Онкоболницата в Благоевград договори апарат за лъчетерапия срещу 226 650 лв. без ДДС, чакат само превода от общината

Срещу 226 650 лв. без ДДС единствената в Югозапада болница за лечение на онкологично болни – СБАЛО „Св. Мина“ в Благоевград, може до дни да достави така необходимата апаратура за отделението по лъчетерапия, с която се лекуват кожни тумори. Здравното заведение приключи успешно процедурата за избор на доставчик на апарата и подписа договор със столичното дружество „Ларго Трейдинг“ на Николай Лакев. Фирмата бе единствен участник в обществената поръчка и я спечели безапелационно. Това се случва за втори път тази година – при предишното й обявяване загубилият консорциум „Канбера Пакард” ДЗЗД /обединение на „Канбера Пакард България” ЕООД на Евгени Цанков и М. Адам и чешката „Канбера Пакард” ООД на Иржи Котрба/ успя да спре поръчката в КЗК с редица посочени нередности, от които комисията зачете само разминаване на част от техническите изисквания към апаратурата с тези, предложени от победителя „Ларго Трейдинг“.

Болничният управител д-р Георги Георгиев бе принуден да прекрати обществената поръчка и да обяви нова, като дори свали цената, спестявайки от ремонт на помещението, където ще бъде разположен апаратът. От своя страна „Ларго Трейдинг” ЕООД на свой ред намали цената и сега безценната апаратура може да стане достояние на хилядите болни срещу по-малко от 300 000 лв. с ДДС, при условие че на другите си клиенти немският производител я продава по 400 000-500 000 лв. Обещанието за огромната отстъпка за благоевградското здравно заведение бе издействано от д-р Георгиев в личен разговор с производителя, който оценил откровеността му, че болните в Югозапада с онкологични заболявания са много, но парите са кът.

Ангажиментът да ги намери бе поет от кмета на Благоевград Румен Томов, който през лятото в няколко срещи с д-р Георгиев го насърчи да обяви за втори път поръчката, с уверението, че общината ще намери пари за апарата.

„След избора на изпълнител  веднага пратих всички документи в община Благоевград и сега чакаме”, бе лаконичен вчера пред „Струма“ д-р Георгиев.

Пръв реагирал председателят на ОбС Андон Тодоров, който е дал срок до 15 октомври, четвъртък, на кмета на града Румен Томов да нареди парите за апарата, 200 000 лв. от които са гласувани още миналата година в капиталовите разходи на общината. Вчера Тодоров изпратил на Томов и второ, напомнително  писмо, че четвъртък наближава.

От община Благоевград вчера заявиха: „Прегледахме документите, парите са налични и ще бъдат преведени в срок”.

Припомняме, че кожните карциномиса много разпространени – годишно се откриват по 500 нови случая, освен това 90% от заболелите са хора в пенсионна възраст и поради невъзможност да ги лекува в Благоевград, СБАЛО е принудена да ги праща в софийски клиники, което е свързано с много разходи за болните. Общо в региона има 8000 души с туморни заболявания, най-често на белия дроб и на кожата.в.Струма/Ваня Симеонова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене