Обществеността в Сатовча за пример! Вижте защо!

Гробищната църква „Света Марина” в село Сатовча, построена още през 19-и век, най-сетне има камбанария. Това стана с помощта на дарения и полагане на доброволен труд от местни хора. Доскоро за камбани били ползвани джанти от камион, но сега вече край храма бие 25-килограмова камбана.

Тя бе дарена от ръководството на Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий”, като е съхранявана в школото още от времето на цар Борис III, където служела за звънец за учениците. Средствата за вдигането на камбанарията край православната църква са дарение от местния жител Костадин Пулев, който от години живее и работи в Англия със семейството си. Кирил Пъдарски пък направил безвъзмездно проекта, като за модел е ползвана камбанарията на Неврокопския манастир „Св. Богородица – Живоприемний източник”.  Кметът на община Сатовча – Арбен Мименов, ще помогне за бетонирането на пътя до гробищната църква.

„Преди време получихме благословията на Неврокопския митрополит Серафим за построяването на камбанария. Богоугодното дело бе подкрепено и със средства, и с труд от миряни, което е похвално. Сега вече тук бие истинска камбана, а не махало, което да удри две джанти от камион, които бяха откраднати преди време”, сподели отец Тодор, който служи в светата обител. Похвално е, че тук християни и мюсюлмани живеят единни и в разбирателство. През 2017 г. направихме ремонт на църквата „Света Неделя” в Сатовча, за който помогнаха и много мюсюлмани, подчерта свещеникът.

С дарения и доброволен труд вдигнаха камбанария на вековна църква в Сатовча

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене