Как ще изглежда първата българска хиперкола Alieno Arcanum

Най-добрата й версия има мощност от 5221 к.с

През лятото на 2018 година стана ясно, че българска компания от село Слащен, чиято работилницата се намира в съседното Туховища, планира да направи електрическа хиперкола с мощност над 5000 к.с. Тогава проектът бе на етап картинки, без макет в реални размери, нито готов прототип. Оттогава нещата в тази посока не са се развили много, но все пак има няколко интересни нови нюанса. Преди 2 години бяха показани само компютърно генерирани снимки на екстериора, сега се появиха и на интериора.

Твърди се, че в най-добрата си версия – RP5, Arcanum ще има мощност от 5221 к.с. и 8880 Нм въртящ момент. Това трябва да доведе до максимална скорост от около 488 км/ч и съотношение мощност/тегло от 2,64 к.с./кг.

Alieno Arcanum, който на външен вид наподобява Lamborghini Aventador, има две отварящи се нагоре врати, изработени от карбон и кевлар. Дори пътниците с височина над два метра трябва да могат да се качват лесно. С многобройните си шестоъгълници интериорът изглежда също толкова ъгловат, колкото екстериора. Многобройните дисплеи пък са поразителни. „Искаме клиентите ни да се чувстват сякаш са в пилотската кабина на космически кораб“, обяснява главният дизайнер на компанията Енчо Енчев, цитиран от изданието Motor. Той признава, че сред източниците му на вдъхновение са научно-фантастични филми като „Аватар“ и „Прометей“.

Дисплеите показват и изображенията от камерите, които заменят външните огледала. Същото важи и за изображенията от другите камери (Arcanum има 17 от тях). Пътниците могат да решат на кой дисплей да се показват, защото потребителският интерфейс дава възможност за преместване на приложения, изображения и информация от един екран на друг. Мултифункционалният волан също има вграден сензорен екран. Ако шофьорът се чувства объркан от многото дисплеи, той може да изключи всички големи монитори и да контролира основните функции чрез волана.

Още за хиперавтомобила Alieno Arcanum четете на сайта на Automedia.

Нели Христова
dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене