Община Благоевград отново на минус: Плаща 8225 лв. заради незаконно уволненият гл. експерт „Жилищна политика“ Иво Георгиев! Съдът го върна на работа!

Община Благоевград, под ръководството на кмета Румен Томов, загуби поредното дело, заведено от уволнен служител. Този път сумата, с която ще трябва да олекне общинската хазна е 8225лв.

От тях с 6600 лв. ще бъде обезщетен Иво Георгиев, който заемаше длъжността главен експерт „Жилищна политика“ до 17 януари тази година, когато внезапно новата управа реши, че ще съкращава щата.

Освен Георгиев, по същото време на същата длъжност работеше и Елена Гръчка, която и към настоящият момент е на позиция главен експерт „Жилищна политика“ мв Община Благоевград.

След решението си да намали чилеността на служителите в направление м“Жилищна политика“, Томов разпоредил да се пристъпи към процедура за мизвършване на подбор на служителите, изпълняващи тази длъжност, с цел редуциране от 2 щатни бройки на 1.

Със заповед, той определил комисия, която да извърши подбора, която трябвало мда оцени двамата служители по следните критерии: завършено образование, мпридобит трудов стаж и професионален опит и ниво на изпълнение на възложената работа – дисциплинарно минало.

На база тези критерии, Иво Георгиев събрал общо 7 точки, а Гръчка – максималните 10, след което дошло и предизвестието за прекратяване на трудовия договор на Георгиев.

Съдът обаче категорично отхвърли начина на вземане на решение кой от двамата ме трябвало да запази поста си, тъй като извършеният подбор е в разрез с мизискванията на чл. 329 от Кодекса на труда. Според съдия Николова,
оценяването не е извършено обективно и има съществено пропуски в работата на назначената комисия.

След преглед и анализ на съставения от комисията по подбора протокол, мзаключението на съда бе категорично:

„Подборът е извършен формално“. С това свое решение, съдът върна на работа Иво Георгиев на длъжност главен експерт „Жилищна политика“ и му присъди сумата от 6600лв., представляващи обезщетение за оставане без работа в мрезултат на незаконно уволнение.

Община Благоевград ще плати и още 1625лв. за направените по делото разноски. Не спира да расте бройката на върнатите на работа незаконно уволнени мслужители в Община Благоевград, която плаща баснословни суми за обезщетения и адвокати.

След масовата сеч на иначе политически независимият Томов, заваляха десетки дела срещу Общината от хора, които само до преди месеци предизборно бяха уверявани, че няма да загубят работните си места. Поразиите, които екипът на Румен Томов сътвори, нямат край, а потърпевши от всичко това са мблагоевградчани. Предстоят избори и е редно да се замислим в каква посока мискаме да се развива любимият ни Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене