Документалната лента „Премълчаното за войводата Мълчанков“ в памет на забравените герои

 „Той е един герой, който е не малко известен, а изобщо е било забранено да се говори за него, особено до 1989 година. След това благодарение на Бистра Риндова, един от най- сериозните изследователи, която е посветила години наред труд да проучва делото на войводата Стоян Мълчанков беше отворена страницата“ , така започва разказа за създаването на документалния филм журналистът Ивайло Шопски. Той заедно с историка Николай Борисов поемат каузата да представят забравения герой от Неврокопско.

Стоян Мълчанков е роден в Скребатно. Той е деец на ВМОРО, участник в Илинденско-Преображенското въстание, водач на чета в Балканската война, народен представител, инициатор на изграждането на теснолинейката Септември-Добринище.

„Два пъти е осъждан на смърт и доживотно заточение. И въпреки че оставя едно многочленно семейство, той с такова себеотрицание, в момента в който преминава угрозата за живота му , отново се включва в редиците на ВМРО. Мълчанков е пример за постоянство, за силен характер, за мъдрост, за справедливост“, обяснява авторът и продуцента на документалната лента Ивайло Шопски и признава:

„ …и сега най-стене считам, че една голяма част от информацията за него, да не кажа всичко, вече е направена по един достъпен начин, за да може хората да се запознаят с този изключителен българин“.

Във филма участват над 50 души. Това са родственици на войводата, историци, изследователи. Авторът Ивайло Шопоски споделя, че е пропътувал над 2 хиляди километра, заснети са близо 26 часа интервюта, от които са създадени 56 минути за живота и делото на този български герой.

Филмът посветен на 100 години от  убийството на Стоян Мълчанков завършва с отворен край. Това е взетото решение на автора Ивайло Шопски и както още разкрива:

„Оставям документите,архивите и хората да говорят, за да може зрителят сам да направи извод, защото във филма се преплитат поне три хипотези кой е подбудителят на убийството на войводата“.

При представянето на филма в Благоевград Ивайло Шопски, който е съвременен радетел на българщината, патриотично заяви:

„…войводите Ичко Бойчев и Стоян Мълчанков са хора регионално известни, но нашата цел като автори на документалния филм е да ги направим известни на национално ниво. Те заслужават, защото приносът им е национално значим“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене