Надя Клисурска към управляващите: Поне уважете хората с едно нормално обезщетение за безработица

„БСП е последователна в предложенията, свързани с минималното дневно обезщетение. За съжаление, с определянето на бюджета на ДОО, минималното дневно обезщетение за безработица всяка година бива замразявано и хората до момента получават до 180 лв. месечно. В момента при това предложение, хората, които ще получават това обезщетение, ще получават около 252 лв.- много по-нисък доход от прага на бедността.“ Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Надя Клисурска от парламентарната трибуна.

Тя припомни, че в годините, когато БСП е управлявала, това обезщетение се е равнявало на около 60% от минималната работна заплата и подчерта, че това би било в размер на 17 лв. на ден.

„През май месец синдикати и работодатели се споразумяха за социално-икономическите мерки и тогава припознаха тази мярка за увеличаване на минималното дневно обезщетение за безработица на 17 лв. За съжаление, управляващите крайно закъсняха – това предложение трябваше да се направи, когато ние го направихме – при обсъждането на Закона за здравето“, отбеляза Клисурска.

„Поне уважете хората, които в момента са безработни и предстои да посрещнат идните зимни месеци, с едно нормално минимално дневно обезщетение, което се равнява пак на сума, по-малка от прага на бедността, но поне на близка до него – на 357 лв. на месец“, призова Надя Клисурска.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене