Connect with us

Политика

Калоян Методиев: Ако протестите бяха успели преди два месеца, имаше риск Борисов да се върне на власт

Published

on

Важно е да не допускаме старите грешки, за да може Борисов да изпие горчивата чаша до дъно и да се раздели с политическата система след вота на гражданите

 

 

„Последното, което иска Европа в момента е нестабилност в България с оглед на COVID кризата и последвалите огромни икономически последствия, както и с конфликта в Нагорни Карабах, който преминава във война и с трудния развод Брекзит”. Това заяви политологът Калоян Методиев пред 7/8 тв.

“Ако ЕС имаше толкова голяма тежест за намеса, откритата война срещу Орбан отдавна щеше да е завършила, а както виждате Орбан все още управлява Унгария.” Политологът бе категоричен, че бъдещето на България ще се реши в България от всички нас: “Без ние, като общество, да си напишем домашното и да гласуваме масово, няма да има реална промяна в България“.

Методиев изрази мнение, че нахлуването на Прокуратурата в президентството е запалило искрата на протеста, но една от основните причини за протеста е бил филмът за “Осемте джуджета”:

“Той отключи страх у хората, че дребният и среден бизнес, и дори големият бизнес, е под заплаха и чрез прокурорско-следователски-мутренски схеми всеки бизнес може да бъде откраднат. Държавата трябва да е гарант за сигурност, спокойствие и справедливост, но това управление не е такова.”

Калоян Методиев е категоричен, че опасността за политическата и партийна ситема в България е била в първите месец и половина на протестите, защото процесите в БСП узряваха, а тогава и другите опозиционни партии не бяха в кондиция, в която можеха да отидат на избори.

Той допълни, че и проектът на Цветанов, който дава силна заявка за реванш на ГЕРБ към този момент не е бил структуриран: ”Христо Иванов също не беше напълно готов за избори. Беше много опасно в този момент да се тръгне на избори. Желанието тогава беше за незабавна оставка, но реалният резултат щеше да е “Борисов 4”.

“Вътрешната опозиция в БСП бе килима пред “Борисов 4” и продължаване на хаоса в държавата. Битката в БСП бе исторически сблъсък за бъдещето на България. Социалистите бяха категорични – 81% гласуваха за Корнелия Нинова.

Днес БСП е консолидирана. Ако протестите бяха успели преди два месеца имаше риск Борисов да се върне на власт” беше категоричен той.

Калоян Методиев подчерта, че сега партиите са подготвени за нови избори, при които ще може да има баланс на управляващите и да се отстоява честността на избора: “Важно е да не допускаме старите грешки, за да може Борисов да изпие горчивата чаша до дъно и да се раздели с политическата система след вота на гражданите.” “България има голям проблем с корупцията и независтимостта на съдебната система. От докладите на ЕК няма ефект вече 12 години. Реалната политика в Европейския съюз се извършва от националните държави чрез техните министър-председатели или президенти в зависимост от формата на управление ”, коментира Методиев. Политологът заяви, че центърът на управление на ЕС е Европейският съвет, където най-голямо влияние имат Германия и Франция: “Европейската комисия се назначава от тези правителства, както и Европарламентът се съставя от мнозинства от тези държави.”

“Борисов се е вкопчил във властта и стои на власт на инат. Развръзката предстои в следващите месеци. С Борисов ще си отиде един порочен модел на управление. България има нужда от рестарт“, завърши Калоян Методиев.

Политика

Ексклузивно! Председателят на ОБС – Гоце Делчев Д. Балтаджиев пред Топ Преса: Стартират предизборната кампания с мен!

Published

on

„Наистина е голяма „чест“, за човек, като мен някои хора да стартират предизборната си кампания с името ми. Атаката срещу мен е политическа. Предизборна. Неприятното е само, че намесват семейството ми. Всичко останало е част от играта.“ Това направи като коментар председателят на общински съвет – Гоце Делчев Димитър Балтаджиев, по повод мейдийните и политически атаки срещу името му и постът, който заема.

От известно време насам по имейлите на местните медии, в социалните мрежи върви един анонимен сигнал със съдържание в което се твърди “ че съпругата на шефа на ОБС Балтаджиев е направила аптека на пазара в Гоце Делчев, в помещение, отредено с решение на ОБС за заведение за обществено хранене.

Решението е от 31. 07. 2019 -та година взето след конкурс за помещение -65 кв. Последващо решение, с което да е променено предназначението на помещението няма. “ С други думи грубо и безскрупулно председателят на ОБС е нарушил закона и решение на ОБС, за да развива собствения си бизнес на гърба на обикновения данъкоплатец, се казва още в писмото, изпратено до народните избраници, медии  и градоначалника. 

„Всичко по процедурата е спазено. Можете да проверите документацията, аз не съм участвал в организирането и прилагането на процедурата. Всичко е контролирано от екип общински служители и съветници от различни партии. Подчертавам различни партии. Ако въпреки това, се открият и има някакви нарушения в процедурата, семейството ми ще оттегли участието си в нея. Аз самият съм „за“ тя да се проведе отново с цел пълна прозрачност и да се убедим всички, че няма нищо нередно. В иснесеното има доста невярни неща, това ще де докаже….Замислете се. В сигналът тези хора визират нещо, което се е случило преди година. Защо го вадят сега? Защото започна предизборната надпревара, а за някои партии приоритет не е направеното, а окалването на опонента.“ коментира анонимният сигнал Балтаджиев за медията ни.

Днес в ОБС ще бъде внесено   искане за извънредна сесия следавщата седмица, на която  основна точка е  разглеждане и обсъждане на получения сигнал, уличаващ ОБС шефа в сериозно закононарушение, което е основание за отстраняването му от заемания пост. Затова дни наред съветници събират подписка с искане оставката на Балтаджиев / БСП /. Подписката също  ще бъде внесена в общинския съвет ,заедно с искането за сесия.

„Заел съм този пост жертвайки много. Всички които ме познават, знаят, че никога постовете за мен не са били самоцел. Каквото и решение да вземат колегите, стига да бъде спазен закона – аз ще го приема и ще продължа да работя за развитието на община Гоце Делчев без значение замема ли някакъв пост или не.“, канеторичен бе Балтаджиев.

Топ Преса се обърна към ръководството на партия ГЕРБ – Гоце Делчев, които първи публикуваха сигнала в социалните мрежи и обещаха да проверат изнесеното преди да предприемат нещо. Те от своя страна бяха категорични: „Нарушение има! Време е за оставка!“

Continue Reading

Политика

74 години от рождението на Николай Добрев

Published

on

Днес се навършват 74-години от рождението на известният политик и бивш вътрешен министър Николай Кирилов Добрев. Политическата му кариера преминава по знамето на БСП, но е известен и със своите демократични ценности, а в историята остана с патриотичната си постъпка, като в името на гражданския мир върна мандата за съставяне на червено правителство. Този жест остана своеобразен връх в кариерата му, макар да спечели не малко противните в редиците на социалистите.

За гражданите на Гоце Делчев той остава далновиден политик, избрал разума и съгласието за доброто на обществото.

Паметта на Николай Добрев се пази чрез неговото обявяване за почетен гражданин на родния му град Гоце Делчев.Неговото име носи една от улиците в града. В БСП има учредена на негово име награда за млад политик. Биографичната книга „Избрах съгласието и разума“ е дело на съпартийката му и семейна приятелка – Светлана Шаренкова.

Синът му – Кирил Добрев, го наследи в политиката, като професия.

Continue Reading

Новини

Д-р Александър Златанов: Налага се въвеждането на нови мерки

Published

on

„Заради ниските нива на ваксинацията в страната и увеличаването на заболяемостта, хоспитализациите и смъртните случаи се налага да се въведат нови мерки. Едната възможност е те да са ограничителни, свързани с преустановяване на дейности, ограничаване на капацитети. Като алтернатива предлагаме да се въведе това, което в много европейски страни вече действа – използването на зелени сертификати, които да позволят да няма ограничаване на социалния и икономически живот“. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов по време на среща с министъра на образованието и науката проф. Николай Денков, представители на Експертния съвет по епидемиология, както и със специалисти по епидемиология и инфекциозни болести.

Министър Денков представи предложенията на Министерството на образованието и науката относно начина, по който да се регулира присъственият учебен процес в училищната система. Той посочи, че е важно да бъде намерен балансът между здравето на децата и последствията от електронното обучение.

В рамките на близо тричасова среща експертите обсъдиха предложените в доклада на главния държавен здравен инспектор противоепидемични мерки, както и алтернативата на по-строгите мерки – допускането на лица във всички образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и др. само при притежание на COVID сертификати на ЕС за ваксинация, преболедуване и изследване, или аналогични на тях документи.

Припомняме, че министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров разпореди докладът с предложените мерки да бъде изпратен на всички заинтересовани страни, ведомства и организации с молба за становища по тях. След като бъдат разгледани всички предложения министър Кацаров ще издаде заповед с конкретните противоепидемични мерки.

Continue Reading

Новини

Назначени са двама заместник-министри в две ведомства

Published

on

Със заповед на министър-председателя Стефан Янев са назначени заместник-министър на младежта и спорта и заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Яничка Труева заема длъжността заместник-министър на младежта и спорта. Тя е завършила магистърска степен в областта на техническите науки в Химикотехнологичен и Металургичен университет в София. Експерт е в областта на младежката политика. Работила е като мениджър и консултант по различни проекти в публичния и частния сектор, включително по програмата „Хоризонт 2020“.

Нина Стоименова е назначена за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Завършила е магистърска степен по специалността „Маркетинг и мениджмънт“ в УННС. Дълги години е работила в дирекция „Национален фонд“ в Министерство на финансите.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ