Connect with us

Новини

Здравният министър с извънредно изявление заради бума на К-19 НА ЖИВО

Published

on

Българите сме разумни хора, но не всички спазваме мерките, такива, каквито са разписани, заяви Ангелов

Числата, които наблюдаваме през последната седмица, показват тенденция на покачване на заболелите.  Това заявиздравният министър проф. Костадин Ангелов по време на извънреден брифинг на Националния оперативен щаб.

“Ако можем да кажем, че имаме хубава тенденция, то можем да кажем, че поне здравната система все още разполага с достатъчно легна на национално ниво. По области обаче се вижда, че чувстваме затруднения”, каза той.

“Българите сме разумни хора, но не всички спазваме мерките, такива, каквито са разписани. Нашите мерки са достатъчно леки и приемливи за всички”, каза Ангелов.

“Най-важната от тях е носенето на маски на закрито, следващата е проветряване на помещенията редовно, спазване на дистанция не по-малко от метър и половина и дисциплина”, заяви здравният министър.

“Ще завишим контрола, защото мерките не се спазват”, поде той и предупреди:

“Органите на РЗИ, съвместно с органите на българската полиция и всички институции, които имат контролни функции, ще осъществяват ежедневен и нощен контрол на всички места, където имаме събиране на големи групи от хора и обществени места, на които трябва да се спазват мерките – търговски обекти, молове, нощни заведения и клубове”, каза той.

“Общо за страната имаме 1380 хоспитализирани пациенти с коронавирус, а 67 са в интензивни отделения. Броят легла, които имаме на национално ниво, са 7307”, заяви той.

https://www.facebook.com/watch/novinite.nova/

БЛИЦ припомня, че през последното денонощие бе поставен нов рекорд по заразени с коронавирус – 819 случая само в рамките на 24 часа. Най-много са болните в София.

За изминалите 24 часа са направени 5898 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система.

Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва:

Благоевград – 53; Бургас – 33; Варна – 34; Велико Търново – 18; Видин – 4; Враца – 28; Габрово – 22; Добрич – 7; Кърджали – 23; Кюстендил – 10; Ловеч – 5; Монтана – 9; Пазарджик – 15; Перник – 6; Плевен – 14; Пловдив – 95; Разград – 19; Русе – 20; Силистра – 4; Сливен – 13; Смолян – 6; София област – 14; София град – 265; Стара Загора – 27; Търговище – 43; Хасково – 2; Шумен – 22; Ямбол – 8.

Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас, са общо 26593. От тях 9175 са активните случаи. 16489 са излекуваните лица, 350 от които са регистрирани през изминалото денонощие.

С доказан COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ са настанени 1380 пациенти. 67 от тях се намират в интензивни отделения и клиники.

Според Националната информационна система у нас медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция, са 1440. Нови 25 случая са регистрирани през последните 24 часа.

От тях 4 са установени при лекари, 10 – при медицински сестри, 5 – при санитари, 1 – при фелдшер и 5 – при друг медицински персонал.

Починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус, са 929. Новите случаи от изминалото денонощие са шест.

Починали са:

– жена на 63 г., за която към момента няма информация за придружаващи заболявания, – мъж на 73 г. със сърдечно заболяване, – мъж на 64 г. с диабет, – мъж на 60 г. със сърдечно заболяване, – мъж на 51 г. с диабет и сърдечно заболяване – мъж на 70 г. с онкологично заболяване.

Министерството на здравеопазването изказва съболезнования на семействата и близките на починалите.

Актуални данни за разпространението на COVID-19 по света можете да видите на този линк:

https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/razprostrnenie-na-covid-19-po-sveta-danni-na-ecdc/

БЛИЦ припомня, че положението в страната ни се влошава още от миналата седмица, през която почти всеки следващ ден бе белязан от все повече заразени. Първият рекорд бе поставен с 436 случая, вчера случаите бяха 785, а днес 819.

Все пак при заседанието на министерски съвет в сряда бе оповестено, че няма да има нови ограничения заради заразата с коронавирус.

Здравният министър Костадин Ангелов каза, че ще се затегне следенето за спазването на досегашните мерки, а именно – дезинфекция, дистанция и носенето на лични предпазни средства – маска на всякакви публични затворени пространства.

Междувременно доктор Мирослав Ненков огласи при какви три симптома незабавно трябва да тичаме при личния лекар, за да си направим тест за коронавирус.

В четвъртък сутрин българска вирусоложка, работеща в ООН, направи черна прогноза за бум на смъртността от К-19 и обясни логично защо ще се стигне до нещо такова.

Blitz.bg

ГЕРБ

България ще разполага с 804 млн. лева през 2021 година по линия на европейския инструмент за справяне с последиците от пандемията

Published

on

Пред следващата година България ще разполага с 804 млн. лева от инструмента REACT-EU за справяне с последиците от пандемията, обяви вицепремиерът Томислав Дончев на днешното правителствено заседание. В рамките на дневния ред Министерският съвет одобри финансовото разпределение за 2021 г. на средствата по оперативните програми 2014-2020 г., които ще бъдат осигурени чрез новия инструмент на Европейския съюз REACT-EU за преодоляване на кризата, породена от пандемията.

Вицепремиерът Томислав Дончев изтъкна, че допълнително европейско финансиране до момента за справяне с последиците от кризата или за редуциране на пандемичните рискове не е постъпвало. „Всички средства се осигуряват за сметка на препрограмиране или местене на средства от традиционни приоритети от едни Оперативни програми в двата основни инструмента, които ни помагат да се справим с кризата. Това са ОП „Развитие на човешките ресурси“ и „Иновации и конкурентоспособност“, добави Дончев.

Подкрепата по REACT-EU се разпределя в два транша с бюджетите на ЕС за 2021 г. и 2022 г., като средствата за държавите членки за 2022 г. ще бъдат определени през есента на следващата година. През 2021 година за България ще бъдат финансирани мерки за подкрепа на инвестициите в продукти и услуги за здравно обслужване, инвестиционна подкрепа за малки и средни предприятия, схеми за заетост и подкрепа за самостоятелно заети лица. Предвидени са и средства, с които ще бъде продължен проектът „Топъл обяд“ по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.

Continue Reading

ГЕРБ

Координациoнен съвет ще отговаря за изпълнението на ваксинационния план срещу COVID-19

Published

on

Да бъде създаден Координациoнен съвет за изпълнение на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 предложи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на редовното правителствено заседание, което се проведе чрез видеоконферентна връзка. Координационният съвет ще отговаря за организацията, логистиката и съхранението на всички ваксини, които България ще получи, както и ще определи приоритетните групи за имунизация.

Новото звено не отменя и не измества Националния оперативен щаб по отношение на възложените му отговорности, а ще има ключова роля при изпълнението на ваксинирането. „В петък трябва да е готов и съставът на координационния съвет. Той трябва да направи цялата логистика, 24 часа трябва с това да се занимава, за да може като дойде ваксината да сме готови още първия ден“, заяви премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят изтъкна, че всеки, който иска от системата на здравеопазването, трябва да има възможност за имунизация. „Съсредоточете се първо в медицинския състав, в най-уязвимите групи“, добави Борисов.

Премиерът Борисов добави, че днес у нас пристигат 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който се прилага с други медикаменти при лечението на COVID-19. „Така ще има за всеки един човек. Ремдесивир също има достатъчно“, подчерта министър-председателят. Той разпореди ежедневно да се следи наличността на лекарствените продукти за терапията на пациентите с новия вирус.

На днешното заседание на Министерският съвет беше приет също така и Национален план на Република България за готовност при пандемия. Това е програмен основополагащ документ за справянето на държавата с определена пандемия. На тази основа за в бъдеще ще могат да се изготвят конкретни пандемични планове за справяне с конкретни заболявания, ако обществото се изправи пред друга пандемия.

Основната цел на Националния план е да ограничи заболяемостта, да намали смъртността от пандемичната инфекция и едновременно с това да осигури оптимални възможности за лечение на заболелите. Разписана е организацията на действията, които са необходими за поддържанетo на функционирането на основни за обществения живот сектори и служби, осигуряването на информация за обществото относно хода на пандемията и предприетите мерки. Документът ясно дефинира координацията между секторите и различните административни нива, като е посочено кой ще е отговорен за всяка дейност от етапите на пандемията и това се променя в зависимост от нейната тежест и въздействие. Предвидено е съществуващите структури и механизми за спешен отговор в държавния и в частния сектор да се използват и за реакция при пандемия.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2020
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

ПОПУЛЯРНИ


Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al office 2019 satın al