Connect with us

Разследване

Вестинк Банкеръ : “Компенсациите” на полукмета на Благоевград Румен Томов Ще се облажат ли от кметуването му червените строителни фирми в града?

Published

on

Интригата около  делата на полуотстранения кмет на Благоевград Румен Томов продължава. През април Върховният административен съд го отстрани от длъжност, но “врътките”  с обжалванията на това решение продължиха. Беше  спряно делото, образувано  с искане за обявяване на противокоституционност на разпоредба от приложим по делото закон, касаещ легитимността на мандата на градоначалника  до произнасяне на Конституционния съд. До този момент решение по казуса няма, но това  отлагане  отвърза ръцете на Томов и той продължи да се вихри в общината.

Преди дни стана ясно, че за пореден път

кметската управа  опитва  да „легитимира“ застрояването на парк “Бачиново”

Темата за скандалния мерак на кмета да угоди на близки до сърцето му строителни  предприемачи  беше детайлно разработена още в началото на юни от в. „Банкеръ“. Това стана в публикацията  под заглавие „Бетонджии точат зъби за парк “Бачиново”.

Пандемията и наложените извънредни мерки очевидно позабавиха нещата, но надвисналата над главата на Томов опасност да се раздели с кметския стол явно го е принудила да се разбърза и да си осигури разрешението с помощта на друга институция. Това е и причината поради която председателят на общинския съвет в Благоевград Андон Тодоров за пореден път се опълчи срещу застрояването на огромен терен в “Бачиново”. Той е депозирал доста остро писмо пред директора на Районната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) – Благоевград Ангел Георгиев, за когото се говори, че е склонен да пусне багерите на “Универсал Строй Консулт” в парка. Става дума  за изграждането на “жилищни сгради за постоянно обитаване, хотелски комплекс с ресторант, спа център, плувен басейн, тенис кортове, надземни и подземни гаражи” (общо 18 декара), ситуирани насред зелените площи.

В писмото си Тодоров напомня на Георгиев, че с решение на местния парламент от месец май е  гласуван мораториум за строителство в “Бачиново”, “Ловен дом” и на други терени. Председателят на местния парламент е категоричен, че всякакви предприети процедури, засягащи застояването на парка, трябва да бъдат прекратени от  РИОСВ. А ние уточняваме, че тази идея беше „отсвирена“ и от предишния градоначалник Атанас Камбитов, и от предишния общински съвет на Благоевград. Най-вероятно заради ангажименти по време на битката за кметския стол през миналата есен, още през пролетта Томов

реанимира този проект

и подготви за нов живот отхвърления преди години подробен устройствен план.

Поради това  не е лошо да припомним историята на този имот. Фирмата, която го притежава е собственост на строителните предприемачи Георги Ганджов, Петър Парашкански и Чавдар Узунов. Те получават апетитния терен в парк „Бачиново“ в далечната 2006 г. – по изпитаната и модерна за онова време схема на замени, иронизирана като  “кон за кокошка”.

Тогавашният кмет на общината – тъмночервеният  Лазар Причкапов (първи секретар на Окръжния комитет на БКП в Благоевград  от 1983 до 1988 г., член на ЦК на БКП – от 1981 г. до 1989 г., изхвърлен от БКП, защото се обявява срещу свалянето на Тодор Живков, кмет на Благоевград между 2002 и 2007 г.) тръгва да решава жилищния проблем на новосъздадения Административен съд – Благоевград, като го настанява в …. сградата на съществуващ търговски център.

Честта на бъде домакин на административния храм на Темида се пада на “Универсал строй консулт” ООД, която предоставя на магистратите един етаж от МОЛ „Възраждане“. Срещу този свой жест  фирмата получава 18 “зелени” дка насред паркова зона “Бачиново”, върху които има седем тенис корта и една административна сграда. Без да се спираме на

очевидната стъкмистика в оценките на двата имота, не е лошо да споменем и кои точно са участниците в тази  “комбинация”. Както и за топлата връзка на строителните бизнесмени с бившата червена номенклатура.

Управителят на „Търговски център Възраждане” ООД – Валери Гюров, е братовчед на БСП-градоначалника Костадин Паскалев, наследил Лазар Причкапов в общината. Съсобственик в „Търговски център Възраждане” ООД е Мариана Добрева. Освен, че е сестра на втория човек в  БСП – Кирил Добрев, тя дълго време беше дясната ръка на “червения” президент Георги Първанов и за една бройка не стана негова снаха.

Другият съсобственик е  Ангел Гераксиев – бизнесмен от Гоце Делчев и бивш председател на Общинския съвет в Благоевград – пак по линия на БСП.

На 28 февруари 2011 г. Общинският съвет приема новия Общ устройствен план на Благоевград. Минава и елегантната “пробойна”, обслужваща “нашите хора”: ОУП дава възможност за развитие на зоните за отдих и туризъм в местностите “Картала”, “Добро поле”, “Бачиново”, “Бодрост” и “Септемврийче”. За отрицателно време “червеното” ООД успява да се сдобие с всички необходими документи, сред които и становище на Районната инспекция по околна среда и води (РИОСВ), че имотът не попада в защитена територия и не се нуждае от ОВОС.

На 22 юни 2011 г. тогавашният кмет Костадин Паскалев издава заповед, с която разрешава изработването на Подробен устройствен план (ПУП), защото 18-те декара се намирали в курортна зона. “Червеното” ООД вади и останалите необходими становища – от пожарната, от  “ВиК” и т.н., с които „бетонират“ безпроблемното бъдеще на разрешителните за строеж.

През октомври 2011 г. обаче мандалото хлопва : БСП губи местните избори, а от покровителите на това „начинание“ вече не зависи нищо.

На 29 януари 2013 г. Общинският експертен съвет по устройство на територията отказва да задвижи процедура за одобрение на подробния устройствен план. А новият по това време кмет Камбитов е категоричен, че такъв ПУП няма да се прави, а в парка  няма да има търговски комплекс. Общинският съвет налага и мораториум върху строителството в зелени площи.

Естествено следват купище обжалвания и съдебни разпри, които завършват с указания в полза на “бетонджиите”. Миналата година на хоризонта се появява нова надежда – на кметския стол сяда Томов, който запретва ръкави да реши “проблема”. Макар, че всичко се е вършило доста “конфенденциално”, очевидно все пак е изтекла информация, тъй като на 29 май, по време на редовното заседание на местния парламент, групата на ГЕРБ е поискала преразглеждане на Общия устройствен план с цел опазване на парковете и зелените зони. Колегите им от “Заедно за Благоевград”  пък стигнаха дори до налагане на пълна забрана на строителството в зелените зони и зоните за отдих и спорт – до изработването на нов Общ устройствен план.

Естествено строителното дружество обжалва наложения мораториум пред Върховния  касационен съд, но на този етап решение по въпроса няма.

При така стеклите се обстоятелства и за да не останат съвсем на сухо,строителните предприемачи по всяка вероятност ще бъдат „овъзмездени“  от полукмета Томов по друг начин.

В града усилено се говори, че именно  „Универсал строй консулт“ е с най-голям шанс да спечели поръчката за изграждането на подлеза в квартал „Грамада“. Кметът обяви реализиацията й, след като прекрати по  формални причини  предишната поръчка за този обект и забави доста  дълго строителството на тази очаквана от гражданите  от  години пътна връзка. Според информацията  офертата на новите му избраници била с най-ниската цена за изпълнение на строителните дейност – 2.4 млн. лв. без ДДС. След тях – с ценово предложение от 2.486 млн. лв. – се е наредила мощната строителна фирма „Грома холд“. От търга е отстранено ДЗЗД „Благоустройствени строежи – Трейс Груп Холд“. При повторното й обявяване,  тази обществената поръчка беше остойностена на 2.493 млн. лв. без ДДС. Финансирането й ще бъде  по проект „Интегриран градски транспорт на гр. Благоевград” чрез  Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. , спечелен при управлението на предишния градоначалник Камбитов.На този етап  все още не е обявен фаворит. Но скоро ще се разбере  дали предсказанията за завръщането на червената фирма сред изпълнителите на  поръчките за устройството на града ще се окажат верни.

Крими

Разследват връзка между намерените край Радомир останки и изчезнала жена

Published

on

30-годишната Антония Венциславова от село Николаево изчезва на 7 януари и оттогава е в неизвестност

Прокуратурата проверява дали намереният куфар с човешки останки край Радомир е свързан с изчезването на млада жена, обявена за издирване.

Куфарът и останките са открити между Радомир и село Николаево на 3 октомври, но за тях беше съобщено днес. Находката е намерена в храсти близо до реката.

Самоличността на жертвата не е потвърдена, но категорично става дума за жена, съобщиха за bTV от Окръжната прокуратура в Перник.

Засега не е ясно дали има връзка между откритието и изчезването на 30-годишната Антония Венциславова от близкото село Копаница.

В радомирското село Николаево са шокирани от зловещата находка, открита в храстите край реката.

Куфарът с кичури човешка коса и разпилени край него останки е бил скрит и след това изровен от животни.

„Възникна предположение, че може би човешките останки произхождат именно от изчезналото лице, което се издирва, и за изчезването на което е било образувано досъдебно производство в Окръжна прокуратура-Перник за отвличане“, съобщи Албена Стоилова, говорител на Окръжната прокуратура.

Майката на изчезналата Антония Венциславова е дала ДНК проби в полицията с надеждата, че откритието няма връзка с дъщеря й.

„Разчитам, че това, което са намерили, не са нейните останки. Ако са нейните, ще си тъжим цял живот“, каза майката на Антония – Нели Стойнева.

За последно се чула с Антония и нейния приятел Любомир по телефона на 7 януари, а след това следите й се губят.

Приятелят на Антония е в чужбина. Баща му беше лаконичен и не коментира случая. Семейството на Антония твърди, че тя не е взела вещите си и единствената й ценност са сребърните обици, които е носела преди да изчезне.

Ако ДНК експертизите свържат намерените останки с изчезването на Антония, тогава прокуратурата ще започне разследване за убийство.

Continue Reading

Новини

Задържаният за опит за убийство в района на „Лъвов мост“ в столицата остава в ареста

Published

on

състав на Софийски градски съд е уважил искането за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ на наблюдаващия прокурор от Софийска градска прокуратура, под чието ръководство се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 115 от НК.
Около 22:30 ч. на 30.09.2020 г., на бул. „Княгиня Мария Луиза“, в района на площад „Лъвов мост“ в столицата, бил направен опит за убийство спрямо тридесет и една годишния Д.Т. На мъжа бил нанесен удар с нож, вследствие на което пострадалият получил прободна рана в областта на гръдния кош.
Извършителят на деянието е бил установен – А.И. (на 50 години), от с. Люляково, община Кърджали. Същият е бил привлечен в качеството на обвиняем и задържан с постановление на прокурор за срок до 72 часа.
В днешното съдебно заседание съдът е приел доводите на прокурора от Софийска градска прокуратура, че е налице реална опасност обвиняемият И. да се укрие и да извърши престъпление. Престъпното деяние, за което е привлечен към наказателна отговорност, е тежко, наказуемо е с „лишаване от свобода“ за срок от минимум десет години и е с изключително висока степен на обществена опасност. Освен това, обвиняемият няма установен адрес в гр. София.
Разследването продължава.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

ПОПУЛЯРНИ