Социалисти зоват Валери Жаблянов, Красимир Янков и Николай Иванов да напуснат парламента

Червените в Добрич, Кюстендил, Враца и Казанлък с гневни декларации

Социалисти зоват Валери Жаблянов, Красимир Янков и Николай Иванов да напуснат парламента
1960 | 1 окт. 2020 | 11:50

Местните червени организации настояват отцепниците незабавно да освободят депутатските банки, за да могат на техни места да дойдат по-достойни хора

Социалистите от Добрич, Кюстендил, Враца и Казанлък излязоха с гневни декларации, в които призовават Красимир Янков, Валери Жаблянов и Николай Иванов да напуснат парламента. Тримата излязоха от групата на „БСП за България“, а Янков и Иванов прекратиха и членството си в БСП.

„Напускането от ПГ на „БСП за България“ на група народни представители, включително и Валери Жаблянов, избран с листата на БСП от 10-ти МИР, с най-голяма общинска партийна организация – Кюстендил е неморално и деструктивно. В действията си досега Жаблянов е показал, че работата му като народен представител е подчинена само и единствено на някакъв негов личен интерес или програма. Липсват регулярни срещи с нас, избирателите от Кюстендил“, се казва в декларацията от Кюстендил.

От дълго време Жаблянов няма приемна, възмущават се местните. И изтъкват, че дори като кандидат за председател на БСП Жаблянов е бил единственият, който не е направил среща с кюстендилските социалисти.

„Не се включи в мероприятието, организирано от ОбС на БСП Кюстендил във връзка COVID – 19 за закупуването на респиратор, крайно необходим за МБАЛ “д-р Никола Василиев”. За целия си мандат той демонстрира абсолютна незаинтересованост от Кюстендилска област и проблемите на избирателите. Единствените посещения в гр. Кюстендил са, за да дава пресконференции пред местни медии. Нашата оценка е, че той не защитава нашите интереси в Народното събрание. Ние, социалистите от Кюстендил, смятаме, че незабавно трябва да освободи депутатската банка и на негово място да застане следващият достоен социалист от листата. Достатъчна оценка за близо четирите му години в парламента са резултатите, които получи на прекия избор и за член на Националният съвет. Подобен предателски акт е закономерен край на една политическа кариера. Настояваме Валери Жаблянов незабавно да напусне парламента и партията, ако му е останало малко достойнство“, пишат още кюстендилските червени.

Възмутени от действията на Янков са и социалистите в Добрич.

„Във връзка с изявлението на народния представител на коалиция „БСП за България“ Красимир Янков, че напуска парламентарната група и става независим депутат в 44-то Народно събрание на Република България, ние социалистите от ОПО „Дружба 3“, гласували за Красимир Янков за народен представител от 8 МИР, изразяваме възмущението си от неговите действия, сваляме доверието си от него, с което го призоваваме незабавно да напусне 44-то Народно събрание, защото не може да ни представлява повече“, се казва в тяхната декларация.

„Членството в БСП е право, а не задължение. То е израз на съпричастност към социалистическата идея, към борбата за равенство и справедливост в обществените отношения. В този смисъл уважаваме свободната воля и личната преценка на всеки да членува или не в отделна политическа сила, но категорично се противопоставяме на опитите за внушения и грубо манипулиране на общественото мнение за липса на демократични процедури и еднолично управление на Българската социалистическа партия“, пишат червените от Враца.

„С реализацията на пряк вътрешнопартиен избор БСП доказа, че е стожер на вътрешнопартийната демокрация и че не се затваря в елитарни кръгове, които да кадруват в партийните среди, а даде пример за свободен избор не само на личност, но и на пътя по който да продължи развитието си най-голямата лява политическа сила в България.
В този смисъл всеки, който твърди, че изборът на 60 000 социалисти е манипулиран или опорочен – следва да го докаже категорично, иначе се превръща от лице с активна политическа позиция в поредният защитник на лични или още по-лошо – на външни за организацията интереси.
Водени от гореизложеното, категорично се разграничаваме от позицията и действията на Николай Иванов и заявяваме, че БСП в област Враца е единна и активна политическа организация с над 3000 организирани членове и напускането на един от тях не е повод за вътрешно разделение. Остава отворен въпросът за мотивите за напускането на БСП и парламентарната група и дали напускането на организацията е свързано с несъгласие с политиката на БСП или с личната мотивация, породена от липсата на подкрепа от делегатите на конгреса и неизбирането му за член на Националния съвет на БСП?
Независимо от мотивите му, считано от 29 септември 2020 г. Николай Иванов не изразява интересите на членовете и симпатизантите на Българската социалистическа партия от област Враца и следва незабавно да подаде оставка като народен представител. В противен случай ще считаме, че мотивите му не са свързани с принципни позиции, а единствено със стремеж към властово и финансово облагодетелстване за сметка на доверието на избирателите от областта“, се казва още в декларацията от ВСП-Враца.

В декларацията на социалистите от Казанлък се казва:

„Във връзка с изявлението на група народни представители от коалиция „БСП за България“, че напускат ПГ на БСП и остават независими депутати в 44-то НС, ОбС на БСП Казанлък, изразява категоричната си позиция, че Валери Жаблянов, Красимир Янков, Димитър Стоянов, Лало Кирилов, Николай Иванов и Георги Андреев трябва незабавно да напуснат Народното събрание. Те се отрекоха от програмата на БСП и не може да представляват нас, социалистите и симпатизантите. Ако имат малко останало достойнство и морал, следва да напуснат парламента веднага, без подкана, защото са избрани с листата на партията, а не мажоритарно. Няма да търпим обидните им и нескопосани обяснения, с които продължават да рушат авторитета на БСП!“

Български антифашистки съюз Овча Купел-София също призова напусналите парламентарната група на левицата да напуснат и парламента.

Антифашистите осъждат действията на напусналите депутати ПГ на „БСП за България“ за техните „непристойни, противоречащи за социалистическия морал действия, за създаване на недругарска обстановка, за ненавременните действия от тяхна страна, целящи може би организационно отслабване на БСП“, се казва в декларацията от Българския антифашистки съюз, Овча Купел-София.

В момента сме пред парламентарни избори, БСП трябва да е единна, сплотена, за да е първа политическа сила, категорични са антифашистите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене