Румен Гечев: Премиерът използва нашите пари, за да си купи комфорт

„БСП е демократична партия. На последния конгрес на партията 900 делегати вдигнаха червен картон и направиха един наказателен вот като поканиха по този начин няколко кресливи наши другари да се оттеглят и да оставят партията да работи. Когато един член на партията желае да остане в нея, само ако е на челна позиция, това означава, че мотивацията му е различна от основните цели на партията. Така че това, което стана, е добре за БСП.“ Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Румен Гечев пред БНТ.

„Социологически проучвания показваха, че на Конгреса тези бивши другари, които риеха срещу партията от месеци и обикаляха медиите главно контролирани от ГЕРБ и ДПС, фокусирани върху лидера на партията г-жа Нинова, ще получат наказателен вот. Така че този резултат не е неочакван. 26-и септември подпечата изходната виза на няколко души“, обясни социалистът.

По думите на Гечев във всички изяви на шестимата напуснали партията, няма нито едно предложение и някакви нови идеи. „Те не показаха, че не са съгласни с основните идеи на партията или с подготовката за изборите. Те изразяваха лични интереси. Искат да си запазят положението на феодали и цял живот да бъдат водачи на листи, което не е приемливо. Затова членовете на партията ги наказаха“, коментира той.

Социалистът е убеден, че БСП има шансове да победи на следващите парламентарни избори и те са реални. „Имахме 800 хиляди гласа на последните избори и то при по-неблагоприятни условия. Сега сме излезли на правата с „Визия за България“, работим активно по детайлите й. Отърсени сме от тежестите, които ни пречеха. Аз споделям убеждението, че в политиката няма място за песимисти и отчаяни хора. Обществото иска да види оптимисти, които им предлагат конкретни решения. Затова ние сега трябва да се мобилизираме и да направим всичко възможно да си подготвим една детайлна програма, с която да убедим избирателите да ни подкрепят“, поясни Гечев.

„В една партия трябва да има представители на всички поколения. Най-оптимистичното е, когато гледаш, че младите около теб имат потенциал и го развиват. От новите членове на нашата ПГ ние сме много приятно изненадани. Постигнахме един отличен резултат“, заяви депутатът от левицата. Гечев обясни, че трябва да се работи с младите хора, но това не означава, че не трябва да има и по-опитни.

„Вече 4-5 пъти внасяме в парламента предложения за подоходно облагане на физически лица. На този етап няма да пипаме данъците върху фирмите. Промяната на данъците трябва да стане много внимателно и балансирано. Социалистът допълни, че по този начин най-бедните ще бъдат освободени от  данъчно облагане, което е световна практика, а ще бъде въведено постепенно и прогресивно данъчно облагане, което да запази сегашната данъчна тежест върху средната класа и плавно да повиши данъците на най-богатите.

„Правителството намалява бюджетните разходи много по-бързо, отколкото намаляват бюджетните приходи. Тоест това правителство отчита кървави бюджетни излишъци. ГЕРБ правят точно обратното на това, което правят всички европейски страни – свиват бюджетните разходи и отчитат излишъци. Така фалираха хиляди фирми, семействата изнемогват, а децата не могат да отидат на училище, нямат пари да се облекат“, възмутено заяви той.

По думите на Гечев правителството още от началото на годината е водило преговори за закупуването на нови 8 самолета ф16. „Това, че правителството иска да похарчи тези милиарди, е защото обича себе си и иска да остане на власт. Борисов купува самолети, за да може американците да го оставят на власт още няколко месеца. Той използва нашите пари, за да си купи комфорт. Но българите не са глупави, и затова са на улиците“, заключи социалистът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене