Идеята за Индустриална зона в Благоевград май става все по-невъзможна?

Бъдещата Индустриална зона на Благоевград по всичко личи, че ще се окаже поредният препъникамък за кмета Румен Томов. В типичния си стил той публикува дълъг обяснителен пост за буксуването на проекта, без да осъзнава, че вината е негова. Той побърза да прехвърли отговорността за това на съветниците, и на „бизнесмените, мълчали с години за всички безобразия, които се случваха, и допуснали Благоевград да се превърне в индустриална пустиня с бездействието си”. Разбира се, в поста няма нито дума за собствената отговорност на Р. Томов и неговата ангажираност като бизнесмен допреди само 1 година по същия казус.

Комисиите по икономика и по ТСУ в местния парламент отрязаха намерението на кмета да прави промени в Общия устройствен план за създаването на Индустриална зона между селата Зелен дол и Мощанец. Причината за това е самото искане на управника, което е за създаване на Смесена многофункционална зона в района, в която да съжителстват жилища и предприятия. Благоевград вече има горчив опит с подобно смесване в квартал „Струмско”, където многократно хората се оплакват от шум, мръсен въздух и унищожена инфраструктура заради действащите там производствени цехове.

„Нямаме нищо против самата идея за този проект. Но няма да допуснем подобно нещо, тъй като имаме горчив опит с подобни Смесени зони. Ако ще правим Индиструална зона, то трябва целият терен да е отреден единствено и само за производствена зона”, категорични са съветниците. Другият основен мотив за решението им е, че в този район общинската земя е много малко, тя не е повече от 20 декара. Намеренията на сегашното кметско ръководство е да изкупи десетки частни терени на пазарни цени от собствениците им. Не се знае откъде Общината ще задели такъв сериозен финансов ресурс при непрекъснатите оплаквания, че хазната е празната и едва се свъзрват двата края.

Предложението на Румен Томов не е ново, не е и рентабилно, то трудно може да се изпълни. Защото само на един частен имот понякога има десетки наследници, което прави почти невъзможно да се стигне до сделка. Само преди година бе подписан Меморандум между Община Благоевград и Национална компания „Индустриални зони“ за изграждане бизнес парк върху 115 декара общински терен, който се намира близо до първокласен път Е-79, при бившите черешарници. Вярно е, че този договор е пожелателен, но ако Общината продължи партньорството си с НК „Индустриални зони”, то държавата може да финансира изграждането на необходимата инфраструктура на целия терен.

До момента Румен Томов не е обяснил защо не иска да продължи този проект, а реши да строи Индустриална зона на съвсем различно място. Така или иначе собственото му предложение е стопирано още на ниво комисии в Общинския съвет, което е ясен знак, че трудно ще мине като решение на сесия на местния парламент. Още повече, че на последните заседания се вижда ясно, че градоначалникът все по-трудно намира подкрепа сред общинските съветници.

В същото време община Симитли действа с размах по създаването на втора Индустриална зона. В интервю пред Радио Фоку-Пирин кметът Апостол Апостолов уверява, че до два месеца ще започне реалното изграждане на новия бизнес парк.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене