Повече от 50 жители на старото село Баничан скочиха  срещу кметицата   Елина Сивриева , излъгала общината ,че  улична чешма построена от тях се ползва за  поливни цели и от ВиК  са я запечатали

Повече от 50 жители на старото село Баничан ,скочиха срещу действията на кметицата на селото Елена Сивриева . Според местните хора тя  е подвела  администрацията в Гоце Делчев за разхищение на питейна вода  за поливни нужди за да запечатат построената именно от жителите на старото село Баничан улична чешма през 2018 година .  Хората дори твърдят че  през 2018 година  са получили и разрешение  да построят чешма на  улицата и да вкарат в нея водата от маркуча който  години наред течал от водопровода като отдушник , за да се избегнат през зимата замръзвания .

Така  две от семействата от старото село Баничан решили със собствени средства и с помощта на останалите  живеещи там хора  да  построят чешма  и в нея да вкарат водата от маркуча –отдушник та  като минават от там туристи и миряни отиващи към манастира  да спират за почивка и за глътка вода .

Покрай самата чешма те сковали от подръчни материали  и маса с пейки  и за местните от Баничан  терена се превърнал    на любимо място за сборове  и пикници .

„Няма как да се  разхищава вода  и няма как тази вода от чешмата да се ползва за поливна тъй като е далече от къщите ни  и е до реката“ , твърдят недоволните от запечатаната  чешма жителите на старото село Баничан .

Те разказаха ,че точно на 14 август 2018 година ,  в самото навечерие на големия празник   Голяма  Богородица , мъжете от селото са завършили чешмата  ,за да може на самият празник, хората като отиват към  манастира да се спират да си почиват и да пият студена  вода. От тогава  до преди няколко  дни ,  не е имало никакъв проблем  ,нито претенции ,че  има разхищение на вода .Дори  предишния кмет на Баничан , подпомогнал инициативата като дал на инициаторите на идеята за изграждане на чешмата  10 торби цимент  със знанието на община Гоце Делчев която сега се явява като собственик на чешмата  и по нейна молба   чешмата е  вече запечатана .

 Покрай чешмата  построена от хората от старото село Баничан ,местните са оформили и  кът  с маса и пейки та  хората селото като излизат на разходка сред природата сядали там да си почиват . Мястото  за две години се превърнало в любимо  за всички жители на Баничан защото там  си устройвали семейни сбирки и  пикници  при които  всички с радост сядали на една трапеза .

 „ Няма никакво разхищение на вода а има  злоба и завист ,че  хората се събират и по този начин си общуват. Ние молим да бъде извършена незабавна проверка дали има разхищение на вода и дали тя се използва от някой за поливни нужди .

 Молим кмета на община Гоце  Делчев г-н Владимир Москов ,като собственик на водоизточника  да  не ни лишава нас и преминаващите туристи и миряни от това  красиво наше кътче със студена вода  което се ползва най- вече  за социални контакти между жителите на Баничан и  почивка на преминаващите от там миряни и туристи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене