Плячкосаха експонати на опълченци от паметника на Шипка

шипка

Куп ценни експонати на опълченци са изчезнали мистериозно от експозицията в Паметника на свободата на връх Шипка. От експозиционна витрина вътре в монумента са откраднати един джобен часовник, кокарда от опълченски калпак и 21 броя ордени и медали, съобщиха от полицията, цитирани от standartnews.com. Според криминалистите кражбата е станала между 28 февруари, когато за последен път е била отваряна витрината, и 11 август, когато са установени липсите.
„Експозиционната витрина е на 5-ия етаж и като всички останали се отваря периодично за почистване и за проверка на датчика на охранителната система“, поясни шефът на националния парк-музей „Шипка- Бузлуджа“ Данчо Данчев. Според него най-вероятно стъклото на витрината е било повдигната с джобно ножче, а датчикът или не е сработил или е бил изолиран, за да може крадецът бързо и незабелязано за прибере експонатите. Всички откраднати експонати били на български опълченци и са истински реликви.
„Имам чувството, че сякаш някой е искал да ни направи услуга след като през миналата седмица се разбра, че легендарният паметник, експозицията вътре и оръжейните експонати отвън могат скоро време да останат без охрана“, добави Данчев. Както стана известно, в официално писмо областната дирекция на МВР в Стара Загора, е уведомила шефа на националния парк-музей, че паметникът на Шипка не попадал сред стратегическите обекти и оттук нататък полицията можела да го пази само срещу заплащане. Оказа се, обаче, че заплатите на 8-те полицаи, които сега бдят над светинята обаче надхвърляли целия годишен бюджет на музея. Сред разгорелите се страсти служебният културен министър Мартин Иванов увери, че двете министерства – на културата и вътрешното, ще се разберат и един от най-ярките символи на националното ни достойнство и гордост няма да остане без охрана.

Е79

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене