Connect with us

Таблоид

Отец Тодор учи малките си приятели в Сатовча на десетте божи заповеди

Published

on

Деца от общинския център Сатовча намериха време не само за игри през лятото, но и за уроци по вероучение. Това стана факт благодарение на отец Тодор, който служи в местната църква „Света Неделя”. Храмът бе ремонтиран през 2017 година с дарения, а кметът на общината – Арбен Мименов, помогна за построяването на две стаи, в които се помещава Неделното училище. Доброволци пък не жалиха труда си, за да има Неделно училище към църквата. От Средно училище „Св. св. Кирил и Методий”-Сатовча дариха чинове, за да има къде да седят малките миряни.

“Идваха доста деца, които изкараха ваканцията си при своите баби и дядовци. Повечето от тях живеят в други населени места – в Русе, София, Благоевград, но идваха с голям интерес, за да научат повече за християнството”, разказа свещеникът.

Той ги запознал с истините и мъдростта на Стария и Новия Завет, научил ги да се кръстят правилно, децата разбрали повече и за живота на светите Апостоли, от които да почерпят пример за силна вяра и любов към Бога и хората. Всяко събиране в Неделното училище малчуганите започвали с молитвата „Отче наш”. „Очаквам след 15-и септември среща с родителите, които искат децата им да продължат да посещават Неделното училище. Разбира се, ще се съобразим с натовареността на учебната им програма, защото ситуацията е по-сложна заради епидемията от коронавирус”, каза още отец Тодор.

коментара

Таблоид

Близо 50 000 чуждестранни туристи са посетили Банско през лятото

Published

on

47 605 са туристите от различни държави, които са посетили  Банско в периода от 1-ви юни до 1-ви октомври тази година.

За изминалите четирите месеца – юни, юли, август и септември, най-много туристи българи са тези, които са са гостували в Банско – 43 551. На второ място са румънските туристи – 995.

415 са израелците, които са предпочели да отдъхват в Банско през летния сезон. От Франция гостите са 317, от Германия – 288, от Чехия – 222. За съжаление това лято има отлив на руски граждани и туристи от Великобритания, Северна Македония и Гърция.

От туристическия бранш коментират, че първоначално летния сезон е започнал слабо но постепенно много хора са посетили Банско и са почивали за различен период от време – от уикенд до пет дни и седмица. От юли месец с постепенен ръст на туристите, през август с все така положителна тенденция за ръст продължава. Това се запазва и през септември, когато броят на туристите е почти равен на тези през 2019 година.

Летният сезон е добър, като посещаемост на общия фон на ситуацията цялата страна заради пандемията от коронавирус.

Строги мерки срещу COVID-19 се предвиждат за ски зоната, като е направен добър график и схема за безопасността на скиорите, ще има специални места с дезинфектанти, зони за преминаване около ски съоръженията и др./БНР/

коментара

Continue Reading

Таблоид

Отново опашки за PCR тест пред РЗИ-Благоевград

Published

on

В Благоевград днес отново има опашки пред Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

Това се случва, след като беше наложен лимит на направленията за безплатни COVID-тестове, който часове по-късно падна.

Последно лимит на направленията днес няма да има.
„Днес ще издаваме направления на всички, които са дошли“, обеща д-р Калоян Калоянов, директор на РЗИ- Благоевград пред bTV.

pirinsko.com

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ