Каракачанов: Преди 102 години Девета пехотна Плевенска дивизия записа златни страници в българската военна история

Преди 102 години воините от Девета пехотна Плевенска дивизия, начело със славния български генерал Владимир Вазов, записаха златни страници в българската военна история. История, която е съпроводена с войни и сражения за запазване на българската държава и осъществяване на българските национални идеали. България влезе в Първата световна война не по политически или идеологически причини. България влезе в тази война, за да осъществи националния идеал, завещан със Санстефанския договор, а именно – всички български земи да бъдат обединени в една държава и всички българи да живеят свободни под своята власт.

Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на тържествения ритуал пред паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия в Плевен, с който бяха почетени 102 години от Дойранската епопея.

В резултат на политиката на великите сили след Освобождението на България и след Балканските войни българската общност бе разпокъсана. Българите в Македония, в Тракия и в Добруджа бяха поставени под чужда власт – общо над 2 млн. души. Именно затова България влезе в Първата световна война – за освобождението на тези два милиона българи и за осъществяването на един голям национален идеал, подчерта министър Каракачанов.

Той припомни героизма на воините от Девета плевенска дивизия:

Те  бяха участвали в Сръбско-българската, Балканската война, но именно на позициите при Дойран се окичиха със слава, но дадоха и хиляди жертви, чиито кости все още се намират по бойните полета на Македония и Гърция. Тези хора заслужаваха своя паметник. Тези хора заслужават да бъдат помнени. Тези хора заслужават цветя и преклонение. Тези хора заслужават уважението на цялото българско общество.

Честването на 102 години от Дойранската епопея пред паметника на Девета плевенска дивизия в Плевен е първото след неговото откриване през 2019 г. Министър Каракачанов изрази надежда, че то ще се превърне в традиция. Заедно с него пред паметта на героите се поклониха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, бригаден генерал Юлиян Радойски – началник на ВВВУ „Г. Бенковски“, представители на местната власт и много граждани.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене