Connect with us

Таблоид

Хищна гъсеница нападна дърветата в Гърменско

Published

on

Боровата процесионка глозга боровите гори

3000 декара вече са изядени само в Родопите

Хищна гъсеница напада и унищожава боровете в Родопите. Най-сериозно е положението с 50-годишни дървета в близост до курорта Огняновски минерални бани, където засегнати от боровата процесионка са над 1000 декара гори.

За проблема алармираха пред “България Днес” родопски лесовъди с дългогодишен стаж. Заради тежката ситуация се налага навръх петък, 13-и, да се проведе химична борба срещу дървесния вредител. Площите ще се обработват от лесничеи от Държавно горско стопанство “Гърмен” с биологични препарати за растителна защита, които са разрешени от агенцията по храните и отговарят на европейските стандарти.

Очаква се утре в защитата на много вековни борове и ели да се включат и колегите им от ловното стопанство “Дикчан” в Югозападните Родопи. С химичен препарат ще се напръскат над 1800 декара борови гори.

“Лесозащитните действия се предприемат, за да бъде намалена плътността на боровата процесионка, която обезлиства дърветата”, обявиха от Югозападното държавно предприятие.

Боровите гори край Гърмен и Огняновските минерални бани са най-уязвими

 

Безкомпромисната гъсеница за малко да унищожи хиляди декари борови гори край Калофер, Карлово и Сопот през 2016 г. Тогава нашествието на насекомите бе ограничено от системни мерки на Горското стопанство в Калофер и пораженията бяха малки.

В Кърджалийско също пропищяха от най-големия нашественик по боровете. 4300 декара иглолистни гори в областта бяха обработени за три дни в края на август с препарати срещу боровата процесионка. Акцията се проведе с авиотехника и бе част от кампанията за борба с вредителите в горските масиви.

Най-силно обезлистване се очаква в стопанствата на Кирково, Момчилград, Ардино и “Женда”.

Боровата процесионка не е безопасна и за хората, алармират експерти. При нашествието в Карловско десетки местни жители получиха обриви, причинени от гъсениците на процесионката. Нападението на инсектите бе особено масово по иглолистните дървета във военното градче и в двора на целодневната детска градина номер 7.

Оттам изпратиха жалба до общината, а отговорът бе, че няма нищо неочаквано в нападенията на нашественика.

коментара

Таблоид

Близо 50 000 чуждестранни туристи са посетили Банско през лятото

Published

on

47 605 са туристите от различни държави, които са посетили  Банско в периода от 1-ви юни до 1-ви октомври тази година.

За изминалите четирите месеца – юни, юли, август и септември, най-много туристи българи са тези, които са са гостували в Банско – 43 551. На второ място са румънските туристи – 995.

415 са израелците, които са предпочели да отдъхват в Банско през летния сезон. От Франция гостите са 317, от Германия – 288, от Чехия – 222. За съжаление това лято има отлив на руски граждани и туристи от Великобритания, Северна Македония и Гърция.

От туристическия бранш коментират, че първоначално летния сезон е започнал слабо но постепенно много хора са посетили Банско и са почивали за различен период от време – от уикенд до пет дни и седмица. От юли месец с постепенен ръст на туристите, през август с все така положителна тенденция за ръст продължава. Това се запазва и през септември, когато броят на туристите е почти равен на тези през 2019 година.

Летният сезон е добър, като посещаемост на общия фон на ситуацията цялата страна заради пандемията от коронавирус.

Строги мерки срещу COVID-19 се предвиждат за ски зоната, като е направен добър график и схема за безопасността на скиорите, ще има специални места с дезинфектанти, зони за преминаване около ски съоръженията и др./БНР/

коментара

Continue Reading

Таблоид

Отново опашки за PCR тест пред РЗИ-Благоевград

Published

on

В Благоевград днес отново има опашки пред Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

Това се случва, след като беше наложен лимит на направленията за безплатни COVID-тестове, който часове по-късно падна.

Последно лимит на направленията днес няма да има.
„Днес ще издаваме направления на всички, които са дошли“, обеща д-р Калоян Калоянов, директор на РЗИ- Благоевград пред bTV.

pirinsko.com

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ