Connect with us

Новини

Нови 151 случая на COVID-19 у нас за изминалото денонощие

Published

on

Нови 151 случая на коронавирус са установени в България. Това означава, че заразените от COVID-19 за последното денонощие са се увеличили драстично спрямо тези в неделя, когато бяха 44.

Направените PCR теста в понеделник са 2 988, докато за неделя са били 1 249.

За съжаление през изминалите 24 часа има 4 починали от коронавирус, информира Единният информационен портал.

Така общият брой на жертвите става 765.

Добрата новина е, че за последното денонощие излекуваните са 147.

Заболелите у нас вече са 19 014, активните случаи са 4 522. Излекуваните общо са 13 727 души.

Хоспитализирани са 714 души, 33 са в интензивно отделение.

коментара

Новини

Председателя на ОбС-Дупница Костадин Костадинов осигури средства за обновяването на  надгробния  надпис на Иван Чапрашиков

Published

on

Малцина дупничани знаят чий е гробът със стилен бюст паметник зад черквата “Св. Георги”. Доскоро това беше невъзможно да се разбере, поради заличения през годините надгробен надпис. От няколко дни той е възстановен, за да информира гражданите и гостите на Дупница, че на това място почива един от големите благодетели на града – Иван Чапрашиков. Изтритият през годините надпис Иван С. Чапрашъков /1858 – 1908/ е обновен с оригиналния шрифт и с качествена дълготрайна боя от художника иконописец Георги Чимев. Инициативата е на председателя на Общинския съвет Костадин Костадинов, който осигури и средствата за реализирането й. “Трябва да сме внимателни и грижовни към всяко късче история. Да я пазим и показваме най-вече на децата, които да я помнят и предават. Иван Чапрашиков е един най-почитаните граждани на Дупница през миналия век, крупен спомоществовател и пример за благотворителност. Надявам се скромният жест за възстановяване на надгробния му надпис да засили вниманието на преподавателите по история, на музейните и на читалищните дейци към забравените, но заслужили почитта ни наши съграждани и това място да стане едно от посещаваните в Дупница”, коментира Костадин Костадинов.Само преди дни, наследниците и племенници на Иван Чапрашиков – Крум и Стефан, бяха удостоени посмъртно със званията “почетни граждани на Дупница” за тяхната дарителска дейност. Стожерът на известната фамилия обаче, завещал им богатството си, остана забравен.

ИВАН СТОИМЕНОВ ЧАПРАШИКОВ (1858 – 28 април 1908) е търговец, роден в Горна Джумая (дн. Благоевград), където получава образованието си. Отдава се на търговска дейност и след Освобождението (1878) се установява да живее в Дупница. Създава големи търговски предприятия, търгува с тютюни, кожи, снабдява Двореца с хранителни продукти, занимава се с лихварство. Натрупва значително състояние – притежава мелници, лозарски изби, ниви, тютюневи складове. Образува първото в града акционерно дружество „Постоянство“ (1896). Включва се активно в обществения и политическия живот. Неколкократно е избиран за общински съветник в Дупница (1901–1908), нарроден представител в IV Велико народно събрание (1893). Един от основателите на местната организация на Демократическата партия, подпомага националноосвободителното движение на българите в Македония. Умира в Дупница, а в своето завещание от 11 април 1908г. оставя значителни суми за благотворителни цели. За безплатните ученически трапезарии и читалище „Напредък“ в Дупница са определени по 15 хил. лв. По 5 хил. лв. оставя на училищата в Дупница и Горна Джумая за стипендии на най-добрите ученици. Дарителят задължава наследника си Крум Чапрашиков да отделя ежегодно по 500 лв. за подпомагане на бедни ученици с дрехи и учебни помагала. Съгласно пункт 3 от завещанието, предоставя 5 хиляди лева на Софийската търговско-индустриална камара за създаване на фонд на негово име, с условието при нарастване на сумата до 20 хил. лв., да се присъждат ежегодни награди за българско съчинение, посветено на търговията и индустрията, или за изобретение, направено от българин. Опитът на роднините да оспорят завещанието отлага изпълнението на волята на дарителя. Делото, заведено от съпругата и сестрите му, е прекратено на 18 юни 1925 г. В изпълнение завета на Иван Чапрашиков, универсалният му наследник предоставя за строежа на читалищната сграда в Дупница 9 хил. лв. (1914г.). Не е известно дали останалите суми по завещанието са преведени. На 15 декември 1928 г. Крум Чапрашиков превежда на Софийската областна стопанска камара 200 хиляди лева,с които е създаден фонд “Иван Чапрашиков”, който през 1946г. достига 623 564 лева. През 1939 г. е дадена награда в размер на 20 хил. лв. на Щилян Маринов за конструирането на редосеялка „Щилма“. През 1940 г. са наградени Надежда и Любен Тодорови за направата на шахтова печка за отопление. Няма данни за премиране на други изобретения или на съчинения по стопански проблеми Фондът е ликвидиран през 1948 г. със закриването на областните стопански камари.

коментара

Continue Reading

Новини

11 констативни протокола с предупреждение за отстраняване на нарушения и 9  нарушения за  не  носене на предпазни маски в Благоевград, всички са наказани с актове от 300 до 1000 лева

Published

on

Районна прокуратура – Благоевград, съвместно с Областна дирекция по безопасност на храните, е извършила проверки за спазване на противоепидемичните мерки, утвърдени със заповед на министъра на здравеопазването.

В резултат на предприетите действия са съставени 11 констативни протокола с предупреждение за отстраняване на нарушения на мерките, наложени във връзка с усложнената епидемична обстановка в района на града. При неотстраняването им в рамките на следващата седмица предстои въпросните търговски обекти да бъдат затворени.

Освен това, през тъмната част на денонощието, проверката е установила 9 нарушения, свързани с носенето на предпазни маски, при които са били съставени актове. Предстои да бъде определен размерът на глобите за провинилите се лица, които варират от 300 до 1000 лева.

 

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ