Хищна гъсеница нападна дърветата в Гърменско

Боровата процесионка глозга боровите гори

3000 декара вече са изядени само в Родопите

Хищна гъсеница напада и унищожава боровете в Родопите. Най-сериозно е положението с 50-годишни дървета в близост до курорта Огняновски минерални бани, където засегнати от боровата процесионка са над 1000 декара гори.

За проблема алармираха пред „България Днес“ родопски лесовъди с дългогодишен стаж. Заради тежката ситуация се налага навръх петък, 13-и, да се проведе химична борба срещу дървесния вредител. Площите ще се обработват от лесничеи от Държавно горско стопанство „Гърмен“ с биологични препарати за растителна защита, които са разрешени от агенцията по храните и отговарят на европейските стандарти.

Очаква се утре в защитата на много вековни борове и ели да се включат и колегите им от ловното стопанство „Дикчан“ в Югозападните Родопи. С химичен препарат ще се напръскат над 1800 декара борови гори.

„Лесозащитните действия се предприемат, за да бъде намалена плътността на боровата процесионка, която обезлиства дърветата“, обявиха от Югозападното държавно предприятие.

Боровите гори край Гърмен и Огняновските минерални бани са най-уязвими

 

Безкомпромисната гъсеница за малко да унищожи хиляди декари борови гори край Калофер, Карлово и Сопот през 2016 г. Тогава нашествието на насекомите бе ограничено от системни мерки на Горското стопанство в Калофер и пораженията бяха малки.

В Кърджалийско също пропищяха от най-големия нашественик по боровете. 4300 декара иглолистни гори в областта бяха обработени за три дни в края на август с препарати срещу боровата процесионка. Акцията се проведе с авиотехника и бе част от кампанията за борба с вредителите в горските масиви.

Най-силно обезлистване се очаква в стопанствата на Кирково, Момчилград, Ардино и „Женда“.

Боровата процесионка не е безопасна и за хората, алармират експерти. При нашествието в Карловско десетки местни жители получиха обриви, причинени от гъсениците на процесионката. Нападението на инсектите бе особено масово по иглолистните дървета във военното градче и в двора на целодневната детска градина номер 7.

Оттам изпратиха жалба до общината, а отговорът бе, че няма нищо неочаквано в нападенията на нашественика.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене