Един неврокопчанин за испанския футбол!

 

Пускат ни да излизаме само до магазина и аптеката, тренирам сам вкъщи

 

Кой е той?
Българският футболист Иво Шамов е роден на 9 април 1996 година в град Гоце Делчев. Той играе по испанските терени от 13 години насам. В момента носи екипа на третодивизионния „Канияс”. Подвизава се на постовете централен защитник и десен бек. Преди това е ритал и във второто ниво на испанския футбол с „Алкоркон”. Защитникът разказа пред „България Днес” за тежката ситуация на Иберийския полуостров, където жертвите от коронавирус се увеличават постоянно.

– Иво, разкажи повече за отбора, в който играеш.

– В момента със семейството ми живеем в едно селце на около 40 минути път от Мадрид. От 2007 година се преместихме в Испания и вече 13 години сме тук. През този сезон играя за „Канияс”, отбор от трета испанска дивизия. Основан е през 1961 година. Води се филиал на „Реал” (Мадрид). Тук е играл един от синовете на Зидан – Тео. Когато Жозе Моуриньо беше треньор на „белите”, неговият син Жозе – младши също е бил част от сегашния ми клуб.

– Доволен ли си от условията?
– До момента през кампанията съм играл в 22 мача от общо 23. Икономически отборът е доста добре. Работи се изключително професионално. Има голям екип и персонал. Плащат се заплати на всички футболисти от първия отбор. Впечатленията ми са отлични. Честно казано, в началото не съм очаквал, че може отбор от това ниво на футбола да функционира по този начин. В момента сме четвърти в класирането. Надявам се следващия сезон да сме още по-добре, да преследваме първото място и евентуално изкачване в по-горно ниво.

Играе в испанския „Канияс”

– Значи сега си под мониторинг от „Реал” (М). А знаят ли, че симпатизираш на „Барселона”?
– Не мога да отрека, че още от малък съм фен на „Барселона” и на Лео Меси. През детско-юношеските години много пъти ми се е налагало да играя срещу формации на мадридския гранд. А веднъж дори играх с мъжкия отбор на „Тривал Валдерас” в контрола срещу „Реал” (Мадрид) на Зидан. Бях най-малкият в състава и преди двубоя бях малко нервен. Пуснаха ме за около 40 минути и щом влязох на терена, се успокоих и показах добра игра. Играх десен бек точно пред скамейката на Зидан. Те бяха с дублиращия отбор, в който личаха имената на Лука Зидан, Алваро Техеро, Серхио Регилон. Загубихме, но беше хубав момент. Никой не би отказал, ако получи оферта от клуб като „Реал”.

– Сега обаче футбол няма заради коронавируса, а Испания е една от най-засегнатите страни. Какво се случва там?
– Ситуацията в Испания е почти същата, като тази в Италия. И още не сме стигнали до най-тежката ситуация. Все още не спада броят на жертвите, а заразените се увеличават. Смъртните случаи вече са почти 19 хиляди, а инфектираните са дори повече от Италия – 181 хиляди. Пикът засега беше на 2 април, когато бяха регистрирани 950 жертви за ден. В последно време умишлено не гледам много телевизия. Включвам, само когато говори испанският министър-председател Педро Санчес. Иначе чета новини в интернет и знам какво се случва.

– Какви мерки са предприети в Испания?
– От 11 март сме в „el estado de alarma” (б. а. – извънредно положение). Всичко се затвори. Работят само аптеките и хранителните магазини, но не всички. Можем да излизаме единствено на работа с необходимите документи за това иначе е забранено напускането на домовете. Полицаи има навсякъде по улиците, спират, проверяват и глобяват.

Българинът (вдясно) се подвизава в Трета дивизия на Испания

– Задължително ли е носенето на маски?
– До преди няколко дни не беше, но вече е задължително. Проблемът е, че не за всеки има осигурена маска.

– Вие, футболистите, провеждате ли тренировки?
– От началото на март тренировките са прекратени. Подготвям се единствено с упражнения вкъщи. Правя, каквото мога.

– Страхуваш ли се?
– Най-много се страхувам за майка ми. Тя е медицинска сестра и работи на две места. За нея е най-опасно, защото е на първа линия всеки ден. Страхът е голям, всичко навън е тихо.

В битка между няколко противникови играчи

– Кога се очаква да бъде подновено испанското футболно първенство?
– Не смятам, че ще бъде скоро. Поне до юни-юли няма да се играе футбол тук. Все пак се надявам, че по един или друг начин ще може да се завършат мачовете от сезона. В „Марка” дори пишеше за вариант, при който всички срещи до края да се проведат на Канарските острови. Това лято няма да има ваканции за футболистите. Така че дори и август може да се доиграят мачовете. Все пак сигурността и здравето на хората са най-важни.

– „Барселона” води с 1 точка на върха. Кой ще стане шампион?
– В последните 11 години „Барселона” има 8 титли, така че няма е нещо необичайно отново да спечелят трофея. Залагам, че пак Меси и компания ще станат шампиони.

– Следиш ли българския футбол?
– Ще излъжа, ако кажа да. Не гледам българското първенство. Знам, че в момента в Европа се играят мачове единствено в Беларус, но не ги следя. Тук по испанската телевизия пускат само повторения на двубои от старите световни първенства.

Иво играе от малък по испанските терени

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене