Connect with us

Таблоид

Българската Стопанска камара стартира обученията за представяне на информационна система за повторна употреба на отпадъците – национална платформа по проект “БАЛКАНСКА ПЛАТФОРМА ЗА ПОВТОРНА УПОТРЕБА НА ОТПАДЪЦИТЕ”, (SWAN).

Published

on

           

 

 

Целта на информационната система е да се идентифицират източниците на твърди отпадъци и потенциалните ползватели на отпадъчни потоци, да бъдат създадени национални и транснационални схеми за повторна употреба на отпадъците чрез постигане на съответствие между търсене и предлагане, да се създаде мрежа за сътрудничество между заинтересованите страни в региона.

По проекта беше разработен доклад, който разглежда международните и националните добри практики и бизнес модели за оползотворяване на производствени отпадъци на територията на ЕС и държавите на Балканския полуостров и дава насоки за възможностите за трансфер на тези практики за постигане на по-устойчиво  управление на ресурсите. В допълнение, в доклада е отразено мнението на ключови заинтересовани страни от международни академични среди по темата за индустриална симбиоза. Индустриалната симбиоза (ИС) се дефинира като синергичен обмен на отпадъчни потоци, съпътстващи продукти, вода и енергия между отделни организации в дадена местност, регион или дори във виртуална общност.

При изпълнение на проекта беше направен анализ за да се прецени кой тип индустриална симбиоза е най-подходяща за бизнеса.

Предприятията, които генерират отпадъчни потоци, могат да приложат следните две стратегии при въвеждане на индустриална симбиоза:

  1. Вътрешно оползотворяване – предприятието ползва отпадъците с цел заместване на суровина в рамките на същата компания. Добавената стойност за предприятието се свързва с повишена производствена ефикасност, въвеждане на модернизации и иновации; в дългосрочен план – реализиране на по-ниски разходи за управление на отпадъците и закупуване на суровини; не на последно място и по-добра репутация сред заинтересованите страни.
  2. Външно оползотворяване – предприятието генерира отпадъци, с качествени и количествени характеристики, които могат да бъдат ползвани от друга компания. Оползотворяването може да бъде както материално, така и енергийно и топлинно. Добавената стойност отново се свързва с намалени разходи за управление на отпадъците и по-добра репутация сред заинтересованите страни.

Предприятията, които ползват отпадъчни потоци от други предприятия, могат да приложат следните три модела при въвеждане на индустриална симбиоза:

  1. Заместване на суровина – много често отпадъчните потоци се превръщат отново в ценен ресурс. Освен икономическите ползи от прилагането на този модел, предприятието реализира екологични и бизнес ползи, свързани с ползването на по-малко природни ресурси и въвеждане на модернизации и иновации с цел оползотворяване на отпадъка като суровина.

Пример: отпадъци при производството на метални елементи се ползват отново като входяща суровина

  1. Създаване на нов продукт – отпадъчните потоци служат за създаването на нов продукт, като част от продуктовото портфолио на компанията. Бизнес ползите са свързани с достигането до нови пазари и клиенти. Често тези нови продукти имат специфични екологични характеристики и се предлагат като „премиум“ продукти. Въвеждането на иновации в производството и процесите са неизбежна част от въвеждането на този тип бизнес модел.

Пример: оползотворяване на отпадъците от производството на захар, например меласа, при производството на спиртни напитки

  1. Създаване на нов бизнес – трансформирането на отпадъчните потоци в нови продукти може да бъде и двигател за създаването на нов бизнес. В този случай индустриалната симбиоза е в основата на новия бизнес модел, който се характеризира с иновативност, развойна дейност, премиум продукти и бизнес устойчивост.

Пример: производство на луксозни чанти от стари индустриални транспортни ленти

Платформата ще бъде представяна от участниците в проекта от страна на БСК и партньор – фирмата разработваща националната платформа.

Тематиката е полезна за представители на бизнеса от всички сектори, които могат да търсят начини за продажба на свои отпадъци, както и да търсят различни съпътстващи продукти и отпадъци на предприятия, които биха могли да бъдат влагани в производството.

Бизнеса има възможност да се регистрира в платформата и да ползва публикуваната информация за развитие и разширяване на дейността си.

Със Стопанска камара ПловдиВ, Стопанска Камара Пазарджик и Стопанска камара Варна бяха проведени семинари с бизнеса и представена платформата, както и възможностите за използването й заинтересованите страни.

 

Таблоид

Със заповед на кмета на община Банско Иван Кадев се въвеждат допълнителни противоепидемични мерки

Published

on

Със заповед на кмета на община Банско Иван Кадев се въвеждат допълнителни противоепидемични мерки. Освен забраните, регламентирани в Заповедта на министъра на здравеопазването, в Банско временно спират работа и дейностите и посещенията в редица центрове за социални услуги.

Това са:  Дневен център за деца и младежи „Здравец“, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания „Седмична грижа“, както и Дневният център за стари хора. Работа спират още Центърът за социална рехабилитация и интеграция и клубовете на пенсионера във всички населени места в общината. Заповедта се отнася и за Военен клуб – Банско. Потребителите и посетителите на гореизброените звена, които са с осигурено изхранване, ще продължат да ползват услугата, но тя ще се предоставя посредством доставка до домовете.

Continue Reading

Таблоид

Полицията в Разлог разследва организиране на кучешки боеве в белишкото с. Краище

Published

on

Полицията в Разлог разследва сигнал за организиране на кучешки боеве в белишкото село Краище. Сигналът е срещу Ибрахим Мусли и е подаден от Муса Гагъм, който живее в близост до имота, където преди четири дни са организирани такива боеве. Мъжът дори заснел част от боя между две кучета, едното собственост на уличения Мусли.

Пред репортер на „Струма“ Муса Гагъм разказа, че подобни боеве се организират редовно, но сега са минали всякакви граници и са ги направили в селото, и то в чужд имот близо до къщата му. Той определи тези действия като брутално и варварско отношение към животните и не скри възмущението си от това.

„Това се е случвало в миналото доста често, но сега въпросното лице сгреши, като го направи тук публично, и успях да го заснема. Видеото е кратко, защото след като ме видяха, ги разтърваха. Това е продължило около половин час. Баща ми ги е видял, имало е и други кучета – кангали и други породи, които използват за боеве, но аз късно излязох и не успях да заснема и другите. Обикновено се събират на по-отдалечени места и правят нещо като турнири. Тези боеве бяха наблюдавани и от малолетни. Какво възпитание ще имат утре тези деца? Моят син често си играе на двора и ако беше видял това, щеше много да се стресира“, изказа възмущението си Муса Гагъм.

Той разказа още, че едното от кучетата, които е заснел на клипа, е на Ибр. Мусли. Мъжът не полага никакви грижи за него, дори не го храни, а кучето обикаля из селото и хората му хвърлят храна, за да оцелее.

Той разказа и друга потресаваща история. Преди около 7-8 години въпросното лице имало бял питбул. След такъв организиран бой с кучета животното е получило тежки наранявания, но мъжът не е положил никакви грижи за него. Два дни по-късно то умряло от раните си. Муса Гагъм допълни още, че преди две години отново е бил пуснал сигнал срещу въпросния мъж, след като пребил с брадва същото куче, което е заснел на клипа. Редовно го биел жестоко.

Със случая вече се занимава полицията в Разлог. Завчера Муса Гагъм е дал показания пред разследващите. Такива са снети и от Ибр. Мусли. Той е отрекъл организирането на боеве на кучета, като разказал, че цепил дърва и когато видял, че неговото куче е било съборено от друго, тръгнал да го разтървава. Клипът обаче, макар и кратък, показва друго.

На обясненията му жалбоподателят отговори така: „Дърва цепи в чужд двор, където няма дърва“, и поясни, че мястото е собственост на негови роднини, като допълни още, че без тяхно знание и разрешение Мусли е вкарал там кучетата.

Това не е единичен случай в района. Преди няколко години полицаи от Благоевград и Банско арестуваха 12 души след проведена съвместната акция с ГД „Гранична полиция“ във ферма в местността Почивачката между Банско и Баня. Акцията бе по сигнал отново за кучешки боеве, а на място бяха установени 32 лица и 9 кучета. Сред задържаните бяха мъже от Банско, Елин Пелин, Пазарджик, Хасково, Ботевград, Пловдив, дори и от съседна Гърция.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2020
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

ПОПУЛЯРНИ


Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al office 2019 satın al