Connect with us

ВИДЕО

Премиерът: Всички трябва да спазваме мерките, нищо не налага КПП-та и други ограничения (ВИДЕО)

Published

on

Всички като един трябва да спазваме наложените мерки. Дистанцията, дезинфекцията, носенето на маски и повишеното внимание са достатъчни, за да се предпазим. Нищо не налага допълнителни рестрикции като КПП-та или други ограничения. Това коментира премиерът Бойко Борисов в профила си във Фейсбук след заседанието на МС.

Борисов изтъква, че трябва да останем отговорни. “Тази динамична среда, в която броят на заразените с COVID-19 се увеличава, изисква също институциите да продължат да бъдат максимално концентрирани, а контролът да е изключително силен. Особено сега, когато предстои и сезонът на грипната епидемия”, коментира още премиерът.

Той напомня, че , за да бъде осигурено лечението на всеки български гражданин, застигнат от новия коронавирус, на заседанието на МС  са били отпуснати 2,1 млн. лева за купуването на лекарството ремдесивир.

“Гарантираме подсигуряването на национално ниво с всички необходими лекарствени продукти за лечението на пациенти с COVID-19”, изтъква Борисов.

Той пояснява още, че на заседанието на кабинета днес са предоставили и също 14 млн. лева за закупуване на преносими компютри за нуждите на държавните и общинските училища във времето на пандемията от COVID-19.

“С тези средства ще бъдат придобити 16 000 устройства – 12 000 за учениците и 4000 за учителите. Така ще помогнем да се осигурят лаптопи и да се обезпечи учебният процес във всичките му форми”, казва Борисов.

Премиерът изтъка, че образованието е тяхна основна грижа и приоритет.  “Правим всичко възможно то да е достъпно и качествено за всички български деца във всяка една обстановка. По европейски програми ще осигурим още 80 000 компютри”, завършва премиерът.

Във видеото към поста си, Борисов обяснява, че ситуацията е динамична, върви процедурата по изготвянето на бюджета за догодина, който е пратен за съгласуване и към общините,  и останалите институции.  „В тази изключително динамична среда , искам максимална концентрация от всички вас. Защото виждате, броят на заразените се увеличава. Не случайно не казвам балните, а заразените”, казва премиерът.  И добавя: “Това, което сме предприели като мерки за предпазване е предостатъчно, но трябва да се спазват”.

 

 

коментара

ВИДЕО

Д-р Трифон Вълков: Носенето на маски на открито е абсурдно

Published

on

 

Намаляването на карантината от 14 на 10 дни след положителен резултат за COVID-19 е правилна мярка. Тези мерки дори дойдоха със закъснение, заяви в предаването „Лице в лице“ д-р Трифон Вълков от село Мосомище общ. Гоце Делчев, който работи на първа линия в Инфекциозната болница в София.

“Още преди няколко месеца на страницата на института „Роберт Кох“ беше написана статия, че техният опит с пациенти, които са над 17 000, след 5-ия – 7-ия ден отделянето на вируса в носоглътката и опасността ние да заразим при контакт, дори по-близък контакт, възприемчив индивид е много малка и има резон да бъдат намалени тези 14 дни”.

Цялото лекарско съсловие или по-голямата част от него е наясно, че няма как маски да предпазят напълно от заразяване, допълни д-р Трифон Вълков.

„Що се касае за носенето на маски на открито, споделям лично моето мнение и смятам, че това е абсурдно“.

Логика няма. Който търси логиката, трябва да я търси далеч от медицината. Тя не е медицинска. Медицинска логика в това аз да се разхождам навън – било 20, било 15, било 8 градуса, било и 25 градуса с маска, да си разхождам кучето в Южния парк и да нося маска при положение, че около мен няма никой или сме двама души на някакво разстояние около метър, а както казвате вие да сме в един ресторант 50 или човека, през маса наредени, на затворено, и няма как там да ни накарат да носим маски, защото ние сме седнали да вечеряме, то е абсурдно. Логиката не съществува.

Идеята да се затегнат тези мерки е опитът на здравната система да ограничи заболяваемостта с цел да предпази здравните заведения, но не е това начинът по който ще стане. Мисля, че тази практика се оказа губеща, тя се доказа във времето“, каза още д-р Вълков.

коментара

Continue Reading

ВИДЕО

Приключи седмичната програма посветена на 108 години от освобождението на Неврокоп  

Published

on

Вчера приключи седмичната програма посветен на 108 години от освобождението от османско иго на гр. Неврокоп, днешният Гоце Делчев. Седмицата в града бе наситена с редица инициативи тематично свързани със светлата дата за неврокопчани. Вчерашният ден бе белязан с отдаване почит към паметта на жертвите, паднали за свободата.  Положени бяха цветя и венци пред паметника на Пейо Яворов и паметните плочи на знакови борци за свободата на Неврокопско, В катедралния храм „Св.св. Кирил и Методий“ на митрополитския град бе отслужена заупокойна молитва и благодарствен молебен, водени от н.в.п., Неврокопски Митрополит Серафим. В знак на преклонение и признателност към живота и делото на своя патрон, неврокопчани положиха венци и цвета пред паметника на Гоце Делчев. Кулминацията на почит към светлата дата бе на възпоменанието пред паметникът на жертвите от неврокопския край загинали във войните за свободата на града и България. По- късно, в  Домът на културата, бе открита изложба „Светилникът на Неврокоп“ посветена на 155 години от създаването на читалище „Просвета 1865“ която също е част от празничната програма за отбелязване на 108 години от освобождението на Неврокоп. На десетки табла и стотици снимки е показана 155-годишната, изключително богатата дейност на читалището в Гоце Делчев. Ценни кадри илюстрират културния живот на града още от зората на неговото създаване. Десетки школи по различни видове изкуства – музика, фолклорни и модерни танци, художествено слово и други. Официалните гости на събитието, като кмета на Гоце Делчев, Владимир Москов, председателят на ОбС, Димитър Балтаджиев, митрополит Серафим и народният представител Богдан Боцев, обяснимо защо, най-много се задържаха пред таблата илюстриращи дейността на единственият в Пиринско самодеен театър „Кръстю Сарафов“, защитил званието „представителен“, създаден в далечната 1901-ва година както и първият в България, самодеен, Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци създаден през 1946 година. Празничната програма в Гоце Делчев приключи с голям концерт на прочутият Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци, прославил неврокопския край не са само на регионално и национално, но и на международно ниво…

 

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ