Голяма драма след смъртта на известния роден лекар, покосен от К-19! ОБНОВЕНА

Единственият анестезиолог в гоцеделчевската болница д-р М. Радойкова отказа офертата да поеме отделението, напуска на 1 октомври

Бившият директор на МБАЛ „Ив. Скендеров“ в Гоце Делчев д-р Мария Радойкова, която от няколко месеца работи на половин щат като анестезиолог в здравното заведение, вчера подаде молба за напускане, пише struma.bg. Часове след като болничният управител д-р Петър Филибев обяви, че разчита на нея да поеме ръководството на отделението по анестезия и реанимация, чийто досегашен шеф д-р Милан Първанов стана жертва на коронавируса и вчера бе погребан, д-р Радойкова отказа повишението и вписа в молбата си за напускане датата 1 октомври.

„Не искам да работя повече в Гоце Делчев, защото атмосферата не ми харесва, въпреки че ми е много мъчно за колегите”, коментира вчера в ранните следобедни часове д-р Радойкова, с която разговаряхме по телефона, докато се връщаше от погребението на М. Първанов.

„Не мога да приема предложението да поема работата на колегата Първанов, защото не искам неговата съдба. Големият проблем е, че в момента в отделението няма нито един реаниматор, а без да има поне още един колега, с когото да мога да работя, няма смисъл да се захващам.

А и не мога да забравя как миналата година ме свалиха за 30 минути от поста управител на болницата, още ми е обидно. Чух, че д-р Филибев обещава да докара реаниматор от София за седмица, за да закърпи положението, но това не е решение за отделението, което като дейност по клинични пътеки не би могло да съществува с един колега от София, дошъл тук временно.

Надявам се да бъда освободена на 1 октомври, ако трябва да работя в едномесечен срок на предизвестие, ще го направя, но съм категорична, че оставам на работа в Петрич, където съм на пълен щат. Там ми харесва колективът, харесва ми отношението на кмета Димитър Бръчков към нас и съм доволна от избора си”.

В момента в МБАЛ „Ив. Скендеров“ има 40 заразени с коронавирус в 3 отделения – инфекциозно и две други, които бяха приспособени за лечение само на болни с Ковид, а д-р Радойкова е единственият реаниматор, който се грижи за настанените в анестезиологията, където освен тежки случаи, жертва на пандемията, има и много други болни.

От медиците в Гоце Делчев с Ковид-19 са още 2 медицински сестри от същото отделение, 2 джипита, както и съпругата на покойния д-р М. Първанов – д-р Вера Ерменкова, която въпреки че е карантинирана в дома си, вчера била на погребението му.

Както „Струма” писа, с положителни проби за коронавирус са и лекари и медицински сестри от Благоевград и Разлог. Две от заразените медицински сестри работят в отделението по гастроентерология в МБАЛ – Благоевград, другите две техни колежки са в болницата в Разлог. Двамата лекари с коронавирус са от Разлог – единият е общопрактикуващ лекар, а другият е от вътрешното отделение на разложката болница. Случаите са от миналата седмица, а заразените са на домашно лечение.

Проби за Ковид-19 ще бъдат взети и от служителите от Регионалния исторически музей в Благоевград, които са били в близък контакт със заразения с коварния вирус работник от помощния персонал на Осмо СУ, който е работил и почасово и в Регионалния исторически музей.

Според Единния информационен портал новите случаи на заразени с коронавирус през последните 24 часа в Благоевградска област са 8. От тях 2 са в Сандански и по един в Разлог и селата Първомай, Борово, Вълкосел, Мосомище и Юруково.

Blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене