Connect with us

Интервюта

Интервю с Хюсеин Юсуф от Брезница: „Няма ли човек стратегия, ако е без посока за бъдещето, носи ли се по течението, е обречен.“

Published

on

И днес оставаме в района на Гоце Делчев, където ще Ви срещнем с Хюсеин Юсуф – собственик на ферма в село Брезница, в която развъжда порода Симентал. Регионът, в който се намираме, освен че е надарен с живописна природа, е и сред най-подходящите в България за отглеждане на Симентал, тъй като регионалните особености силно наподобяват тези в  родината на породата.

По тази причина красивите и достолепни животни могат да бъдат видени в голяма част от стопанствата в региона, характеризиращ се още с изключителна чистота и благоприятен климат.

Господин Юсуф е успешен и утвърден бизнесмен в сферата на шивашките услуги, който само преди 6 години решава да се впусне и в животновъдството.

Как е компенсирал липсата на опит, как се съчетават шивашката дейност и отглеждането на животни, помогна ли му бизнес опитът и в колко трябва да става всеки ден, за да управлява своите начинания успешно, ще ни разкаже самият той.

– Здравейте, г-н Юсуф! Разкажете ни за себе си.

–  Здравейте, казвам Хюсеин Юсуф, от с. Брезница съм, на 47 г. Занимавам се с животновъдство от 2014 г., а в асоциацията членувам от 2015 г. Първите животни купих от Хасково, които бяха кръстоски на Симентал. Впоследствие купих няколко чистопородни от град Белица.

В момента в стопанството отглеждам общо 53 животни, като 37 от тях са под селекционен контрол, а останалите са кръстоски.

– Вие сте животновъд от съвсем скоро. Преди това каква дейност развивахте?

– От дълги години се занимавам с шивашка дейност. Вече 18 години развивам този бизнес и в момента изработваме артикули за вътрешния пазар на Гърция.

– При наличието на развит и успешен бизнес в коренно различен бранш как решихте да се нагърбите и с нелеката дейност на фермера?

– Винаги съм носил в себе си любовта към животните. Баща ми дълги години беше говедовъден бригадир и аз съм израснал по оборите, и между животните. Винаги сме имали животни вкъщи, но не и ферма. Сега нещата са много различни, но основата е положена още в детството ми и желание да се занимавам с това никога не ми е липсвало.

– Все пак, независимо от детството Ви, животновъдство се учи цял живот. Успяхте ли да натрупате опит за тези 6 години?

В началото идеята не беше толкова сериозна. Тъстът ми имаше животни, които отглеждаше на паша. Реших да закупя първите няколко крави и да ги пусна с неговите и ако стане нещо, стане. Впоследствие се оказа, че това ми е в кръвта и започнах по-сериозно да гледам на тази дейност, и да я развивам с желание. Тогава се свързах с Асоциацията и закупих първите чистопородни Симентали, защото бях решил, че ще произвеждам нещо качествено.

Между кръстоските и чистите животни разликата беше огромна. Това ме мотивира още повече. Регионът, в който се намираме е изключително подходящ за отглеждане на Симентал и климатичните условия много наподобяват родното място на породата. Животните се чувстват изключително добре и това се отразява на продукцията им. Това определено е породата, която искам да отглеждам – здрави, спокойни животни с отлични приплоди и много качествена продукция!

– В началото всичките Ви животни бяха на паша. Още ли ги отглеждате по този начин?

– Действително в началото всички животни бяха целогодишно на паша, въпреки че фермата ми е за мляко.

Преди 2 години, обаче, след като голямата ми дъщеря се омъжи, нейният съпруг прояви желание да ми помогне да развием дейността. Именно благодарение на зет ми тази моя мечта да започнем да доим млечните животни да ги отглеждаме правилно се сбъдна. Той помага изключително активно във фермата и „вината“ да променим технологията на отглеждане в правилната посока е изцяло негова. Благодарен съм му и вече от почти 2 години произвеждаме мляко за преработка.

В момента стадото е разделено на две. Млечните животни, които са под селекционен контрол се отглеждат в обора, а кръстоските останаха на целогодишна паша и тях отглеждаме само за месо.

– Кои са основните разлики в млечното и месното говедовъдство?

– Огромни са разликите. Млечните крави изискват строго определен режим на хранене и ако се търсят високи резултати няма как да се пуснат на паша и каквото си намерят с това да се хранят. Асоциацията ми съдейства да се консултирам по отношение на рецептите за хранене. Преди това изобщо не бях запознат и подценявах до голяма степен значението на правилното хранене за млечната продукция. Оказа се, че това е от първостепенно значение и резултатите не закъсняха.

– При промяната в отглеждането на животните сте започнали да осеменявате изкуствено. Кое наложи това решение и какви са резултатите?

– В началото във нашата ферма не се осеменяваше изкуствено, поради технологията на отглеждане. Животните бяха на целогодишна паша и беше невъзможно, а и в онзи момент нямаше и кой да ги осеменява, нито кой да ги наблюдава и да ги гони по планините. Беше невъзможно.

След като преместихме млечните в обора, вече ги осеменяваме изкуствено. Кръстоските, които са на паша осеменяваме също с чистопороден бик, закупен от друг член на асоциацията – Йордан Еринин от гр. Банско.

– Резултатите при първите приплоди от изкуствено осеменяване добри ли са?

– Определено. Видими са от пръв поглед. Както казах храненето и селекцията са силно подценявани, докато човек не види първите резултати от тях. При нас вече са налице.

– На фона на опита на колегите Вие сте сравнително нов фермер. Те помогнаха ли Ви да наваксате липсата на опит?

– Да, в нашия регион колегите са изключително задружни. Илия Кафалов, Ангел Воденичаров, Георги Урумов и още няколко други животновъди ми помогнаха изключително много и без тяхното съдействие и съвети щеше да ми е много трудно да се справя, особено в началото.

– Получавате ли по-добра цена за сименталското мляко?

– Не, в България за съжаление няма да такава практика. Със сигурност, обаче, е по-търсено и мандрите го изкупуват с приоритет.

– Тъй като Ви се е наложило да се учите в движение на принципа „проба-грешка“, коя грешка отчитате като най-поучителна?

– Подценяването на правилното хранене, което преди години беше масова практика. Именно то е в основата на рентабилната ферма и сега от позицията на опита си давам сметка колко погрешно е било небалансираното хранене.

– Вие отдавна съществувате в българската бизнес реалност.  Какво е да си фермер в България?

– Бизнесът, независимо в кой бранш, зависи от добрия бизнес план. Няма ли човек стратегия, ако е без посока за бъдещето, носи ли се по течението, е обречен. Животновъдството определено не е хапка за всяка уста и се изисква информираност, постоянство и посока на развитие.

– Насладихте ли се вече, в ролята Ви на животновъд, на някой нормативен абсурд?

– Абсурдите в държавата ни нямат край! Дори в момента ми се случва точно такъв. Тъй като стопанството отглеждаме 100 дка картофи на две ниви и в момента от едната продукцията е събрана, а от другата още не е. По тази причина в момента държавни служители ми звънят ежедневно, за да ме питат защо на едната картофите са извадени и няма картофи, а за другата питат защо има картофи и не са извадени. Оказва се, че и двете са проблем за тях. Опитвам се да обясня, че сега съм започнал събирането на продукцията и нормално първо да започна от едната нива и после от другата. Нямам капацитет да ги извадя едновременно, но явно това е неразбираемо.

Другият им грандиозен проблем е защо крави (които не са от моето стадо) са били на обработената вече нива в момента на проверката. След като сме извадили картофите ние не следим дали преминават пашови животни през нея. Това обаче е проблем номер едно на институциите.

Такива ситуации са ежедневие, но пък за сметка на това интерес как да се подпомогне дейността ни не е проявен до този момент.

– Дали въпросните проверяващи са наясно как изглеждат и как се отглеждат картофите?

– Съмнявам се, щом ми задават подобни въпроси.

– Вие казахте, че в региона сте обединени с колегите. Не обмисляте ли някаква форма на съдружие, което ще Ви позволи да защитавате правата си в подобни ситуации?

– Коментирали сме го многократно и се обмислят подобни решения, но все още само „мислим“. Със сигурност е важно и трябва заедно да защитаваме правата си!

– Смяташ ли да посетиш чуждестранни ферми и изложения, за да видиш как се случват нещата в държавите с традиции?

– Разбира се! Имам огромно желание и при първа възможност след като премине настоящата криза с пандемията ще го направя. Смятам, че ще ми бъде много полезно, защото имам желание наистина нещата да се случват по правилния начин.

– Какви оптимизации планирате в стопанството?

– Приоритет ни е изграждането на централен млекопровод и след това обмисляме една мини мандра, която да реализираме до година надявам се. Производството на собствени млечни продукти е естествена цел на всяко стопанство според мен.

– Пожераваме Ви скоро това да е факт! Как се справяте с кризата с работната ръка? За много ферми тя се оказва сериозен проблем, достатъчен дори да се прекрати дейността.

– Изключително е трудно, действително! Изисква се постоянно присъствие и контрол. Човек трябва да е готов всичко да върши сам и постоянно да е нащрек. Всеки ден започвам в 4,30 ч и приключвам в 23,00 ч. Без почивен ден и без свободно време.

Пак казвам, ако не беше зет ми, който с толкова ентусиазъм реши да помага и развива дейността, аз чисто физически нямаше да имам възможност да променя нещата и днес да мислим за подобряване на доенето, за мандра и т.н. Въпреки висшето си образование и възможностите за реализация, той предпочете да се занимава с животновъдство, което е достойно за уважение и аз определено имам огромен късмет с него.

– Как се виждате след 5 години?

– Надявам се да увеличим поне двойно животните и да са всички чистопородни. Мандрата да е факт, да сме здрави и да работим.

– Доволен ли сте от сътрудничеството си в Асоциацията? Имате ли нужда от още съдействие?

– Доволен е слабо казано – съдействие съм получил във всяко направление и за мен това членство е източник изцяло на развитие и положителна промяна!

– Благодарим Ви за отделеното време и ще очакваме скоро новини за новата мандра, а и за стъпките, които ще предприемете с колегите за отстояване позицията си пред институциите!

– И за мен ще бъде повече от удовлетворяващо и първо ще се похваля на Вас! До нови срещи!

Интервюта

Ексклузивно! Кандидат депутатът Никола Джингаров пред Топ Преса: 2000 лева средна заплата е достижима цел и ние ще я постигнем!!!

Published

on

Г-н Джингаров, на финала на тази кампания, с каква нагласа влязохте в нея? На предишните избори, които бяха съвсем скоро показахте много добър личен резултат – близо 1500 гласа, а ПП ГЕРБ беше определена за първа политическа сила от избирателите на община Гоце Делчев.

Никола Джингаров:

Личният ми резултат никога не е бил от значение за мен. Ние сме отбор и се борим за това преди всичко да продължим темповете на градеж и развитие на нашия регион. Гражданите и бизнесът са в центъра на нашата кампания. Държим и се срещаме с хората лично не само заради рестрикциите заради ковид – кризата, а за да може в тесен контакт с тях не просто да ги слушаме, а да ги чуем. В тези срещи разбираме с удовлетворение, че хората ни вярват и очакват от нас много. Не се страхуваме да обещаваме, защото както знаят всички, ПП ГЕРБ е партията, която няма неизпълнено обещание. Знаят го лекарите от общинската болница, знаят го учителите заради ръста на техните заплати, знаят го шофьорите, които пътуват по построените от нас пътища, знаят го хилядите семейства със санирани апартаменти, пенсионерите, предприемачите. Мога да изброявам още.

Г-н Джингаров, вие обещавате сериозен ръст в средната работна заплата за страната, ако успеете да спечелите изборите и да управлявате. Кажете нещо повече по темата.

Никола Джингаров:

Да, така е. Средна работна заплата от 2000 лева е постижима цел, която ние ще изпълним. Доказахме, че знаем как и това не са просто думи. Умеем да работим със синдикати и професионални организации, зачитаме всички интереси и резултатите ни го доказват.

И един последен въпрос: Каква е Вашата кауза в политиката?

Никола Джингаров:

Моята кауза в политиката е повишаването на качеството на живота на всеки човек. То се измерва с много икономически и социални показатели, които са разписани в програмата ни. Но аз лично считам, че най-важно е хората да се чувстват щастливи. Всичко, което бих правил чрез участието си в парламента, има един център: всеки български гражданин да се чувства здрав, защитен, мотивиран да работи и да живее все по-добре. И бих работил заедно с всеки, който мисли като мен.

Continue Reading

Интервюта

ЦВЕТЕЛИНА УЗУНОВА: ПАРТИИТЕ ТРЯБВА ДА КАЖАТ КАКВО СЛЕДВА. ВСЕКИ СРЕЩУ ВСЕКИ ВЕЧЕ СЕ ИЗЧЕРПА

Published

on

Г-жо Узунова, след като представихме Вашата книга  за работата Ви с цар Симеон II „Отвъд PR-a”, обещахте специално интервю за читателите на Топ Преса.

– Благодаря Ви за вниманието. И се надявам Вашите читатели да са станали и читатели на моята книга. Тя предизвиква огромен интерес и тиражът вече е на изчерпване. Затова побързайте да си я вземете- ще научите много интересни неща и случки от кухнята на царския протокол и пиар.

Наскоро написахте в профила си във Фейсбук, че един жест на директорката на ПМГ „Яне Сандански” в родния Ви град Гоце Делчев много Ви е трогнал. Разкажете ни за това.

– Да, наистина много се развълнувах. Г-жа Елка Божикова е закупила екземпляри от моята книга и с тях е наградила изявени учители и ученици по повод патронния празник на моята гимназия и по случай 24 май. За мен това е голяма чест. Все пак става дума за училището, в което съм учила. Това е един вид моят „Златен медал” като възпитаник на тази гимназия. Такова голямо признание наистина е трогателно. Благодарна съм на целия учителски колектив.

Вие сте търсен политически консултант, виждате отблизо процесите в политиката. Каква предизборна кампания ни очаква?

 – Предишната предизборна кампания премина под мотото „всички срещу ГЕРБ”. Анти – говоренето имаше превес. С малки изключения, не се чуха никакви идеи и политики за хората. Всички бяха наострени срещу старата система. При това без никаква яснота какво ще я замени. Тонът беше зададен от новите играчи на сцената- било с крясъци, било с мълчание. За съжаление, 45-то Народно събрание разочарова повечето избиратели. Ще го запомним с най-бързо забравените предизборни обещания, с нелицеприятния тон, обидите между депутатите, както и с лъсналите големи лични амбиции на някои нови-стари политици.

Мисля, че схемата „всеки срещу всички” ще приключи. Хората очакват реални решения за живота им – цели сектори в икономиката издишат, много българи губят работата си, не се знае каква есен ни очаква предвид пандемията…. Крайно време е политиците да кажат оттук нататък какво следва, какво бъдеще чертаят на България и как ще го постигнат, а не да крещят едни срещу други. В новия парламент ще им се наложи да се обединяват, защото този път трябва да има правителство.

Мислите, че няма да има компромати ли?

– Знаете ли, от години, когато давам интервюта преди избори, повтарям дано да има конкуренция на идеи за хората, а не компромати. Но това така и не се случва. Много български политици предпочитат да очернят   опонентите си. Да критикуваш, без да даваш алтернативна идея, е много лесно занимание. Но не води до нищо полезно за избирателя. Хората гледат само скандали, дават доверието си, но после животът им продължава по абсолютно същия начин. Това се случи на последните избори. Промяна ще има тогава, когато подбират по- внимателно. Няма как години наред да залагат на едни и същи, да се разочароват многократно от тях, но да ги избират отново и отново с надеждата, че най –накрая все ще се сетят за народа. Или пък да пропиляват гласа си за нови месии, зад които не се знае какви интереси стоят. Това е наивност. Време е за прагматичен подход – гледаш идеите, гледаш кой какво е направил в живота си преди политиката или в политиката дотук, преценяваш дали има капацитета да изпълни обещаното и решаваш. Ще дам конкретен пример – партия ВОЛЯ, например, предложи нещо много важно – безплатни лекарства за ученици и пенсионери. Социологически проучвания сочат, че над 69% от българите искат тази мярка да се въведе веднага, но те не дадоха гласа си за това. БСП сега са припознали тази мярка, защото тя наистина бързо ще се отрази положително върху семейните бюджети. Затова казвам, че е време за прагматичен избор на 11 юли. Не с емоция, не следвайки измислени скандали, а с „електорален егоизъм”, нека така го нарека. Т.е. хората да мислят първо за себе си и за това кой от всички кандидати може да им служи.

Как ще коментирате разцеплението в ляво- връщането на Жан Виденов ще отнеме ли електорат от БСП?

– Това беше наистина изненада. По-младите хора не помнят, но моето поколение и по-възрастните добре знаем с какво се свързва правителството на Виденов. Видяхме как за един ден рухва банковата система, как се стопяват спестяванията на милиони българи, мутризацията беше във възход, заплатите бяха паднали на 5 долара, а пенсиите  – 3 долара! Тези неща не бива да се забравят. Обществото очаква много отговори от Жан Виденов за онези години, а не нова партия. Не вярвам да отклони гласове от социалистите.

А по оста ГЕРБ – Слави Трифонов очаквате ли изненади?

– Вижте, коментираме с колеги напоследък, че там всичко заприлича на една междуличностна битка.  А и мълчанието вече не е продуктивно, намеква за задкулисие. Хората искат политиците да им говорят, да има прозрачност в действията им. Предстои да видим ИТН без Слави, който не води листа, дали ще набере същата популярност и доверие и дали ГЕРБ започва да залязва след толкова години управление.

Мисля си, че вече живеем в много различно време. Приключва образът на стандартния политик, когото познаваме от тези 30 години преход. Събитията и у нас, и по целия свят, показват, че е време да излязат напред повече технократи, новатори, прагматични хора, които не политизират излишно, а повече действат. При това почтено. Хора, които изглеждат модерно, говорят езици, имат добро образование. Тогава ще има и успешна политика. Управленецът на новото време няма и да си помисли да злоупотребява с обществените ресурси, да складира боклуците на Европа в красивата ни Родина, да се кланя на чужди столици. Почтеност, прагматизъм и патриотизъм – това ще бъдат, според мен, ценностите на успешните политици занапред. От години липсват такива хора в институциите. Вярвам, че скоро точно такива личности ще имат шанс да променят България за добро.

Благодаря Ви за това интервю. Ще Ви потърсим отново да коментираме очакваните резултати от изборите на 11 юли.

Continue Reading

Интервюта

Синът на починал лекар от COVID с успешна кариера в София се върна като доброволец в Гоце Делчев!

Published

on

Синът на непрежалимия педиатър от Гоце Делчев д-р Костадин Камбов – Младен се върна в родния Гоце Делчев за да стане доброволец в местната болница. 

Младен Камбов развива изключително успешна кариера на дентален специалист в София, а клиниката му е една от най – предпочитаните в столицата за лечение на денталното здраве. “Тази седмица ще бъда доброволец в болницата в гр. Гоце Делчев , в отделението, където баща ми прекара повече от 40 години от своя професионален път като завеждащ детско отделение…днес отделението е превърнато в голямата си част в Ковид отделение ,има 24 пациенти с ковид и само 4 деца! Надявам се да бъда полезен и да опозная по-добре екипът, който се грижи за здравето на децата от над 80 хиляден регион и който баща ми толкова много обичаше! ” Споделя през сълзи младият професионалист, достойне да се нарече истински родолюбец.

Доктор Костадин Камбов почина от COVID - 19

Доктор Костадин Камбов почина от COVID – 19

Д-р Младен Камбов е родом от град Гоце Делче и е основател на Дентална клиника Камбов и работи непрекъснато в посока да развива стоматологичната практика с разбиране към пациентите и техните нужди. Един от най-добрите специалисти в имплантологията и естетичната стоматология, той отделя голяма част от времето си за курсове с цел повишаване на квалификацията и запознаване с новите тенденции в областта на стоматологията, всичко – с идеята да предложи най-добрата услуга. Д-р Камбов е носител на приза “Най-добър млад имплантолог” в национален имплантологичен конкурс, организиран от Implant BH за 2018 г. Същата година на най-престижния конкурс за дентална медицина в България, “Усмивка на годината”, получи първа награда в една от най-тежките категории – “Имплантологичен случай”. Отличията продължават и през 2019 година, когато за втора поредна година д-р Камбов бива отличен с първа награда, този път в категорията “Комплексен случай” на конкурса “Усмивка на годината”. През 2020 г. на същия конкурс, но вече в международен формат, д-р Камбов в екип със зъботехник Стефан Петров печелят първа награда в категорията “Керамични възстановявания”. Воден от каузата, че лекува не само зъбите на хората, но и променя техния живот, д-р Камбов предлага най-подходящото лечение спрямо спецификите при всеки пациент. Този подход на работа може да се види и усети в работата на всеки един член от екипа на Дентална клиника Камбов.

Continue Reading

Интервюта

Ексклузивно! Кандидатът за народен представител Никола Джингаров пред Топ Преса: Гласувайте за ПП ГЕРБ с №28 / 109 за да продължи пътят на стабилност, по който вървим днес

Published

on

 

Г-н Джингаров, защо приехте да се кандидатирате за народен представител?

 

  • Аз съм втори мандат общински съветник от ПП ГЕРБ в Общински съвет – Гоце Делчев. Знанията, опитът, спечелените битки и каузи в полза на обществеността на Гоце Делчев ми дават увереност, че мога да бъда още по – полезен и да отговоря на очакванията на своите съграждани и избиратели.

В това виждам ролята на народния представител, който познавайки нуждите, очакванията, проблемите на хората от своя роден край, ще търси още по-ефективни начини за тяхното решаване, но през централната власт.

 

На какво залагате в предизборната кампания, за да успеете?

 

  • В ПП ГЕРБ винаги сме залагали на честна и позитивна кампания. Срещам се с хората очи в очи. Разяснявам им нашите политики и приоритети. Изслушвам техните проблеми. Хубаво е и ме топли това, че много от тях ми благодарят за помощта и решителните действия на Общинските съветници от ПП ГЕРБ за преодоляването на кризата в Общинска болница „Иван Скендеров“. Не са забравили и финансирането, което осигури правителството на г – н Борисов за закупуване на съвременна медицинска апаратура – ангиографски апарат  на стойност 600 000, както и отпуснатите 1 800 000 лв. за преоборудване и ремонт на отделението по рентгенология.

 

Какви ще бъдат Вашите приоритети, ако бъдете избран за народен представител в 45 парламент на Република България?

 

  • В работата ми като народен представител, моят първи приоритет ще бъде повишаване качеството на здравеопазването в регион Гоце Делчев. Ще работя за възстановяване на Кръвна банка в Общинска болница „Иван Скендеров“. Хората заслужават това. Пътуването до Благоевград за кръводаряване, както и за други процедури, свързани с трансфузионната хематология, трябва да престане. Това е неоправдан разход на средства, сили и дори здраве.

Много е важно хората да упражнят правото си на глас на 4 април за да изберем следващия парламент и излъчим стабилно правителство. Аз лично ще работя в областта на образованието, каквато е моята квалификация, и в областта на здравеопазването – където има нужда от незабавни действия.

 

 

  • Гласувайте за ПП ГЕРБ и СДС, защото…….?

 

  • Гласувайте за ПП ГЕРБ с №28 / 109 за да продължи пътят на стабилност, по който вървим днес. Гласувайте за отбора на ПП ГЕРБ – СДС за да продължат инвестициите в инфраструктурата на страната, в образованието, за да продължи ръстът на доходите и пенсиите, за да има стабилна и предвидима среда за бизнеса и инвестициите. И не на последно място – гласувайте за нас, защото можем и резултатите са видими за всички.

 

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ПОПУЛЯРНИ