Пуснаха на свобода още 12 еленa лопатари в района на Кресненския пролом

Още 12 лопатари бяха освободени в Кресненския пролом по инициативата на ФДФФ за връщане на вида в района. След като през 2017 г. 18 елени лопатари напуснаха аклиматизационната ограда и повечето от тях се адаптираха добре, през изминалата седмица още едно стадо от 12 женски бяха освободени и вече пашуват свободно в района.

Призоваваме ловците през откриващия се утре (03.10.2020) ловен сезон да се радват на елените, когато и където ги срещат и да избягват да ги безпокоят директно или чрез кучетата си.
Скоро се очаква още едно ново стадо да бъде заселено в района с цел адаптация в дивата природа с подкрепата на Зоопарк – София.

Еленът лопатар е един от видовете, които се смятат за местни за Балканския полуостров и чието избиване в миналото е възможно да бъде поправено чрез местни реинтродукции, защото видът е бил запазен в Западна Европа и ловни стопанства.

Заселването на елен лопатар в изоставени от хората райони, ще помогне за възстановяване на екологичното равновесие, като елените умерено ще изпасват и естествено наторяват пасищата и когато броят им нарасне, част от възрастните и болнави животни ще осигуряват естествена храна за хищниците (вълк, мечка и др.). Последните, евентуално при наличието на диви животни за храна, по-рядко ще влизат в конфликт с животновъдите за техните овце, кози и говеда.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене