Интензивни валежи и предупреждение за силен вятър!

Оранжев код за силен вятър и интензивни валежи е в сила за 6 области в страната за 13 октомври.

Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Предупреждението важи за областите Смолян, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Перник и София-област.

В тези области ще има значителни валежи, като в отделни райони количеството им ще достига 35-50 л/кв. м. Ще духа умерен до силен юг-югозападен вятър с пориви до 18-20 м/с.

Жълт код за обилни валежи и силен вятър е обявен за 13 октомври в 9 области – София-град, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Пловдив, Кърджали и Стара Загора. Там се очаква умерен до силен вятър от юг-югозапад, който впоследствие ще смени посоката си от северозапад и ще се усили.

Поривите ще достигат 18-24 м/с. Ще има и значителни валежи и в отделни райони количеството им ще надхвърля 20 л/кв. м.

Жълт код за силен вятър важи за 13 октомври за 13 области в страната – Габрово, Велико Търново, Сливен, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Румен, Разград, Търговище и Русе. В тези области ще духа юг-югозападен вятър с пориви 18-24 м/с.

За 13 октомври е обявен и жълт код силен вятър над морето и за силно вълнение за трите области с крайбрежни територии – Добрич, Варна и Бургас. Очакват се поривист юг-югоизточен вятър с максимални пориви до 15-20 м/сек (7-8 по Бофорт) и вълнение на морето 3-4 бала.

В сряда след обяд от югозапад облачността ще започне да се разкъсва и валежите постепенно ще спрат. Вятърът ще е умерен до силен от юг-югозапад, в северозападните райони и западната част от Горнотракийската низина ще смени посоката си от северозапад.

Максималните температури ще са между 21 и 26°, по-ниски на места в Западна България.

Над Черноморието облачността ще е променлива, по-често значителна и на много места ще превали. По южното крайбрежие и ще прегърми. Ще духа умерен до силен юг-югоизточен вятър, до вечерта ще се ориентира от северозапад. Максимални температури на въздуха между 24 и 26°. Температурата на морската вода е 21-23°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Над планините облачността ще е значителна, с валежи от дъжд, над 1800 метра – дъждът ще преминава в сняг. Ще духа силен до бурен юг-югозападен вятър. След обяд ще се ориентира от запад-северозапад. Максималната температура на 1200 метра ще е около 12°, на 2000 метра – около 7°.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и до обяд още малко ще се понижи, след обяд – ще започне да се повишава.

Днес се очаква вятърът да отслабне, в котловините да стихне. Сутринта е хладно с минимални температури предимно между 5 и 10°, а максималните ще са между 18 и 23°.

В четвъртък и петък вятърът отново ще е с южна компонента, през втория ден в източните райони ще се усили. Температурите ще се повишат слабо. В четвъртък ще преобладава слънчево време, сутринта на места в котловините и низините ще бъде мъгливо. През нощта срещу петък от запад ще започне увеличение на облачността.Източник: НИМХ Агенция „Фокус“ БТА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене