Connect with us

Таблоид

Съдят митничар на Кулата

Published

on

Районна прокуратура – Петрич е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу И. Л. за извършено от него, в качеството на длъжностно лице, престъпление по чл. 210, ал. 1, вр. чл. 209, ал. 1 от НК.

Обвиняемият Л. работел като митнически инспектор в Митница Югозападна. При изпълнение на служебните си задължения той следвало да събира винетни такси за ползване на пътната инфраструктура, в съответствие със Закона за пътищата, нормативните актове и други актове, регламентиращи тази дейност. Освен това, той бил длъжен да обезпечава точното и правилното им прилагане, както и да контролира маршрута, общата маса, осевото натоварване и габаритните размери на преминаващите през ГКПП превозни средства, съобразно изискванията на действащите нормативни актове. И.Л. извършвал контрол на необходимите транспортни документи за международни превози, за преминаване през страната на транспортни средства с българска и чужда регистрация.

За времето от 19:30 ч. на 05.10.2018 г. до 07:30 ч. на 06.10.2018 г. Л. бил нощна смяна на ГКПП Кулата, съгласно утвърден планов месечен график.

На 06.10.2018 г. свидетелят С.С. извършвал пореден курс от Гърция за България с управлявания от него товарен автомобил „Ман“. Около 5 ч. водачът пристигнал на ГКПП Кулата, където бил посрещнат от митнически инспектор – обвиняемият И.Л. Съгласно установения ред, С. му предал необходимите документи – регистрационен талон, документ за самоличност и контролния талон на винетния стикер, които били сканирани от служителя.

Обвиняемият Л. указал на С. да качи товарния автомобил на кантара и след извършено претегляне му казал, че МПС е претоварено с 200 кг. Същевременно не му позволил да погледне в монитора и да се увери в това. След това шофьорът изпълнил инструкциите на митническия служител, свързани с пристъпването към динамичната везна.

С действията си И.Л. въвел в заблуждение, че управляваният от С.С. автомобил има претоварване, въпреки че такова нямало. Това е видно от издадената квитанция с посочените данни от извършеното с автоматична везна с автоматично действие за измерване на МПС в движение.

Възползвайки се от създаденото заблуждение за това обстоятелство и с цел да го поддържа, обвиняемият казал на С., че глобата за това претоварване е 200 лева. Притесненият водач му отговорил, че не разполага с такава парична сума, на което Л. му отвърнал: „Помисли“. За да не бъде глобен, свидетелят дал на служителя 20 лева. Последният му заявил, че тази сума е недостатъчна и следва да даде още поне 10 лева. Водачът изпълнил искането на митническия инспектор.

Няколко дни по-късно свидетелят С. отново извършвал товарен превоз. На дежурния митнически инспектор той направил оплакване относно предходното му влизане в страната през същия граничен пункт и поисканата от него сума. За случая бил уведомен заместник-началникът на Митница Югозападна. След извършена проверка било образувано дисциплинарно производство срещу И.Л., материалите от която били изпратени до Окръжна прокуратура – Благоевград.

Предстои делото да продължи в съда.

коментара

Таблоид

Близо 50 000 чуждестранни туристи са посетили Банско през лятото

Published

on

47 605 са туристите от различни държави, които са посетили  Банско в периода от 1-ви юни до 1-ви октомври тази година.

За изминалите четирите месеца – юни, юли, август и септември, най-много туристи българи са тези, които са са гостували в Банско – 43 551. На второ място са румънските туристи – 995.

415 са израелците, които са предпочели да отдъхват в Банско през летния сезон. От Франция гостите са 317, от Германия – 288, от Чехия – 222. За съжаление това лято има отлив на руски граждани и туристи от Великобритания, Северна Македония и Гърция.

От туристическия бранш коментират, че първоначално летния сезон е започнал слабо но постепенно много хора са посетили Банско и са почивали за различен период от време – от уикенд до пет дни и седмица. От юли месец с постепенен ръст на туристите, през август с все така положителна тенденция за ръст продължава. Това се запазва и през септември, когато броят на туристите е почти равен на тези през 2019 година.

Летният сезон е добър, като посещаемост на общия фон на ситуацията цялата страна заради пандемията от коронавирус.

Строги мерки срещу COVID-19 се предвиждат за ски зоната, като е направен добър график и схема за безопасността на скиорите, ще има специални места с дезинфектанти, зони за преминаване около ски съоръженията и др./БНР/

коментара

Continue Reading

Таблоид

Отново опашки за PCR тест пред РЗИ-Благоевград

Published

on

В Благоевград днес отново има опашки пред Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

Това се случва, след като беше наложен лимит на направленията за безплатни COVID-тестове, който часове по-късно падна.

Последно лимит на направленията днес няма да има.
„Днес ще издаваме направления на всички, които са дошли“, обеща д-р Калоян Калоянов, директор на РЗИ- Благоевград пред bTV.

pirinsko.com

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ