Ердоган обяви началото на „нова ера“ за Турция

Ердоган

Реджеп Тайип Ердоган Снимка: AFP

Днес ние приключваме с един период и правим първата крачка към нова ера. Това заяви Реджеп Тайип Ердоган в реч, произнесена от балкона на партийната му централа в Анкара след победата му на президентските избори в Турция. Той обеща започването на „нов социален процес на помирение“.

Реджеп Ердоган е спечелил президентските избори с 51.7% от вота, съобщи председателят на турската Централна избирателна комисия Сади Гювен.

„След преброяване на 100 процента от бюлетините кандидатът Тайип Ердоган има подкрепата на абсолютното мнозинство избиратели. По тази причина ЦИК постанови да бъде отменена подготовка за втория тур на гласуване“, каза Ердоган, който е на власт от 2003 г.

„Благодаря на всеки гражданин, който гласува, без значение дали за мен или за някой друг, защото той участва в писането на историята в този исторически ден”, каза още той, като подчерта, че „споровете от миналото” ще бъдат забравени.

„Докато съм жив ще продължавам нашата борба за по-развита демокрация“, каза той.

След изявлението Ердоган влезе в джамия, построена след превземането на Константинопол през 1453 г., за да се помоли.

По-късно Ердоган ще отлети за Анкара, където ще произнесе победна реч.

Съперникът му в битката за президентския пост, кандидатът на опозицията Екмеледин Ихсаноглу, поздрави Ердоган.

Той определи като успешен собствения си резултат.

„Само преди месец малко хора знаеха за мен, а днес почти 40% от избирателите са дали гласа си за мен. Тази цифра е много показателна. Поздравявам Тайп Ердоган с победата и му пожелавам успех по този път”, заяви Ихсаноглу.

offnews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене