Продължава разрастването на ВМРО в община Сатовча

Наскоро в местността „Комитски бараки“ беше възстановена структурата на ВМРО в с. Плетена. В присъствието на народния представител Стоян Божинов и областния координатор на ВМРО – Българско национално движение в Благоевград Вангел Тодоров за председател беше избран Меджит Демиров, за заместник-председател Милчо Бошняков, а за секретар-касиер Филип Демиров.

Мястото е от исторически значение за Организацията. През 1934 г. четата на ВМРО – Плетена пази Иван Михайлов преди прехвърлянето му в Турция, а от там Полша, Унгария, Германия, Хърватско, Австрия, Испания и Италия. Това се налага след Деветнадесетомайския преврат, когато правителството на Кимон Георгиев забранява дейността на Вътрешната македонска революционна организация в България и започва преследвания и арести на дейците ѝ.

Но и в емиграция Ив. Михайлов ръководи ВМРО, полага грижи за Македонския научен институт, Македонските патриотически организации в САЩ и Канада, Македонското дружество „Тодор Александров” в Брюксел и поддържа тесни връзки с българската политическа емиграция в Европа и Америка и с българите от трите дяла на Македония. За него през този период на емиграция пропагандата се превръща в една от най-важните задачи в борбата за освобождението на поробените части на Отечеството.

Пожелаваме на новото ръководство успехи. А ние всички, нека помним заветите, оставени от Иван Михайлов, и да работим заедно в защита на българщината.

„Нека утрешните поколения знаят, защото времето отминава, а нашата преходност е налице, че ние направихме ВМРО не за да правим две Българии, а защото нямаме една целокупна!“

Ив. Михайлов

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене