Лъснаха черните тарифи за подкупи на „Капитан Андреево“! Вижте колко прибират митничарите, за да пропускат контрабандата на цигари и дрога

григор здравков

Секретен списък с тарифи, които митничарите получават като подкуп излезе на бял свят, предостави шефът на легия „Антимафия“ Григор Здравков.

Дълго пазената тайна със сигурност ще взриви и без това изнервената обстановка в митниците, които в последната година са на автопилот, въпреки рокадите на върха им.

„Това са тарифи, които са функционирали при няколко поредни правителства. Данните, които съм Ви предоставил, отдавна съм депозирал и в бившия ГДБОП и ДАНС, но по тях не се работи.

Има два доклада, които са изтичали в публичното пространство от тези две служби и с това се изчерпва дейността им“, заяви Здравков.

Борецът срещу корупцията по високите етажи на властта е предоставил скандалните данни и на новия финансов министър Румен Порожанов.

Числата показват, че митничарите от „Капитан Андреево“ са получавали под масата между 100 и 200 евро от лек автомобил с контрабандни цигари, за да го пропуснат през пункта. Подкупът при един тир с нелегални папироси достига 50 000 евро, а за хероин 500 евро на килограм.

Според данните предоставени от Здравков, камион с турско карго преминава през границата срещу рушвет от 750 евро.

107371b6a1d9c079e0b96b2ec1666f98

„Сумата, която според службите на МВР се събира всеки месец достига 10 000 000 лева. Тя се разпределя между силните на деня и част от ръководството на Агенция „Митници“ независимо кой е на власт“, категоричен е г-н Здравков.

„Последната акция на МВР насочена срещу корупцията на „Капитан Андреево“ беше 3 години. Тогава в джобовете на митничарите и помещенията, в които те работят бяха намерени десетки хиляди левове и евро. По времето на кабината „Орешарски“ няма нито един уволнен митничар за корупция или подкуп. И децата знаят, че митничарите взимат огромни рушвети по време на смените си. Дано новото правителство вземе мерки срещу корупцията“, надява се Здравков./Пик/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене