Шефът на СЕМ: Трябва да има контрол кой е регистриран и кой не по закона „Пеевски“

„Законът „Пеевски“ го изпълняват само официалните медии, които имат регистър в СЕМ. Новата директива за аудиовизуални услуги се отнася само за платформите за видеосподеляне, навсякъде те подлежат на регулация. Сайтовете, които излъчват аудио и видео съдържание, трябва да са регистрирани в Министерството на културата. Трябва да има някакъв контрол кой е и кой не е регистриран по закона „Пеевски“. Това обяви шефката на СЕМ Бетина Жотева пред Канал 3.

„Новата директива бе публикувана през 2017 г. с условието да бъде имплементирана до септември 2020 г. в законите на страните-членки. Засилиха се рязко от миналата година, след като нямаше движение преди това. Създадоха се 3 работни групи. Представи се проектозакон, копи пейст от евродирективата, а там не се дават много дефиниции, не са обяснени технологиите за платформите за видеосподеляне“, заяви председателят на СЕМ.

Всеки път, в който СЕМ е имал отношение към нов член, сме обяснявали и сме били много активни. 20 години законът за медиите не се променя. Не съм видяла никъде да се споменава, че има липса на свобода на словото в България, докато не ми обяснят как са го изчислили това 111-то място, няма да го приема“, сподели тя.

Жотева изтъкна, че е накърнено усещането за недосегаемост у журналистите.

„Голяма част от тях и от организациите, бранещи ги, смятат, че трябва да бъдат недосегаеми, не бива да са атакувани, но не е и недосегаеми. Това, че на някой му е прекратен договора или са го уволнили от медия, не са нарушения на върховенството на закона. Каква позиция демонстрира една медия, това закон не го лови, ако не става дума за обществена медия. Всички частни медии говорят спокойно каквото мислят, няма никакви санкции за тях. Анархия е това, което се случва на протестите, не е демокрация“, обясни още тя.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене