Председателят на Районен съд – Сандански Николинка Бузова е подала заявление да бъде освободена от заеманата ръководна длъжност

Председателят на Районен съд – Сандански Николинка Бузова е подала заявление до Висшия съдебен съвет да бъде освободена от заеманата ръководна длъжност, научи „Струма”. Заявлението си съдия Н. Бузова е подала на 5 октомври, то предстои да бъде разгледано от Висшия съдебен съвет, който трябва да излезе с решение дали освобождава Н. Бузова от длъжността административен ръководител, или да остане на този пост до приключване на 5-годишния й мандат, който изтича през 2023 година. В заявлението си Н. Бузова е посочила, че желае да бъде освободена от заеманата длъжност на основание чл. 175, ал. 1 от ЗСВ, вр. чл. 129а, ал. 3, т. 2 КРБ и преназначена на длъжност съдия на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ.

Потърсена за коментар, все още действащият председател на Районен съд – Сандански Н. Бузова потвърди новината: „Да, подадох заявление за освобождаване от длъжност административен ръководител – председател на РС – Сандански. Мотивите за моето решение са лични, това съм посочила и в молбата”, поясни Н. Бузова.

Справка показва, че Н. Бузова е на председателския пост на съда в Сандански от 7 години. Това е втори мандат на Н. Бузова, като от втория са изминали едва 2 години от 5-годишния срок за заемане на ръководната длъжност. Н. Бузова пое ръководните функции в Районен съд – Сандански от Димитър Узунов, след като бе избран в състава на Висшия съдебен съвет през 2013 г. По старшинство временно Районен съд – Сандански ще се ръководи от съдия Росица Калугерова.

Н. Бузова от два дни е в платен годишен отпуск и очаква решението на Висшия съдебен съвет по прекратяване на 5-годишния й мандат.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене