Connect with us

Политика

Калоян Методиев: Ако протестите бяха успели преди два месеца, имаше риск Борисов да се върне на власт

Published

on

Важно е да не допускаме старите грешки, за да може Борисов да изпие горчивата чаша до дъно и да се раздели с политическата система след вота на гражданите

 

 

„Последното, което иска Европа в момента е нестабилност в България с оглед на COVID кризата и последвалите огромни икономически последствия, както и с конфликта в Нагорни Карабах, който преминава във война и с трудния развод Брекзит”. Това заяви политологът Калоян Методиев пред 7/8 тв.

“Ако ЕС имаше толкова голяма тежест за намеса, откритата война срещу Орбан отдавна щеше да е завършила, а както виждате Орбан все още управлява Унгария.” Политологът бе категоричен, че бъдещето на България ще се реши в България от всички нас: “Без ние, като общество, да си напишем домашното и да гласуваме масово, няма да има реална промяна в България”.

Методиев изрази мнение, че нахлуването на Прокуратурата в президентството е запалило искрата на протеста, но една от основните причини за протеста е бил филмът за “Осемте джуджета”:

“Той отключи страх у хората, че дребният и среден бизнес, и дори големият бизнес, е под заплаха и чрез прокурорско-следователски-мутренски схеми всеки бизнес може да бъде откраднат. Държавата трябва да е гарант за сигурност, спокойствие и справедливост, но това управление не е такова.”

Калоян Методиев е категоричен, че опасността за политическата и партийна ситема в България е била в първите месец и половина на протестите, защото процесите в БСП узряваха, а тогава и другите опозиционни партии не бяха в кондиция, в която можеха да отидат на избори.

Той допълни, че и проектът на Цветанов, който дава силна заявка за реванш на ГЕРБ към този момент не е бил структуриран: ”Христо Иванов също не беше напълно готов за избори. Беше много опасно в този момент да се тръгне на избори. Желанието тогава беше за незабавна оставка, но реалният резултат щеше да е “Борисов 4”.

“Вътрешната опозиция в БСП бе килима пред “Борисов 4” и продължаване на хаоса в държавата. Битката в БСП бе исторически сблъсък за бъдещето на България. Социалистите бяха категорични – 81% гласуваха за Корнелия Нинова.

Днес БСП е консолидирана. Ако протестите бяха успели преди два месеца имаше риск Борисов да се върне на власт” беше категоричен той.

Калоян Методиев подчерта, че сега партиите са подготвени за нови избори, при които ще може да има баланс на управляващите и да се отстоява честността на избора: “Важно е да не допускаме старите грешки, за да може Борисов да изпие горчивата чаша до дъно и да се раздели с политическата система след вота на гражданите.” “България има голям проблем с корупцията и независтимостта на съдебната система. От докладите на ЕК няма ефект вече 12 години. Реалната политика в Европейския съюз се извършва от националните държави чрез техните министър-председатели или президенти в зависимост от формата на управление ”, коментира Методиев. Политологът заяви, че центърът на управление на ЕС е Европейският съвет, където най-голямо влияние имат Германия и Франция: “Европейската комисия се назначава от тези правителства, както и Европарламентът се съставя от мнозинства от тези държави.”

“Борисов се е вкопчил във властта и стои на власт на инат. Развръзката предстои в следващите месеци. С Борисов ще си отиде един порочен модел на управление. България има нужда от рестарт”, завърши Калоян Методиев.

Политика

Народният представител от ГЕРБ Даниела Савеклиева направи дарение на социални домове в Симитли

Published

on

Народният представител от ГЕРБ Даниела Савеклиева направи дарение на Защитено жилище и ЦНСТ за лица с психични разстройства в гр. Симитли.

Даниела Савеклиева дари за потребителите на социалните услуги олекотени юрганчета и възглавници.
Заедно с нея центъра посетиха кметът на Симитли Апостол Апостолови, ръководителят на социалното звено към община Симитли Ивайло Гоцев и Маргарита Бербатова.

“В тази тежка ситуация и в навечерието на светлите Коледни празници, всеки има нужда от внимание и топлина. А тази година за рождения си ден реших, че аз ще подаря топлина и усмивка на хора в нужда. Благодарение на г-жа Бербатова разбрах за защитеното жилище в Симитли. Кметът на общината Апостол Апостолов, който е създал много добри условия за потребителите и персонала, ми съдейства да направим дарението”, уточни народният представител.

Continue Reading

Политика

Безхаберие на гърба на благоевградчани!? 8 млн. лв. от джоба на хората, заради проспан срок от Р. Томов и екипа му, общината ще плаща

Published

on

Дълг за над 8 милиона лева увисна на сметката на община Благоевград. Регионална инспекция по околната среда и водите е изготвила акт, с който са установени публични държавни задължения на общината в общ размер 8 804 164.91 лв., от които главница – 7 281 579.70 лв., и законна лихва за забават – 1 522 585,21 лева, за периода 2011-2017 г. Въпросният акт бил изготвен на 28 април тази година и връчен в общината. Той бил оспорен в срок по административен ред с жалба от 13 май пред министъра на околната среда  и водите.

Жалбата била получана в МОСВ на 26 май, като министърът не се е произнесъл в 14-дневния срок, който изтекъл на 9 юни. Тогава поледвала жалба пред Административен съд – Благоевград от страна на кмета Румен Томов, като представляващ общината. Съдията докладчик Иван Шекерлийски установил, че жалбата е просрочена, тъй като била депозирана на 1 юли, след 14-дневния срок, който бил изтекал на 23 юни. Жалбата е приета за недопустима и съдията прекратил делото.

Определението е атакувано пред ВАС, като в жалбата, депозирана от юрисконсулт Янева, са изтъкнати доводи за възстановяване на срока за обжалване на основание чл. 161, ал.1 АПК, според който пропускането се дължи на особени непредвидени обстоятелства или от поведение на администрацията, въвело жалбоподателя в заблуждение. Тричленият състав на ВАС, председателстван от Миросав Мирчев, счита тези доводи за неоснователни, тъй като занокът изисква пречката да бъде от такова естество, че да не зависи от волята на страната, за да я преодолее. В конкретния случай не са представени доказалства, обосноваващи наличието на такива обективни неопределими причини, довели до невъзможност на юриктите на общината за реализиране на акта на РИОСВ по съдебен ред.

Двата броя заповеди, приложени към жалбата, касаещи дезинфекция на сградата на община Благоевград, не могат да обосноват извод за наличието на непредвидено обстоятелство, което да е възпрепятствало възможността да упражни правото си на жалба в законново предвидения срок.

Съдът споделя възраженията на юрисконсулта на РИОСВ – Благоевград Топчиев, че пропускането на срока се дължи на бездействие на общинските служители, а не на ситуацията, възникнала в държавата поради пандемията от коронавируса. Още повече че достъпът в сградата на община Благоевград по времето на дезинфекция е бил забранен само за външни лица, но не и за общинските служители.

Доводите на жалбоподателя, че е изпаднал в обективна невъзможност да предприеме процесуаните  действия за защита на своите законни права и интереси, са недоказани. По тези съображения касационният състав на ВАС преценява искането за възстановяване на срока за обжалване като неоснователно и оставя в сила определението на АС- Благоевград. С това казуса е приключен, а съдебните маневри изчерпани, поради което РИОСВ е в правото си да предприеме действия за събиране на дължимите суми – над 8 млн.лв.,от хазната на община Благоевград.

„ Да не подадеш жалбата в срок и да изгуби общината 8 млн.лв. поради бездействие граничи с престъпност. В същия момент да обясняваш пред медии, че за Програмата на съветниците, която е 2млн.лв. ,няма пари, това е меко казано несериозно. Това още един път показва голямата некомпетентност на кмета и неговия екип“, коментира пред ИА „Региона“ общинският съветник от ГЕРБ Красимир Роячки.

 

Източник: В.“Струма“

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2020
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

ПОПУЛЯРНИ


Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al office 2019 satın al