Connect with us

Новини

Протест: Дупница е крепост на мафията, оставка за шефа на полицията

Published

on

Протест под наслов “Дупница без мафия” се проведе тази вечер в града. Организатор на гражданското недоволство пред Районното управление на полицията е адвокат Любомир Авджийски, който иска незабавното уволнение на шефа на местното полицейско управление Борислав Динев.

Повод за протеста е обвинението, че полицията се е забавила с разследването по изчезването на Янек Миланов, който е в неизвестност от вечерта на 31 юли т.г. Борислав Динев слезе при протестиращи и каза пред репортерите, че ще говори само пред близките на Янек, според него забавяне по разследването няма, но той не давал брифинги.

„Ако някой иска да говори с мен, някой от роднините на Янек Миланов – да го направи, да заповяда в районното управление. Ние не правим официално изявление“, каза директорът на РУ-Дупница.

„Защо в първите дни, които са най-ключови при това едно изчезнало лице да бъде намерено, полицията в Дупница пуска прессъобщение чак на петия ден, когато вече е фатално закъснението, вие пускате съобщение. Защо една седмица прокуратурата и полицията в Дупница държат преписката при себе си, а чак след това се образува досъдебно производство“, попита Любомир Авджийски.

„Мога да уверя всички вас и гражданите на Дупница, че няма никакво закъснение в нашите действия. Призовавам, ако има близки, роднини и приятели на Янек и Марио Миланови да заповядат, мога да разговарям с тях, да обясня в детайли какво сме свършили. Пресконференция дава пресцентърът ми и такава най-вероятно ще има, когато бъде разрешен случаят. В момента такава не е разрешена. Аз лично Ви уверявам, че няма закъснение. Казах каквото има да кажа“, завърши директорът на РУ-Дупница.

На снимката: Борислав Динев

“Вижте, първо аз съм роден в Дупница и това е моят град. Два месеца никой не направи публично искане за отговорност от местната полиция и прокуратура. Отговорността не трябва да дойде само от Борислав Динев, той трябва да бъде уволнен според мен. Много хора искат да бъдат тука, но не са понеже знаем всички, че има много страх в града, това че Дупница е крепост на мафията. Ние го знаем това нещо от години и вярвам, че е дошъл моментът да го говорим публично, а не само да го говорим по кафенета и социалните мрежи. Янек Миланов е жертва на мафията в Дупница, а не на битова свада. Тази мафия трябва да бъде разследвана, но за да стане това първо трябва да бъдат изчистени полицията и прокуратурата в града, защото онези, които трябва да разследват са част от мафията“, каза още адвокат Авджийски.

Според него в първите дни, когато е трябвало Окръжната прокуратура да поеме случая, чак след една седмица преписка отива там. Още първите 24 часа е трябвало да се направят следствени действия, а не след седмица.

pirinsko.com

Политика

Безхаберие на гърба на благоевградчани!? 8 млн. лв. от джоба на хората, заради проспан срок от Р. Томов и екипа му, общината ще плаща

Published

on

Дълг за над 8 милиона лева увисна на сметката на община Благоевград. Регионална инспекция по околната среда и водите е изготвила акт, с който са установени публични държавни задължения на общината в общ размер 8 804 164.91 лв., от които главница – 7 281 579.70 лв., и законна лихва за забават – 1 522 585,21 лева, за периода 2011-2017 г. Въпросният акт бил изготвен на 28 април тази година и връчен в общината. Той бил оспорен в срок по административен ред с жалба от 13 май пред министъра на околната среда  и водите.

Жалбата била получана в МОСВ на 26 май, като министърът не се е произнесъл в 14-дневния срок, който изтекъл на 9 юни. Тогава поледвала жалба пред Административен съд – Благоевград от страна на кмета Румен Томов, като представляващ общината. Съдията докладчик Иван Шекерлийски установил, че жалбата е просрочена, тъй като била депозирана на 1 юли, след 14-дневния срок, който бил изтекал на 23 юни. Жалбата е приета за недопустима и съдията прекратил делото.

Определението е атакувано пред ВАС, като в жалбата, депозирана от юрисконсулт Янева, са изтъкнати доводи за възстановяване на срока за обжалване на основание чл. 161, ал.1 АПК, според който пропускането се дължи на особени непредвидени обстоятелства или от поведение на администрацията, въвело жалбоподателя в заблуждение. Тричленият състав на ВАС, председателстван от Миросав Мирчев, счита тези доводи за неоснователни, тъй като занокът изисква пречката да бъде от такова естество, че да не зависи от волята на страната, за да я преодолее. В конкретния случай не са представени доказалства, обосноваващи наличието на такива обективни неопределими причини, довели до невъзможност на юриктите на общината за реализиране на акта на РИОСВ по съдебен ред.

Двата броя заповеди, приложени към жалбата, касаещи дезинфекция на сградата на община Благоевград, не могат да обосноват извод за наличието на непредвидено обстоятелство, което да е възпрепятствало възможността да упражни правото си на жалба в законново предвидения срок.

Съдът споделя възраженията на юрисконсулта на РИОСВ – Благоевград Топчиев, че пропускането на срока се дължи на бездействие на общинските служители, а не на ситуацията, възникнала в държавата поради пандемията от коронавируса. Още повече че достъпът в сградата на община Благоевград по времето на дезинфекция е бил забранен само за външни лица, но не и за общинските служители.

Доводите на жалбоподателя, че е изпаднал в обективна невъзможност да предприеме процесуаните  действия за защита на своите законни права и интереси, са недоказани. По тези съображения касационният състав на ВАС преценява искането за възстановяване на срока за обжалване като неоснователно и оставя в сила определението на АС- Благоевград. С това казуса е приключен, а съдебните маневри изчерпани, поради което РИОСВ е в правото си да предприеме действия за събиране на дължимите суми – над 8 млн.лв.,от хазната на община Благоевград.

„ Да не подадеш жалбата в срок и да изгуби общината 8 млн.лв. поради бездействие граничи с престъпност. В същия момент да обясняваш пред медии, че за Програмата на съветниците, която е 2млн.лв. ,няма пари, това е меко казано несериозно. Това още един път показва голямата некомпетентност на кмета и неговия екип“, коментира пред ИА „Региона“ общинският съветник от ГЕРБ Красимир Роячки.

 

Източник: В.“Струма“

Continue Reading

Новини

Бизнес партньорите на НПГ Д.Талев“ активно се включват в професионалната подготовка на гимназистите

Published

on

Ученици  от 11.клас в направление „ Туризъм“ при НПГ „ Д.Талев“ отбелязаха Европейски ден на винения туризъм като посетиха хотелски комплекс “Uva Nestum Wine and SPA“, единствен винопроизводител в региона и лидер в предлагането на висококачествени туристически услуги. Проведена бе тематична беседа с управителя –  г-жа Биларева- Паскова, която представи концепцията, технологията и материалната база в производството и предлагането на вина Uva Nestum. Посещението продължи с проследяване на етапите при винопроизводството, започвайки от насаждения, грижи, гроздобер, винификация, до стареенето в дъбови бъчви и бутилиране на готовата продукция. Учениците бяха изключително активни, любопитни и дори сами уговориха следващите си партньорски визити в хотелски комплекс „Uva Nestum Wine nd SPA”, в които да обменят практически опит в хотелиерството и ресторантьорството.

Стремежът на ученици и преподаватели е винаги да свързват теория с практика и да се включват в същината на изучаваните професии чрез практически опит. А в това отношение НПГ „ Д.Талев“ се радва на подкрепящи партньори от бизнеса, с които дългогодишно  работи в екип.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2020
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

ПОПУЛЯРНИ


Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al office 2019 satın al