Connect with us

Пиринско дело

Село Пирин – разкази за змейове под капките на есенния дъжд

Published

on

Сгушени в планината къщи, тесни улици, дървени плевни, песни и разкази за змейове и невести под капките на есенния дъжд с юзче домашна ракия. Добре дошли в село Пирин!

1
Село Пирин
2
Село Пирин
3
Село Пирин

Имало едно време един змей, който се спускал в селото от връх Ореляк и крадял невести. Веднъж грабнал мома Стана от хорото и я завлякъл в пещера под селото. Родила там момата син на змея, нарекли го Гинчо. Той бил много силен и имал крила на гърба си. Построил къща (Гинчовата къща), сложил в основата ѝ три огромни камъка и заживял в нея. Водил епични битки с други змейове-пришълци и успял да ги убие. След последната си битка със змея, който убил баща му, той изоставил къщата и заживял високо над селото, в района на връх Ореляк. Всички се страхували, че и той ще започне да краде невести като баща си и затова две от майките намазали дъщерите си с билка, от която да погрознеят.

Това е легендата за Гинчовата къща, която местните наричат още и Змейовата къща. В момента в нея не живее никой, но пиринчани вярват, че до ден днешен Гинчо живее над селото и гони буреносните облаци, за да пази селото от градушки.

4
Гинчовата (Змейовата) къща

Село Пирин се намира на около 30 км от град Гоце Делчев, високо в планината. Както много други български села, и в Пирин някога кипял живот. Само допреди 50 години, жителите му са над 2500. В миналото селото е един от големите центрове на черна металургия в района, с 11 металургични пещи, 5 самокова (съоръжения за преработка на желязо) и 30 ковачници за подкови, пирони и земеделски сечива. Сега в селото живеят предимно възрастни хора.

5
Село Пирин
6
Село Пирин
7
Село Пирин
8
Село Пирин
9
Село Пирин
10
Село Пирин
11
Село Пирин

Докато обикаляме из тесните улици, тук там виждаме баба, тихо приседнала на пейка пред къщата си, или се разминаваме с дядо, който тегли магаре. По пушеците от комините се разбира кои къщи са обитаеми. В малките дворове са подредени тикви и нарязани дърва. Мирише на печени чушки, на есен и уют. В центъра на селото, на пейка пред смесения магазин, старци седят и си говорят. Няколко кучета кротко спят в краката им. Река Пиринска Бистрица, която минава през селото, сякаш отнася със себе си и малкото звуци, които долитат от тишината. Времето е застинало.

13
Село Пирин
12
Село Пирин
14
Село Пирин
15
Село Пирин
16
Село Пирин
17
Село Пирин
18
Село Пирин
19
Село Пирин
20
Село Пирин
21
Село Пирин
22
Село Пирин
23
Село Пирин
24
Река Пиринска Бистрица
25
Река Пиринска Бистрица

Имаме късмета да отседнем в къщата на Любимка Бисерова, една от певиците от известното трио сестри Бисерови. Народната певица е родом от Пирин и преди години решава да се завърне и да възроди живота и традициите в селото. Прави опити да организира фестивали за народни танци и песни, захваща се и с туризъм.

Къщата на Любимка Бисерова се намира в началото на селото. На домашна ракия и вкусни гозби, сладкодумно ни разказва легенди за селото, за важната му роля в Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. Разказва ни и за прадедите си, единият от които е поп Стамат, близък съратник на Яне Сандански, а другият – ковчежник на четата, и двамата загинали в метежите покрай въстанието. Местното население се укрива в църквата „Св. Николай“ по време на Илинденско-Преображенското въстание и така се спасява от посичане и от пожарите, запалени от турците. Поп Стамат обаче не успява да се скрие в църквата и остава в дома си, където е убит за назидание на въстаналото население.

Църквата е с много красиви и запазени икони и иконописи. Построена е през 1885 г. Днес е светиня за селото и всяка година на 2 ноември се прави курбан.

Църквата „Св. Николай“, в която се укрива местното население по време на въстанието
32
Църквата „Св. Николай“, в която се укрива местното население по време на въстанието

Самият Яне Сандански също намира смъртта си в село Пирин – през 1915 г. на път от Роженския манастир за Неврокоп остава да пренощува в селото, но на другия ден е убит от засада. Днес на мястото има паметна плоча, а местните разказват, че преди Яне Сандански да тръгне сутринта, конят му рови с копита в земята и пръхти, и дълго време отказва да тръгне, предчувствайки гибелта на стопанина си.

Пейо Яворов също пребивава в селото. И той е сподвижник на Яне Сандански и се укрива от османците в близка пещера. Именно там пише книгата си „Хайдушки копнения“.

В къщата на Любимка Бисерова отсядат приключенци от цял свят, има и редовни посетители, като адвоката, с когото се запознаваме, и който от няколко години по време на ловния сезон, пътува всяка събота и неделя от София до село Пирин, за да ловува из планината заедно с местната дружина. В къщата отсядат и не малко снимачни екипи, омагьосани от красотата на селото. В Пирин са снимани няколко филма, един от които е „Писмо до Америка“. За да спаси живота на катастрофиралия си приятел, главният герой издирва песен, която според легендите възкресява. Във филмите, които се снимат в селото, участват и много от местните жители, като баба Неда, която докато сме в къщата на Любимка Бисерова, идва всяка сутрин да я навести на по кафенце с един пръст ракийка – „за адет“, както казва баба Неда.

34
Село Пирин
35
Село Пирин
36
Село Пирин
37
Село Пирин

Още един интересен факт, който разбираме от Любимка Бисерова, е, че в село Пирин все още съществува единственото в България двугласно оплакване на покойници.

И така, няколкото дни сред магията на село Пирин се изнизват неусетно, но ще се върнем отново още след седмица, за да изкачим най-високия връх в Среден Пирин – връх Ореляк. А кой знае – може пък и да срещнем в подножието му и змея Гинчо😉.

ВИДЕО

ДОМАШНА КУХНЯ представя: Вкусните горноджумайски еклери на Дани!

Published

on

Новият сезон номер 2 на предаването “Домашна Кухня”, което се излъчва в каналите на Топ Преса представя, тайните на вкусните еклери от Благоевград предсавени от наша читателка. Приятно гледане!

Continue Reading

Пиринско дело

Началникът на Военния университет във Велико Търново награди доблестен благоевградски офицер!

Published

on

Сержантът от Националния военен университет “Васил Левски” във Велико Търново Тянко Жеков
реагира бързо и адекватно преди пристигането на огнеборците и така пламъците не достигат до
Бучино (Благоевградско).
“Аз съм от Благоевград и се озовах на точното място в точния момент. Видях да горят стърнища и
веднага звъннах на 112. Температурата беше 36 градуса, духаше силен вятър и беше наистина много
рискова ситуация. Но пожарникарите реагираха светкавично и бяха на мястото за по-малко от пет
минути”, разказва Жеков.
Междувременно той успява да намери от фирма в съседство челен товарач и започнал да избутва
пръст, за да ограничава огъня. Намесата му е изключителна важна и спасява човешки животи.
Пожарникарите и Тянко работят четири-пет часа, за да локализират пожара и да успокоят
притеснените жители на Бучино.

Това не е първият пожар, който серж. Жеков гаси като военнослужещ. Той е участвал и в
потушаването на огъня в местността Картала в родния си град и в Рила преди години. “Теренът беше
много сложен там. Трябваше да се изкачваме четири часа пеш нагоре, над Рилския манастир, за да
достигнем огъня. Но е удовлетворяващо чувството, че си помогнал, въпреки трудностите”, споделя
още храбрият военен. Той е военнослужещ от 2007 г. Има две мисии зад граница, възпитаник е на
Професионалния сержантски колеж в Националния военен университет и в момента е логистик в
курсантския батальон.
За съдействието, което сержант Жеков е оказал на огнеборците, началникът на поделението в
Благоевград главен инспектор Красимир Уруджолов изпрати благодарствен адрес до Националния
военен университет “Васил Левски”, съобщиха от учебното заведение.
От своя страна началникът на Военния университет във Велико Търново бригаден генерал Иван
Маламов отличи военнослужещия с грамота.
На Богоявление през 2018 г. Тянко се преборва с 40 души и изважда светия кръст от водите на река
Янтра.

Continue Reading

Пиринско дело

Защо романът „СВОДНИК“ на Веселин Стаменов бе обявен за феномен!

Published

on

Сибин МАЙНАЛОВСКИ

Сибин МАЙНАЛОВСКИ

РЕВЮ:

Скандалното перо на Веселин Стаменов никога не е било по-остро! В това ще се убедите, когато прочетете и последната глава на новия вулгарен роман на младата неврокопска легенда, авторът, който ненапразно е наричан „духовен наследник на Христо Калчев“. „СВОДНИК“ е феномен, който за пореден път няма да ви остави равнодушни към героите, вихрещи се по страниците на книгата; невероятно брутален, истински, правдив екшън, пълен с шокиращи откровения, някои от които прекалено реални, за да бъдат художествена измислица… Стаменов отново не изневерява на стила си и ни предоставя късче от душата си, претворено в един от най-силните му романи досега. Неслучайно произведенията му се превърнаха в любими на читателите както из цяла България, така и в чужбина. „СВОДНИК“ ви гарантира безброй часове четене на един дъх, безсънни нощи и изпълнени с размисъл дни.
Но всъщност от всичко изписано дотук няма никакъв смисъл. Защото вие много добре знаете на какво е способен Веселин Стаменов, когато се развихри. Затова — приятно четене!

Редактор и дизайнер на книгата : Сибин МАЙНАЛОВСКИ.

Continue Reading

Пиринско дело

Откри се нов център по туризъм в НПГ – Гоце Делчев!

Published

on

Г-жа Янка Такева, г-н Ивайло Златанов и г-жа Мария Георгиева тържествено прерязаха лентата на новия Учебен център по туризъм в НПГ „ Д. Талев“

Нов учебен център по туризъм бе тържествено открит в НПГ „ Д. Талев“. Официални гости на събитието бяха г-жа Янка Такева – председател на Съюза на българските учители; г-жа Зейнеп Ходжа – главен експерт в Дирекция „ Приобщаващо образование“ в МОН; г-н Ивайло Златанов – началник на РУО – Благоевград, предприемачът Георги Шапков, директори на училища, представители на работодатели – партньори на НПГ и родители. Центърът по туризъм се реализира по проект “Програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020-2022”.
Гостите бяха впечатлени от привлекателната и модерна визия на Учебния център по туризъм и от организацията на учебния процес в НПГ „ Д. Талев“. Г-жа Такева не скри възхищението си от умелото управление на НПГ „ Д. Талев“, от работата на Ръководството, преподавателите и от интелигентните ученици на професионалната гимназия. Тя проведе едночасова среща с НПГ репортерите, на която разговаря с тях по теми, свързани с образованието. Интервютата ще бъдат публикувани за широката аудитория.
Официалната церемония по откриване на Центъра по туризъм се отличи със стил и естетика. Всеки работен отдел бе професионално представен от ученици от специалност „ Организация на туризма и свободното време“. Събитието развълнува родителите, които в емоционални речи си спомниха своите училищни години в НПГ и благодариха на училището, че им е дало основата на техния професионален път, а към днешна дата е любимо училище и на децата им. Работодателите партньори на НПГ също изразиха висока удовлетвореност в общата работа с ученици и преподаватели и благодариха за дългогодишното позитивно и ползотворно сътрудничество.

 

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

ПОПУЛЯРНИ