Новият национален съвет на БСП подкрепи Нинова и поряза групата „Станишев-Йончева“

На провелото се първо заседание на новия Национален съвет на БСП Нинова успя да парира дирижираната от Сергей Станишев атака срещу партията и България.

Последният бастион на изхвърления отвсякъде Станишев (който не попадна дори в Националния съвет като се класира далеч назад след никому неизвестни млади и местни кадри), се оказа групата на евродепутатите, която той явно е овладял, а Йончева е станала негов личен говорител. Това е новият му инструмент за срутване на БСП и прокарване на вредните неолиберални политики.

Бившият премиер използва евродепутатите, а и познава механизмите на евроинституциите, за да прокара текстове в резолюцията на Европарламента, с които да удари партията си. Острие на подлата сглобка е сближилата се отново с него Елена Йончева. Двамата прекрасно знаят, че БСП и българското общество категорично не приемат Истанбулската конвенция и признаването на македонско малцинство у нас, но нарочно набутаха подобни текстове в резолюцията. Така поставиха социалистическата партия, която се бори със зъби и нокти за националния интерес, в неловка ситуация.

Нинова пое удара и успя да го парира. Националният съвет прие документ, в който категорично заяви, че темите с Истанбулската конвенция и ОМО „Илинден“ са противоконституционии, вредни и нямат място в резолюцията на ЕП за корупцията на управлението в България.

С тази декларация колективният орган на партията много ясно се противопостави на действията на „Станишев-Йончева“ като противокоституционни, деструктивни, самоволни и в разрез с предишни решения на НС от 2018 години, които са  против Истанбулската конвенция и джендър идеологията.

Явно тандемът „Станишев-Йончева“ пуска нови пипала и няма да миряса. Социалистическата партия трябва да даде още по-организиран отпор на опитите за сриването й в услуга на лобистки и бизнес интереси в контекста на предстоящите парламентарни избори.

big5.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене