Connect with us

Политика

Калоян Методиев: Ако протестите бяха успели преди два месеца, имаше риск Борисов да се върне на власт

Published

on

Важно е да не допускаме старите грешки, за да може Борисов да изпие горчивата чаша до дъно и да се раздели с политическата система след вота на гражданите

 

 

„Последното, което иска Европа в момента е нестабилност в България с оглед на COVID кризата и последвалите огромни икономически последствия, както и с конфликта в Нагорни Карабах, който преминава във война и с трудния развод Брекзит”. Това заяви политологът Калоян Методиев пред 7/8 тв.

“Ако ЕС имаше толкова голяма тежест за намеса, откритата война срещу Орбан отдавна щеше да е завършила, а както виждате Орбан все още управлява Унгария.” Политологът бе категоричен, че бъдещето на България ще се реши в България от всички нас: “Без ние, като общество, да си напишем домашното и да гласуваме масово, няма да има реална промяна в България”.

Методиев изрази мнение, че нахлуването на Прокуратурата в президентството е запалило искрата на протеста, но една от основните причини за протеста е бил филмът за “Осемте джуджета”:

“Той отключи страх у хората, че дребният и среден бизнес, и дори големият бизнес, е под заплаха и чрез прокурорско-следователски-мутренски схеми всеки бизнес може да бъде откраднат. Държавата трябва да е гарант за сигурност, спокойствие и справедливост, но това управление не е такова.”

Калоян Методиев е категоричен, че опасността за политическата и партийна ситема в България е била в първите месец и половина на протестите, защото процесите в БСП узряваха, а тогава и другите опозиционни партии не бяха в кондиция, в която можеха да отидат на избори.

Той допълни, че и проектът на Цветанов, който дава силна заявка за реванш на ГЕРБ към този момент не е бил структуриран: ”Христо Иванов също не беше напълно готов за избори. Беше много опасно в този момент да се тръгне на избори. Желанието тогава беше за незабавна оставка, но реалният резултат щеше да е “Борисов 4”.

“Вътрешната опозиция в БСП бе килима пред “Борисов 4” и продължаване на хаоса в държавата. Битката в БСП бе исторически сблъсък за бъдещето на България. Социалистите бяха категорични – 81% гласуваха за Корнелия Нинова.

Днес БСП е консолидирана. Ако протестите бяха успели преди два месеца имаше риск Борисов да се върне на власт” беше категоричен той.

Калоян Методиев подчерта, че сега партиите са подготвени за нови избори, при които ще може да има баланс на управляващите и да се отстоява честността на избора: “Важно е да не допускаме старите грешки, за да може Борисов да изпие горчивата чаша до дъно и да се раздели с политическата система след вота на гражданите.” “България има голям проблем с корупцията и независтимостта на съдебната система. От докладите на ЕК няма ефект вече 12 години. Реалната политика в Европейския съюз се извършва от националните държави чрез техните министър-председатели или президенти в зависимост от формата на управление ”, коментира Методиев. Политологът заяви, че центърът на управление на ЕС е Европейският съвет, където най-голямо влияние имат Германия и Франция: “Европейската комисия се назначава от тези правителства, както и Европарламентът се съставя от мнозинства от тези държави.”

“Борисов се е вкопчил във властта и стои на власт на инат. Развръзката предстои в следващите месеци. С Борисов ще си отиде един порочен модел на управление. България има нужда от рестарт”, завърши Калоян Методиев.

Политика

С таен вот съветниците в Банско отстраниха от поста ОбС шефа Д. Русков, в стола му временно сяда К. Дурчов

Published

on

С 11 гласа “за” и 4 “против” местният парламент в Банско прекрати правомощията на председателя на ОбС Димитър Русков. Решението за освобождаването му от поста бе взето с таен вот.

Временно в стола му сяда бившият зам. областен управител Костадин Дурчов, който е общински съветник от БСП.

Предложението за предсрочното отстраняване от поста на Димитър Русков бе внесено от група общински съветници, а в мотивите е посочено системно нарушаване и  неизпълнение на задълженията му.

Continue Reading

Политика

Срам! И “БСП-Благоевград” има куражът да говори!

Published

on

Топ Преса изразява своите приветствия и уважение, към решението на БСП – Благоевград да “пусне напред” за опозиция на кметът Илко Стоянов единственото неопетнено лице от политическата катастрофа наречена “управлението на екипа Томов” – доктор Владимир Пандев. Това е единственият политик от столетницата в града, който има очи да се покаже и дори да каже нещо. Всичко останало е омацано до ушите, благодарение на алчността и посредсвеността на полукмета Томов. Пандев не поиска постове, назначения на родата, финансови бонуси, ДМС- та обществени поръчки…

Има право да критикува, макар и без основание… Защото да критикуваш кадровата политика на кмета Стоянов, а две години да си мълчал за чисто партийните назначения на полукмета Томов е меко казано проява на политическа павианщина. Хора без ценз и опит се назначаваха на корем щом са наши, на Паскалев, Добрев, на Гошо Юруков… Да си подкрепял полукмет, който освен колосални ДМС-та на своите хора е плащал луди пари на 13 юриста и въпреки това загуби всички дела заведени срещу общината трябва да си несъстоятелен политик извън реалността.

Не докторе, нямаш право да критикуваш екип, който беше приет с мнозинство и изграден от ескперти а не на “паскалевия” принцип. Да ревеш за дирекция “Сигурност” в която по ваше време имаше човек с видими психически отклонения – това беше върха. Посмяхме се добре, докторе! Но на благоевградчани едва ли е смешно… Хората са Ви бесни на БСП – Благоевград, на Томов, Милев и компания и това си пролича на изборите. Не ги вбесявай и ти Докторе! Все още имаш шанса да останеш чист…

Continue Reading

Политика

Първа сесия на ОБС и новия кметски екип! След дебати, съветниците приеха новата структурата на администрацията, БСП съветникът д-р Вл. Пандев направи безуспешен опит да търси кусури, но получи компетентен отпор

Published

on

Кирил Илиев от ГЕРБ се изказа  по отношение на обществения посредник, търсейки го в структурата на кмета, но се оказа, че по закон омбудсманът не се включва в кметската администрация  

Общински съвет -Благоевград прие новата структура на общинска администрация, предложена от новия кмет Илко Стоянов. Това се случи на първата сесия с участието на кметския екип, която  се провежда днес в Благоевград. Сесията е важна тъй като се разгледа  подробно предложението  на кмета Илко Стоянов за нова структура, която предизвика дебати, започнали от БСП съветника Владимир Пандев.

Пандев направи  опит да защити закриването на звено “Сигурност”, твърдейки, че с работата си по времето на Томов това звено има образувани  6 000 преписки по проблеми на граждани, но бе попарен от кмета Стоянов, който заяви, че  6 хиляди преписки не значи решени 6 000 проблема, означава просто 6 000 приети и обработени документи и даде пример с неработещата поливна система покрай алеята за Бачиново и разхождащите се свободно коне по кварталите  в града.

Кметът отговори на упреците на Пандев, че в новата структура щатът  е увеличен, и че се закрива едно звено, за да се направи ново “Инспекторат “, като заяви, че целта на новата структура е да бъде  създадена работеща администрация, такава каквато не е била по време на предишното управление.  Той убедително мотивира закриването на звеното и отговори на всичките съмнения на Пандев за реваншизъм при съкращаване на хора и звена, наподдвайки се  на отправените от съветника провокации.

Съветникът от ГЕРБ Кирил Илиев постави въпроса, защо в новата структура не е  оставен щат за обществения посредник, но адвокат Илко Стоянов го убеди, че по закон омбудсманът не се включва в структурата на общинска администрация, той се избира от общински съвет. ” Казал съм ,че кметската администрция няма да се бърка в работата на общински съвет, вие трябва да  изберете обществения посредник,  законът не позволява той да е част от структурата на администрацията “, каза кметът .

Иван Ризов от ВМРО също взе думата и бе категоричен, че ще подкрепи предложената структура като кредит на доверие към новия екип. Така след около 15 минутно дебатиране , структурата бе приета.

Прието бе и предложението на кмета за създаване на “Инспекторат ” към отдела по екология. Направи впечатление, че новият кмет даде сериозна заявка за въвеждане на добър тон по време на сесиите, като отговори компетентно и подготвено на отправените въпроси.

Стоянов отрече познатия модел “кметският екип знае и може всичко”, и бе категоличен, че в работата екипът му ще се опира на Общински съвет при вземане на всички важни решения, разчитайки на диалог и градивни дебати. Сесията продължава

 

Continue Reading

Политика

Общински съвет одобри новата структура на общинска администрация, предложена от кмета Илко Стоянов

Published

on

С 32-а гласа „За”, 1 „Против” и 2 „Въздържал се” – Общински съвет Благоевград прие новата структура на Общинска администрация, която бе предложена от кмета Илко Стоянов.

Това стана по време на днешното заседание на местните парламентаристи.

В хода на дебатите възникнаха няколко спорни точки, около новата общинска структура. Тя бяха свързани със закриването на звено „Обществен ред и сигурност”, както и с отпадането от структурата на общинска администрация на длъжността омбудсман.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ПОПУЛЯРНИ