Доц. Кунчев: Ще има нови строги мерки, до 2-3 години може

263 са положителни проби за изминалото денонощие, което е почти равно на предишните 2-3 дни.

Направени са 4853 теста. Все още държим. В сравнение от последните 2 седмици, ръстът е малко с над 50%, но все още случаите са по-малко от 300 на ден. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, съобщи Нова.

„Бяхме на второ място по смъртност, вече сме на осмо място. Думата „смъртност“ влезе в общественото пространство, също като думата „заболеваемост“. Хората са положителни, не са болни всички“, допълни той.

Той допълни, че правителството на Израел е затворило държавата за 3 седмици и се надяват това да даде ефективност.

„Характерното са вируса е, че е доста динамичен. Август и септември задържахме ниска заболеваемост. Краят на септември започна лек ръст. Страната с най-висока заболеваемост в Европа е Черна гора. Те бяха обявили, че са се справили с вируса“, каза още доц. Кунчев.

Ще се наложат нови мерки. Не блокиране, като пролетта, но със сигурност ще има нови строги мерки. Имаше едно село, в което имаше бум и не затворихме самото село, но всички заведения в него“, заяви той.

„10 души заразяват 11. Много е, но не е достатъчно, за да се стигне до колективен имунитет. До 2-3 години може да стане това, но нямаме толкова време. Дай Боже да дойде ваксината и да е ефективна, за да сложим край на тази драма. При всички заразни болести, ако 70-80% от населението преболедуват, се създава имунитет“, посочи доц. Кунчев.

Той обясни, че хората трябва да се пазят сами и да бъдат отговорни в носенето на маски и дезинфекцията.

„Ако някъде има затруднение за консумативи, да се свържат с нас и ще помогнем“, обяви доц. Кунчев./глас бг/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене