Кои пророчества на Ванга се сбъднаха?

111

18 години изминаха от смъртта на Ванга. Каква част от нейните предсказания са се сбъднаха? Сега задаваме въпроса на нашия кореспондент Ирина Жерева , който ще ни разходи из Рупите и ще ни срещне със събеседник  уредника на комплекса Ванга във Рупите

–          Добро утро!

–          Добро утро! 18 години след смъртта на пророчицата Ванга ние се намираме на мястото, където тя е прекарала последните си земни дни. Къщичката в местността Рупите, където тя е живяла до последно, е построена през 1970 г., а преди няколко месеца, на 25 март тя бе отворена за посетители. Леля Ванга умира преди 18 години, точно преди два дни в събота, когато  е деня на мъртвите бе отслужена панихида. Тук е г-н Иванов, който ще ми разкаже . Помнят ли хората  леля Ванга, дойдоха ли много хора?

–          Това, че на този ден имаше много посетители, много хора дойдоха да запалят свещичка на гроба на Ванга, да запалят свещичка в нейния храм, това е показателно за признателността, за това, че хората идват в памет на пророчицата. Денят бе събота, два дни преди смъртта й, тъй като смъртта й бе на 13 август.  В 11 часа бе отслужена заупокойна литургия в нейна памет. Хората идваха с душа, хора с отношение, хора с внимание към Ванга, хора с цветя, хора с храна… Идваха и раздаваха за нейната памет. Фондация „Ванга“ също бе подготвила традиционното – това, което трябва да се направи, тъй като са Богородични пости и всичката храна бе предимно постна.

–          Дойдоха ли хора, които са търсили помощ от нея или хора, на които тя е помагала?

–          Тук бяха хора от различно естество. Хора, на които тя е помагала. Имаше хора от елита, както и обикновени хора. Имаше много младежи. Имаше хора от Македония, от Гърция, имаше и много руснаци.

–          Като казахте руснаци, в последната година нашумя  едно интервю на руски журналист, който твърди, че това е последното интервю на леля Ванга , в което тя приканва хората да бъдат добри един към друг. Вие имате ли идея дали това наистина е  нейното последно интервю?

–           Аз мога да кажа, че тя действително казваше хората да бъдат добри, да се обичат, да правят добро, тъй като доброто донася добро. Но кой е бил последният журналист, на който тя е дала последно интервю, аз не мога да кажа, защото не зная. Мога да ви кажа и друго, че в нейна памет се направиха няколко репортажа. Идваха телевизии от Монголия, от Корея, японска телевизия…  Онзи ден имаше и много виетнамци, които дойдоха на гроба да почетат нейната памет. Това значи, че тя е известна не само в България и Русия,  тя е известна вече в почти целия свят.

–          Що се отнася до нейните пророчества, кажете ни, вие сте доста запознат с нея. Кои са пророчествата, които вече са се сбъднали и какво можем да очакваме?

–          Една ваша колежка – журналистката Жени Костадинова,  положи доста труд да събере пророчествата на Ванга, които са събрани в една малка книжка и който желае може да си ги купи. Книжката не струва много, тя е евтина книжка, но там е събрано всичко, което е могло да се събере за пророчествата на Ванга и всеки един може да направи анализ и да си каже да това се случи, това стана, това ще се случи тепърва. Доста са случаите.

–          И всеки трябва да си направи извод за себе си, защото може би най-важното е наистина да бъдем добри един към друг. Ние се намираме пред къщичката и пред една от стаите. Да покажем и някои от нейните предмети.

–          Това са нейните неща, които тя приживе е имала. Тук всичко е изложено на снимките както е, то се вижда вътре. Така, както е на снимката, то е и възстановено така. След като решението бе въведено в сила и вещите бяха предадени на общината, Общинските съветници взеха решение, че всичко трябва да се прибере в общината,  в една зала и какво ще ги правят след това ние не знаем, но това, което е тук, е възстановено абсолютно същото по снимковия материал, така, както е било.

–          Оригиналните вещи са в общината, а тук са вещи, които що съдим и от снимката абсолютно с точност показват последните й дни и начина й на живот. Тук са любимите й кукли, тук виждаме матрьошки. Тя до колкото знам е харесвала матрьошки. Вие преди малко ми казахте и нещо интересно, че като дете се е радвала на всякакви подаръци.

–          Да, може би е имало и нещо детско в нея, защото тя се е радвала на всеки един подарък, всеки един човек идва и носи нещо от сърце и тя като човек се е радвала действително на всичко. Било то малко подаръче или нещо по-голямо, радвала се е на цветята, радвала се е на куклите, радвала се е на сувенирчетата, които са й донасяли. Тук не са носени някакви грамадни подаръци, всеки един е идвал с нещо мъничко и свято, което тя го е приемала като действително дар от сърце.

–          И все пак, вие да кажете, като човек нещо, което се е сбъднало за вас лично, което ви е направило впечатление?

–          Аз не съм имал нужда, не ми се е налагало лично да ходя при нея на среща, за да ми предскаже нещо, но мои близки са ходили. Всички са останали с чувството, че това, което им е казала, че е станало и се е сбъднало.

–          Говорим за някои от големите пророчества, които тя е казала, които касаят цялата страна  например? И не само България.

–          Аз пак ви казвам, за пророчествата ще се обърнете към Жени Костадинова, тя може да ви разкаже много, но което е най-добро за България е преди всичко да станем добри, както тя казва и тогава и животът ни ще стане по-добър!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене