Клъстерно огнище на коронавирус в ансамбъл „Пирин“, броят на хоспитализираните расте

Клъстерно огнище на коронавирус в Благоевград. 17 артисти от ансамбъл „Пирин“ са с положителни проби, изследвани са 35 човека, днес се очакват резултатите на още 30. Артистите от ансамбъл „Пирин“ са тествани за сметка на Община Благоевград.

С 25% са се увеличили настанените в болница в коронавирус на територията на Благоевград. Това съобщи днес на пресконференция кметът Румен Томов. Утре предстои да се проведе заседание на областния кризисен щаб и да бъдат обсъдени мерки за противодействие на епидемията. А днес здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг за ситуацията с коронавируса у нас препоръча да се избягват пътувания до областите Благоевград и Търговище, заради повишен брой на заболелите.

„В болниците в града в момента са настанени 50 човека. От тях 3-4% са лица под 50-годишна възраст. Ръст на хоспитализираните се забелязва през последните 10 дни, заболеваемостта се повишава и в цялата област“, съобщи градоначалникът.

На въпрос дали ще бъде затворен пазара в града, Томов заяви, че подобни мерки няма да се взимат.

По думите му, три пъти от общинската администрация са правени искания към държавата за отпускане на средства за подпомагане дейността на общината за справяне с коронакризата. Отговор няма и до момента.

„Всичко, което правим, е със собствени средства на общината. До момента сме изразходвали около 340 хил. лв. От 13 март до сега сме получили от държавата само 10 литра спирт“, допълни Румен Томов./БНР/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене