Издъхналата от Ковид-19 Ава Вакльова е сестра на кмета на Бабяк

Община Белица за трети път потъна в траур. Битката с коронавируса изгуби и медицинската сестра Ава Вакльова – съпруга и майка на починалите също от коварния вирус двама медици от Краище. Ава не успя да пребори заболяването въпреки усилията на медиците от „Пирогов”, които две седмици се бориха за живота й. Тя си отиде от този свят четири дни след като община Белица отдаде почит към паметта на нейните съпруг и син – лекарите Муса и Емил Вакльови.

Муса и Емил Вакльови

Безпрецедентната трагедия потресе жителите на населените места в община Белица, където почти няма къща, която да не е посетена за оказване на помощ от уважаваното лекарско семейство, което си отиде за много кратък период от време. Всички в община Белица са в траур и дори не могат да изкажат болката си.

Ава Вакльова е погребана вчера следобед в родното й село Бабяк, където са положени и обичните й съпруг и син. Тримата бяха диагностицирани с коронавирус преди около две седмици. След кратко лечение в Благоевград те бяха транспортирани в „Пирогов”, за да получат специализирана помощ. Тежкото им състояние и недостиг на кислород е наложило да бъдат интубирани, но за съжаление и това не е помогнало.

Първи битката изгуби бащата – общопрактикуващият лекар д-р Муса Вакльов, който почина на 24 август. Няколко дни по-късно, на 28 август, почина и синът му, кардиологът в болница ПУЛС – Благоевград д-р Емил Вакльов, а вчера от този свят си отиде тяхната съпруга и майка Ава Вакльова.

Огромна е загубата и болката за двете млади жени в семейството – дъщерята Деси и снахата Фатиме, както и за малкия Муса, които изгубиха най-близките си хора. Двете жени са стоматоложки и също уважавани в община Белица. Сред най-близките роднини на почерненото семейство са кметът на община Белица Радослав Ревански, чиято майка е сестра на покойната Ава, както и кметът на село Бабяк Шемедин Бъсков, който е неин брат.

Поредната черна вест в семейство Вакльови дойде само четири дни след като цяла Белица и съставните села склониха глава пред паметта на двамата лекари и ги почетоха с ден на траур, а знамената на общинската сграда и всички административни сгради бяха спуснати наполовина.

Цялата общественост на малката община скърби за семейството медици. Те ги определят като всеотдайни и отзивчиви, винаги готови да подадат ръка и да окажат помощ, а сега тримата станаха жертва на коварната зараза от Ковид-19.

ЯНА ЙОРДАНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене