Чудотворна икона посрещнаха вчера в гоцеделчевска черква (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вчера, в късния следобед, в Гоце Делчев, във все още строящият се храм „Рождество Христово“, в Новия квартал, с пищна църковна церемония, бе посрещната уникална икона – копие на Чудотворната Витлеемска Света Богородица. Иконата е изработена в Йерусалим с благословията на Неврокопския митрополит Серафим и е специално за новостроящата се черква в Гоце Делчев. Уникалната икона е осветена в храм „Възкресение Христово“ в Йерусалим и в базиликата „Рождество Христово“ във Витлеем което прави и копието чудотворно, както е и оригиналът.  Чудотворната Витлеемска икона на Божията майка се отличава с това, че на нея Дева Мария е усмихната.

Иконописният й тип е „Одигитрия”, което на старогръцки означава „Показваща пътя”. Посрещането на копието на чудотворна икона в Гоце Делчев се превърна в истински празник за миряните в митрополитския град. Специален автомобил достави иконата на около 500 метро от строящият се храм. В пренасянето й до светата обител се редуваха, н.в.п. Неврокопския митрополит Серафим, свещенослужители от владишкия клир, кмета на Гоце Делчев, Владимир Москов, зам. кмета, Валери Сарандев, председателят на ОбС Димитър Балтаджиев, миряни.

Иконата бе поставена в новият й дом където миряните имаха възможност да се поклонят пред чудотворната икона на Божията майка. Отслужена бе и вечерна, водена от владиката Серафим, посветена на днешният празник  – Покров на Пресвета Богородица“.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене