Без категория

Национален печат

печат

“Сега”

Новата данъчна кампания започна с хаос

Националната агенция за приходите се оказа неподготвена за основната промяна в данъчната кампания през 2014 г. – правото на хората с извънтрудови доходи да ползват 5% отстъпка при предсрочно подаване на декларация. За да може отстъпката реално да се ползва, авансовото удържане на данъка върху извънтрудови доходи за последното тримесечие на годината бе премахнато и хиляди българи бяха задължени да довнесат сами съответните суми. Броени дни преди изтичането на крайния срок за ползване на отстъпката – 10 февруари, служебната бележка за платени извънтрудови доходи, която се прилага към данъчната декларация, се оказа сбъркана.

Прокуратурата отказва да изпълни заръките на съда за бюлетините в Костинброд

Прокуратурата няма да коригира обвинителния си акт за бюлетините в костинбродската печатница „Мултипринт“, съобщиха източници от държавното обвинение. Вместо това се подготвя протест пред апелативния съд. Вчера градският съд върна обвинителния акт срещу бившия главен секретар на МС Росен Желязков заради съществени нарушения. Според мотивите на съда прокуратурата не е успяла да открие кой е имал полза да държи над 351 хил. годни бюлетини на склад. Държавното обвинение обаче смята мотивите за несъстоятелни.

Драстичен ръст на заплатите си гласуват общинарите

Да си увеличат драстично заплатите е една от спешните задачи, които общинските съветници в цялата страна се заеха да решават на първите си заседания след новогодишната ваканция. Новите възнаграждения са коледен подарък, който депутати на БСП – бивши общински съветници начело с Георги Кадиев, направиха на местната власт в последните дни преди празниците. С промени в Закона за местното самоуправление беше дадена възможност заплатата на съветника да е до 70% от брутното възнаграждение на председателя на съвета (в общините с население над 100 000 души) и до 70 на сто от средната брутна работна заплата на общинската администрация (в градовете с до 100 000 жители).

“Стандарт”

Наши студенти връщат пари

Наши студенти на Острова може да връщат пари на кралицата. Лондон ще си поиска обратно отпуснатите заеми от младежите, които не могат да докажат 3 г. престой във Великобритания, алармираха от консултантската фирма за образование в чужбина „Интеграл“. Става дума само за онези студенти от България и Румъния, които са кандидатствали за т. нар. кредит за издръжка. Неотдавна техните молби бяха замразени, докато не докажат с документи, че от 3 г. живеят на Острова.

Флашката с АБВ гейт кьорфишек

Флашка с АБВ гейт няма, стана ясно вчера от съобщение на държавното обвинение. Софийската районна прокуратура е прекратила преписката, свързана със сигнала до главния прокурор Сотир Цацаров от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Брюксел ни хока за СРС-та на Цветанов

Напредъкът на България в борбата с престъпността и корупцията, както и в реформите на съдебната система е „ограничен и крехък“. Това отчита Европейската комисия в проекта на новия мониторингов доклад за страната ни. Окончателният вариант се очаква да бъде одобрен и публикуван официално днес следобед. По предварителна информация мониторинговият механизъм ще остане поне още една година в сила.

“24 часа”

3 дни след като изненадващо умира в болница, Мутафчийски губи от Маджо в съда, басейнът остава

Незаконният басейн и водната каскада между имотите на Младен Михалев-Маджо и покойния Младен Мутафчийски остават. Това е решил Върховният административен съд на 6 ноември миналата година – само 3 дни след смъртта на Младен Мутафчийски.

“Труд”

Епидемия за 2 милиона българи до дни

Очаква се до края на седмицата грипна епидемия да бъде обявена в още пет области – Враца, Монтана, Русе, Стара Загора и Ямбол. Там живеят 1,3 млн. души.

В петък първи мярката въведе Бургас, а в понеделник – и Софийско (виж таблицата вдясно), където живеят още близо 700 000 души. В тези региони е обявена грипна ваканция за учениците и в детските градини.

“Монитор”

Рекордьори блокират 112 с 600 000 фалшиви обаждания

Рекордьори с по 600 000 фалшиви обаждания годишно тормозят операторите от спешния телефон 112 и пилеят ресурсите на „Бърза помощ“ и полиция. Част от фалшивите сигнали били от психично болни, които не могат да бъдат санкционирани за това, че нонстоп звънят, докато други търсели помощ при абсурдни ситуации като раждане на котката им.

Борим се за европари онлайн

Проектите за новите европрограми ще могат да се подават и онлайн от юли месец, съобщи вицепремиерът Зинаида Златанова на дискусия в рамките на националната кампания „Научени уроци”. Оттогава общините, неправителствените организации, фирмите и останалите бенефициенти ще имат възможност да правят отчетите за изпълнението на проектите си по програмите за периода 2007 г. – 2013 г. също по електронен път. Така вече организациите и бизнесът ще могат да избират дали да стоварват цели кашони с документи, когато кандидатстват за европари, или да си спестят това неудобство, подавайки ги онлайн. Разнасянето на бумаги при отчитане на разходите също ще секне.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене