Възстановени са спрените средства по ОП „Регионално развитие”

екатерина захариева

„От миналата седмица активната работа между сертифициращия орган и управляващия орган доведе до това, че спрените плащания се възстановяват по ОП „Регионално развитие“.“ Това каза на пресконференция в Министерски съвет министърът на регионалното развитие Екатерина Захариева, пише cross.bg.

„Вече са постъпили искания за плащания към сертифициращия орган от страна на управляващия орган за 188 млн. лева и периодически ще има средства“, допълни Захариева.

По нейни думи спирането на плащанията по ОП „Околна среда“ е изключително неприятен факт, който води до увеличаане на недоверието към институциите.

„По оперативна програма „Околна среда“ в момента на подаване на искане от управляващия орган към сертифициращия орган, което да отговаря на изискванията, също се извършват периодични плащания. Това означава, че служебният кабинет намира резерви, преструктурира бюджета, така че да не се загубят средства в края на годината в размер на над 3 млрд. лева“, разсяни Захариева.

По отношение на Фонд ФЛАГ Захариева подчерта, че той е важен инструмент и трябва да се намерят варианти той да работи или други възможности за осигуряване на мостово финансиране на общините.

„Диалогът с общините и с камара на строителите е възстановен. Надявам се и следващия министър да го продължи“, каза още тя.

Е79

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене