Поредното скандално управленско предложение на „екипа Томов“: Ще отчуждават земи на хората за индустриална зона! Чудовищно безобразие, национализация и връщане към комунизма

Това са само част от коментарите за предложението. Съветникът Бибов : Да се изземват земите на хората на безценица, това е престъпно. Такова нещо никога не се е случвало, това е пълно безумие , допълва Красимир Роячки от ПП ГЕРБ

Предложение  на кметската администрация  за отчуждаване на частни имоти с цел изграждане на   индустриална бизнес зона взриви напрежение в залата на общински съвет на последната сесия. Администрацията на кмета Томов предложи частни имоти между АМ „Струма“, пътя Благоевград- Зелен дол-Българчево и района на Покровнишко шосе от двете страни на пътя за с. Мощанец, да бъдат  отчуждени и за тях да се промени общия  устройствен план на Благоевград, за да може да строят жилищни и стопански сгради.

Целта според кмета Томов е да се привлекат инвеститори, които да осигурят работни места на територията на Благоевград. Намерението да се отчуждават частни имоти, т. е да се принуждават собствениците да продават или преотстъпват на безценица нивите си е престъпно, заяви в залата на ОБС съветникът от ГЕРБ Евгени Бибов. „Това е безобразие. Такива чудовищни промени на ОУП никой не си е позволявал да прави! “, допълни колегата му Красимир Роячки

„Толкова години съм съветник, но такова нещо не се е случвало. Без допитване до частните собственици да им взимаме земята – връщаме се в комунизма! “, заключи Роячки. Томов се опита да обясни, че изграждането на зоната е единственият начин да се доведат инфеститори, които търсят по големи терени, с които общината не разполага. И понеже сесията се излъчваше на  живо, коментарите срещу управата бяха убийствени. Част от тях наричаха предложението „национализация“ от тъмното комунистическо минало, другите го наричаха безумие.
Истината е, че това е поредното предложение, направено на инат на предишните управници – екипът Камбитов, които бяха решили проблема с индустриалната зона в района на черешовите масиви край Благоевград. Мястото, което е 115 декара общинска земя , е облагородено с ток, вода, близост до главен път и комуникации, които ще се ползват от бъдещи инвеститори.

Не се засягат интересите на частните стопани. Мястото бе одобрено и от Индустрирални зони АД. Държавната фирма бе готова да помогне за развитието на зоната и това щеше да се случи в съвсем кратки срокове.

КАКВО ВСЪЩНОСТ ОЗНАЧАВА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА ЕКИПА ТОМОВ?

:Означава сложна и невъзможно процедура, свързана с огромен по обем работа и многомилионни разходи от бюджета на общината. Ще трябва да се издирват собствениците на нивите, които следва да бъдат отчуждени. Ако са няколко наследника се търсят всички, един да не е сългласен с продажбата на земята, случаят влиза в съда. Ще последват множество  съдебни дела, които общината ще загуби, тъй като няма право да се отнемат по насилствен начин земите на хората.

ОБЩИНАТА НЕ Е ДЪРЖАВАТА И НЯМА ПРАВО ДА ОТЧУЖДАВА ИМОТИ. И ТОВА Е ЗАПИСАНО В ЗАКОН.  Ще минат месеци, а може и години, докато тази процедура се изпълни по отношение на всички собственици. Това е свързано с огромни разходи за община Благоевград. После отчуждените терени, за да се превърнат в индустриална зона   трябва да бъдат снабдени с ток, вода, комуникации, в които общината ще инвестира  още милиони разходи.

Всичко това ще доведе до оскъпяване на имотите и не само, че няма да се привлекат инвеститори, а ТЕ ще бягат от тук, тъй като готови терени има много. Няма да им стигне времето на Томов и екипът му да свършат всичко това дори и да  векуват в общината. Предложението на администрацията бе трудно за осмисляне и немислимо за изпълнение и припомня случая с оператора на депото.

Томов имаше избран оператор, като в случая посочено място за  индустриална зона, но реши да прекрати еднолично с незаконна заповед договора си с оператора, само защото е избран от екипа Камбитов. Последва протест от страна на законно избрания оператор и КЗК се произнесе – заповедта на кмета Томов е незаконна. Едноличното незаконно управленско решение на кмета   донесе загуби на общината в размер на над 1 600 000 лева от транспорта на боклука до Костинброд при условие, че имаше готово и официално открито нова модерна  база за депониране на боклука.

Бившият кмет сезира за това поведение на градоначалника специализираната прокуратура, която в момента провежда разследване при очевидното нарушение на закона и скоро ще се произнесе  кой ще плати тези 1 600 000 пари от данъците и таксите на благоевградчани, изхарчени на инат.

Подозираме, че индустриална зона в Благоевград скоро няма да има, но пушилката е сериозна.! Идват избори, а с тях и имитационните дейности на местната управа се засилват..

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене