БГ ваксина за COVID ще има най-рано до година

Резултатите от работата по нашата ваксина за COVID ще бъдат ясни до година, година и половина. Това заяви пред БНТ доц. Андрей Чорбанов от Департамента по имунология в Института по микробиология към БАН.

Той обясни, че при разработване на ваксина първият етап е доказване на ефективността на ваксината, а след това започват тестванията за противопоказанията. Късната есен ще започнат тестването на българската ваксина срещу COVID-19.

„Трябва хората да знаят, че през годините много от ваксините, които се разработват в света, просто не могат да бъдат използвани поради странични реакции. Много от тях няма как да се предвидят, особено при нови генерации ваксини, каквато ще е тази срещу COVID-19”, заяви доц. Чорбанов. По думите му е невъзможно на този етап да има готови ваксини срещу коронвирус по света за широко приложение, поради късия период за разработване.

Експертът от БАН призова родителите да пуснат децата на училище, защото социализирането е много важно и от здравна гледна точка. Според доц. Чорбанов у нас няма много болни, а растящият брой на заразените се дължи на повечето тестове, които се правят.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене