С богата програма Банско отбелязва своят празник

На пети октомври Банско празнува 108 години от освобождението от турско робство. Банско е първото селище от Пиринския край, което получава своята независимост от турската власт. Градът е свободен, след като в него влиза четата на Христо Чернопеев. Легендарният поет Пейо Яворов с прочувствено слово в църквата „Св. Троица“ обявява свободата.
И тази година Банско отбелязва празникът с богата програма, която продължава седмица преди самият празничен ден. Организирани са много и интересни събития – концерти, спектакли и др.
Утре предстои да бъдат наградени призьорите от конкурса „Над Елтепе дими мъгла“ – през погледа на децата изразени в снимки, стихотворения, есета , или рисунки. Награждаването ще се състои на площад „Никола Вапцаров“ в Банско.
На втори октомври в дома на изкуствата , като част от програмата за отбелязване празника на града ще бъде открита „Български средновековни костюми“ – демонстрация на бойни техники и музика.

Кулминацията на събитията е в празничния пети октомври – понеделник. В 9.00 в църквата „Света Троица“ ще бъде отслужена празнична литургия. В музейният комплекс в Банско през целия ден ще има Ден на отворените врати, риболовен турнир за деца и младежи, както и поход до Късноантичната крепост „Ситан Кале“.

В 10.00 ще бъдат положени венци и цветя пред паметните плочи и паметниците в община Банско, куклен театър Благоевград ще зарадва най-малките жители и гости на града. В 18.00 ч ще се състои празничният концерт – спектакъл – „Тук сърцето ми е цяло“ с участието на самодейци и художествени изпълнители към НЧ „Никола Вапцаров“ Банско.

120367196 3674418272602290 3987910575007888685 o

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене