Съд заплашва съветника Калоян Ханджийски заради канонадата с яйца по офиса на ГЕРБ в Благоевград

Дело грози общинския съветник и лидер на ДСБ в Благоевград Калоян Ханджийски заради канонадата с яйца по офиса на ГЕРБ по време на протест миналата седмица. Вчера той е викан в полицията да дава обяснения и да подпише предупредителен протокол.

Възмутен от поредната полицейска призовка, К. Ханджийски изригна: „С хвърлянето на яйца по централата на ГЕРБ в Благоевград изразявам гражданската си позиция, нещо, което е гарантирано от редица международни конвенции, ратифицирани от България. Това е правото ми като свободен гражданин да изразявам свободната си воля срещу политически субекти, какъвто е офисът на ГЕРБ. Мога да хвърлям яйца, развалени домати и каквото искам друго, с което не наранявам никого. Случващото се е абсолютен полицейски произвол. Получих призовка, полицаят ми представи за подпис предупредителен протокол, на който се подписах и написах „Оставка!“. Държа да отбележа, че това е 6-и път, в който ме викат в полицията и то все за някакви глупости, за които да ме предупредят, като изключим делото, което в София заведоха срещу мен по УБДХ след задържането ми за 24 часа, и което спечелих.

Вчера полицаят ми обясни, че ме е призовал по сигнал в прокуратурата, но не ми обясни за какво е той, а ми даде входящ номер да го проверя сам. Допълни, че срещу мен предстои да бъде заведено дело, без да ми обясни на какво основание. Показа ми снимки, на които хвърлям яйца, въпреки че аз не съм се крил и съм го направил демонстративно в знак на протест. Обмислям възможността да заведа дело срещу полицията, защото това е абсолютен полицейски произвол, един нормален свободен гражданин, който протестира, спазвайки законите на Република България, да е викан в рамките на месец 6 пъти и 25-30 пъти да бъде спиран с колата! При всяко тръгване на протест в София, още като ме видят със знамената вътре, ме спират и се търси под вола теле. Това е безумие! Живеем в полицейска държава и точно срещу това се борим! След делото по УБДХ коментирах с адвоката си вариантите да съдя полицията заради скъсаната ми тениска, изгубиха ми маратонката и ми счупиха очилата при задържането в София, но ме посъветва да не бързаме. Сега вече наистина сериозно се замислям дали да не го направя!“, заяви за в.Струма Калоян Ханджийски.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене