Мария Чакърдъкова: С мама не сме конкуренти, а отбор

Интервю с дъщерята на Николина Чакърдъкова, която смело върви по нейните стъпки в музиката

 

Фамилията Чакърдъкова е позната на всички българи. Който и да я чуе, веднага се сеща за славея на Пирина – Николина Чакърдъкова. Голямата българска певица омайва с гласа си вече много години своите почитатели, а отскоро по нейните стъпки успешно върви и нейната дъщеря Мария.

Дни преди нейния първи голям концерт в зала 1 на НДК, се срещаме с Мария Чакърдъкова, за да ни разкаже повече за това специално събитие в нейния живот, както и за това колко дълго време ѝ е трябвало, за да признае на майка си, че и тя иска и може да е на сцена като нея – най-големият ѝ пример.

За любовта, за децата и семейството си Мария също открехва вратата към личния си свят с голяма доза откровение и широка усмивка. Повече разберете от самата нея. Приятно четене!

Израснали сте в музикално семейство. Винаги ли сте носили музиката в сърцето си и кога се появи желанието да пеете?

Музиката винаги ме е съпътствала в живота ми. В моето семейство, на празници, винаги къщата е била огласяна от музика и песни. Аз още от дете исках да пея, исках да бъда като мама – певица, но тя винаги ме възпираше от това. Все ми казваше: „Ти, Маре, ще бъдеш актриса, не певица“, защото бях артистична. Майка ми никога не е искала аз да съм певица и винаги споделяше, че това не е за мен, искаше да се развивам в друго поприще. Но музиката ме теглеше, сърцето ми пееше и тайно през годините винаги съм мечтала да бъда на сцената, да пея и да радвам хората. Мечтите се сбъдват, само трябва много силно да вярваш в тях! И много, много труд и работа разбира се, последните години го почувствах и осъзнах.

Как реагираха близките ви, когато им казахте, че искате да се занимавате с музика?

Отне ми доста време, докато споделя пред семейството ми, че пея. В самото начало никой не знаеше. Всяка седмица ходих в един комплекс в Гоце Делчев и пеех, а родителите ми мислеха, че съм само сервитьорка. Но ние живеем в  малък град, всичко се знае и някой беше казал на майка ми, че ме е слушал и му е харесало как пея. Тя беше шокирана и силно притеснена, защото на този етап тогава аз тайно сама си учех песните, сама се подготвях и тя всъщност не знаеше доколко съм готова да пея пред публика. Баща ми беше в другата крайност – много се зарадва, защото винаги е знаел за моята голяма любов към музиката.

Трудното беше да убедя майка ми, че мога да бъда и аз на сцената, да пея и всъщност да тръгна по нейния път. Тя се опита  да ме насочи и към други професии, но аз каквото и да работех все към пеенето ме теглеше, все намирах време да отида да попея на някое мероприятие. Накрая и тя видя, че това е по-силно от мен и започна много да ми помага. Стана моят учител, моят пример, моят коректив. И сега, когато ме види на сцената вече е щастлива, спокойна, удовлетворена, че съм поела по този път и че има кой да  продължи всичко, което тя е постигнала и можем заедно да вървим напред.

Притеснявате ли се, че хората ще ви сравняват с майка ви или това ви действа вдъхновяващо?

Смятам, че сравнение винаги ще има и то е напълно нормално. Не ме притеснява това, защото аз съм наясно със себе си, и с това че колкото и да си приличаме, толкова и всяка една от нас носи своята индивидуалност, която хората ще видят във времето напред. Пък и мен ме радва фактът, че ме сравняват с нея, в крайна сметка тя е една от най-обичаните певици в България.

Зная, че имам още дълъг път пред себе си, който да извървя. Ще се радвам, ако успея да зарадвам хората, да стопля сърцата им, да ги накарам да се усмихнат, така че за мен е чест и преди всичко отговорност да ме сравняват с Николина Чакърдъкова. И да подчертая най-важното –  ние не сме конкуренти, а отбор, съмишленици в общото дело.

Какви изненади сте приготвили за първия ви голям концерт в зала 1 на НДК „Младостта пее и танцува“? Издайте ни малко какво да очакваме.

В нашата фирма има правило – да се говори повече, след като си свършил работата, а не преди това. Затова и девизът ни е „Елате и вижте“. А и името подсказва всичко – „Младостта пее и танцува“! Здраво поработихме ние младите и искаме да покажем, че сме готови да поемем щафетата, да не посрамим отбора и отново да бъде недостижим.

Всички очакваме с нетърпение концерта ни на 11.10 в зала 1 на НДК. Няколко пъти поради обстановката в страната го отменяхме, но сега – живи и здрави ще очакваме всички наши почитатели. Ние сме готови напълно с  новата програма, заредени сме. За да спазим всички мерки ще направим две представления в един ден. Всички, които са си закупили билети от нечетен сектор 1, 3, 5, 7, 9 ще очакваме в 17:00 ч., а тези, които имат билети в сектор 2, 4, 6, 8, 10 могат да заповядат в 19:30ч. Ние – Николина и Мария Чакърдъкови, Петя и Боби Шапкови, Неврокопски танцов ансамбъл, оркестъра на Фолклор ТВ сме подготвили една много пъстра програма и ви обещавам, че няма да усетите как е минало времето и ще излезете много заредени, усмихнати и щастливи след концерта.

Професията, която сте си избрали дава много, и може би най-голямата награда е обичта на публиката. Но същевременно и взима много от личното ви време. Вие сте майка, пътувате много, как съумявате да се справите с професионалните и лични ангажименти?

Смятам, че когато човек си направи правилната организация на времето успява да съчетае нещата.

Да, трудно е, но когато човек обича това, което прави той не мери какво е взел и какво е дал. Пътуванията и концертите са балансът в моя живот, защото те много ме зареждат, обогатяват ме и ме правят много щастлива, и когато се прибера вкъщи аз давам цялото това щастие и на моето семейство! Много ми помага свекървата ми, съпругът ми, когато аз отсъствам, те поемат изцяло грижите за детето!

Получавате ли съвети от майка си както в професионален план, така и в личен как да балансирате между кариера и семейство?

С майка ми сме много близки, винаги и за всичко съм се допитвала до нея. В професионален план тя винаги е до мен, тя е човекът, който критикува, поощрява, който ме учи всеки ден. Репетираме в студиото винаги, когато не сме на концерт. Много говорим затова какво послание носи всяка една песен, как трябва да се изпее, за да предадем цялата емоция на публиката. В залата танцувам, за да излезе човек на сцената трябва много да се е подготвял преди това.

Съвет относно балансирането между кариера и семейство не ми е давала, защото тя това ни го показва всеки ден с личния си пример, и аз от нея се научих как правилно да балансирам тези неща, за да имам един ден и щастливо семейство и успешна кариера.

Много хора навярно си мислят, че ще ви е по-лесно като сте дъщеря на толкова популярна певица, но със сигурност срещате и трудности. Какво е най-трудното в това да сте дъщерята на Николина Чакърдъкова?

Много ще бъда щастлива, ако остава това впечатление у хората, че всичко става с голяма лекота, това означава, че съм си свършила много добре работата. Във всяка една професия, за да се получат нещата трябва труд, постоянство и да вложиш много любов, сърце. Да си дете на популярна личност има своите плюсове и минуси. Едно от най-трудните неща за мен бе да приема себе си като отделен от нея артист, защото аз израснах с нейния глас, с нейния начин на пеене и когато започнах аз да пея за мен бе много трудно да приема себе си, защото аз не съм като нея, колкото и да си приличаме. Трудно беше. Докато пеех в моята глава чувах нейния глас, след това като чуех себе си и все не ми харесваше, все не бе достатъчно добро и красиво.

Докато не дойде времето да приема себе си, моето пеене, моята същност и енергия. Другата голяма трудност, с която се сблъсквам в момента, е че нямам правото на грешки. Колкото и да съм млада, не мога да бъда начинаеща, защото на мен е поверена отговорността да продължа нейното дело. Майка ми през годините направи много, даде много любов, много красота,  ново качество на представяне на българския фолклор и публиката очаква от мен аз да продължа от това ниво, а то наистина е много високо и не е никак лесно да го постигнеш, да го задържиш и дай Боже в годините да го надградиш.

Животът и работата на майка ми бе да съхранява, развива и популяризира народната песен по свой неповторим начин и неусетно се създаде марката „Николина Чакърдъкова“ – марка за качество и щастие в едно. Моята мисия е да я продължа с целия ѝ блясък, усещане и всичко, което носи в себе си. Много хора казват, че на мен ми е лесно, защото получавам всичко наготово – песни, костюми, декори…, но истината е, че моята задача е още по-трудна и аз трябва да работя и да се уча в  пъти по-бързо и повече от всички, за да мога да продължа достойно нейната линия и най-вече да очаровам нашата публика!

Като млада и красива жена сигурно имате определени ритуали за красота, които спазвате. Как се грижите за визията си?

Като всяка жена, майка, съпруга се старая да изглеждам добре. Използвам съвсем лек, ежедневен грим, тъй като когато се налага на сцена сме с доста по-тежък грим и в ежедневието слагам нещо съвсем леко. Обичам да ходя на фризьор. За съжаление, денят ми е много натоварен и време за дълги разкрасителни процедури нямам.

Вашето пожелание!

В днешно време желая здраве на първо място. Надявам се страхът, безпокойството да отминат, всички да сме здрави, да можем да работим и хората да се радват на хубавата народна песен!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене