Вижте историята на шофьора герой Нако от Петрич, който загина, но спаси целия отбор на Беласица от смъртта

Вижте историята на 67-годишния Нако Велянов от Петрич, който получил инфаркт зад волана на клубния рейс на „Беласица“ и като усетил, насочил машината вдясно, за да спаси 24-мата пътници.

„24 часа“ номинира посмъртно за достоен българин 67-годишния шофьор, който получи инфаркт.

„След победата над „Оборище“ (Панагюрище) всички бяхме поуморени и отпуснати в автобуса. Аз седях зад шофьора и се изкачвахме по магистралата преди отбивката за Велинград. Видях, че автобусът започва да излиза от платното, мина в аварийната лента, после и към банкета. Викнах два пъти на Нако: „Излизаш от платното, върни се.“ Тогава автобусът спря по инерция в канавката“,разказа Илия Златински, председател на УС на футболния клуб „Беласица“ (Петрич), за трагичния инцидент от събота вечерта.

Тогава 67-годишният Нако Велянов, който кара автобуса с футболисти и треньорския щаб на играещия в югозападната Трета лига петрички тим, получил инфаркт зад волана, но успял да спаси 24-мата пътници. Опитният шофьор отклонил рейса в канавката на магистрала „Тракия“, вместо към мантинелата и насрещното, край Пазарджик и така предотвратил голяма трагедия. В Панагюрище петричани, водени от бившия играч на „Левски“ и „Славия“ Саша Симонович, играят с местния „Оборище“ и печелят като гости с 1:0. С тази победа затвърждават второто си място във временното класиране след съседите от „Вихрен“ (Сандански).

„Шофьорът е запален фен на нашия отбор и не само ни вози, но и гледа всички мачове. Така беше и в събота. Нако изгледа срещата на стадиона и се качихме да се прибираме. Не съм забелязал да се чувства зле, не се е оплакал от някакви здравословни проблеми“, спомня си Златински. Около 20,30 ч на 70-ия километър на магистрала „Тракия“ на шофьора му прилошало. Автобусът излиза от пътното платно, запазвайки устойчивост, без да се обърне, и се наклонява в канавката. По-късно става ясно, че водачът е получил инфаркт. Футболистите и треньорите, както и придружаващият ги екип не са сериозно пострадали. Община Петрич изпрати веднага втори автобус от Пловдив, който да вземе мъжкия тим и към 2,30 ч футболистите се прибраха в Петрич, посрещнати от около 30 фенове. С представители на отбора е поддържал постоянна връзка кметът на общината Димитър Бръчков.

Когато рейсът спрял, Златински видял, че шофьорът е полегнал надясно. „Опипах му пулса, но нямаше. Разклатих го, но не реагира. Тогава проверихме как са момчетата. Бяха изплашени, някои имаха охлузвания“, допълни шефът на клуба. Категоричен е, че Нако Велянов е спасил всичките 24-ма пътници в автобуса, защото е завъртял волана към ската. „Иначе можеше да стане още по-тежка катастрофа и голяма трагедия. Днес в Петрич можеше да има много черни забрадки. И Господ ни е помогнал в този момент“, допълни президентът.

На място пристигнали 2 линейки и прегледали футболистите, които се оказали с малки наранявания. Рехабилитаторът Трайко Пецев и домакинът Жоро Изгоренков били закарани на преглед в болницата в Пазарджик, но имали само натъртвания на гръдния кош, без счупени ребра и били освободени. Златински разказва, че Нако бил пенсионер и от около година и половина возел играчите на „Беласица“. Той е професионален шофьор, преди това е карал товарни камиони, работел е и в Германия. Има лицензирана фирма за превоз. Преди дни е возел децата на „Беласица“ на мач. Никога не е имал инциденти, не се е оплаквал от здравословни проблеми. Винаги е бил на трибуните, защото освен шофьор на клубния рейс е и голям футболен запалянко. На млади години дори е тренирал футбол.

Семейството му – съпруга, синове, снахи и внуци, са потресени от внезапната смърт и още не могат да осъзнаят неочаквания край на своя роднина. „Изказвам моите и на отбора съболезнования на близките на нашия колега“, допълни Златински. Футболистите се събраха за тренировка в понеделник, но бе обърнато внимание на психологическото и физическото им състояние. „Отборът ни е много млад. Все пак това са момчета на по 18-19 г. Само трима са на по 28 г. – те са най-възрастните. Дано бързо се отърсят от стреса“, надява се шефът на клуба. Юношите старша възраст на „Беласица“ пък още в събота гостуваха на столичния „Левски-Раковски“ и победиха с 4:2, като посветиха победата на Нако Велянов. На 19 септември петричани ще домакинстват на „Марек“ (Дупница) и в началото на мача ще бъде почетена паметта на клубния шофьор.

„Поклон пред този човек, който в последните секунди от живота си не забравя за дълга да опази пътниците“, „Поклон пред човека, успял с последни сили да спаси други животи“, „Чичо Нако, ти извърши подвиг“ – това бяха част от коментарите на петричани, потресени от трагичния инцидент. Янко Витанов пък го описва като „много добър човек – човечен, възпитан, винаги в подкрепа на отбора и момчетата. Спасил е с последни усилия всички в автобуса“. „Ще трябва да отминат дни да осъзнаем какво точно можеше да се случи и какви биха били мащабите на трагедията при едни други обстоятелства. Съболезнования за семейството на бай Нако! Той бе един истински фен, който носеше „Бела“ в сърцето си! Относно момчетата – бъдете силни, пичове!“, обърнаха се към играчите от фен клуба на „Бела“.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене