Гешев: Внесохме светлина в тъмнината

Главният прокурор събра 700 магистрати в резиденция „Бояна“ заради „риска от тежко нарушение на върховенството на закона“.

„Внесохме в тъмнината светлина с дела, а не с думи, както е заветът на Апостола“, това каза в словото си при откриването на Националното съвещание на прокуратурата главния прокурор Иван Гешев.

Той изреди успехите на държавното обвинение. „Сега ще ви кажа защо сме мафия“, обърна се Гешев към събралите се прокурори. След това изреди, че са намалели кражбите и грабежите. „Правим всичко възможно хората да живеят без страх, че ще бъдат ограбени последните им спестявания, че ще бъдат изнасилени и убити“, продължи да изрежда Гешев.

След това стигна и до укриващия се в Дубай Васил Божков, когото Гешев не спомена по име, а нарече само „един от най-влиятелните“ българи.

„Това е причината ние да сме лоши за лошите. Което значи, че сме добри за българското общество и тези, които ни плащат заплатите. Означава, че си вършим добре работата“, каза Гешев. Според него срещу прокуратурата има политически атаки и опити да бъде унищожена под прикритието на борба за демокрация.

След Гешев думата взе Огнян Дамянов от Висшия съдебен съвет.

После се изказа и Владимир Николов от УС на Асоциацията на прокурорите в България. Без независима силна и независима прокуратура, няма как да има върховенство на правото, обясни Николов. Ние не се страхуваме от промени и реформи. Българската прокуратура е най-реформираната част от съдебната система, допълни той. Не приемаме да сме изкупителна жертва на политиците и да служат за изкупуване на техните грехове. Политиката трябва да се приспособява към правото, каза още Николов.

Шефът на камарата на следователите Петко Петков обяви, че твърденията за злоупотреба с правомощия и призивите за реподбор поругават независимостта и уронват престижа на прокуратурата. По думите му тези твърдения са в пълен противовес с демократичните принципи. „Обвиненията и заплахите са несъстоятелни. Те целят ескалиране на напрежение и политически дивиденти. Не ни е страх, отказваме да сме политически заложници в опити за дестабилизиране на държавата“, завърши Петков.

„Защо никой от желаещите реформа не казва каква ще е тя. Какво би постигнало изваждането на прокуратурата от съдебната власт. Не вярвам да е независимост“, обяви прокурор Галина Андреева от Пловдов. „Въпреки хулите и омерзението сме длъжни да отстоим своята независимост“, допълни развълнувано тя. И заключи, че „не бива да допускаме диктатура на мнозинството на войнстващата некомпетентност само защото то е по-гласовито“.

„Не се чувствам мутра, мутрите не са имали влияние при вземането на решенията ми“, изчете написано слово и прокурорът от Габрово Милчо Генжов.

Пътят към входа на резиденция „Бояна“, където в 11 ч започна националното прокурорско съвещание, свикано от главния обвинител Иван Гешев, е блокиран. Има сериозно полицейско присъствие, видя „Сега“ на мястото. През полицейските КПП-та се допускат акредитираните за събитието журналисти.

Главният прокурор посреща лично всеки от участниците в съвещанието на входа на сградата.

Покани да присъстват на Националното съвещание имат представители на парламентарно представените партии, президентът, премиерът и министрите, членовете на Висшия съдебен съвет и на инспектората към него. Поканени са и дипломатическите представителства на страните членки на ЕС, съобщи прокуратурата. На съвещанието се появи правосъдният министър Данаил Кирилов.

В неделя с​​ъпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов призова прокурорите и следователите от цялата страна да бойкотират Националното съвещание на държавното обвинение. Според него присъстващите на това съсловно събрание са „свикани от главния прокурор Иван Гешев като статисти за поредната негова пропагандна акция и опит за демонстрация на сила“. Обръщението на Иванов се връчва на пристигащите магистрати.

„Това събрание не се различава по нищо от опита на Движението за права и свободи да отбранява „Росенец“ зад гърбовете на своите привърженици, или от сборището, организирано от политическа партия ГЕРБ, за да прикрие банкрута на своето управление. И трите мероприятия са форма на отчяна защита на един прогнил модел на корупционно управление. Вие сте събрани, за да послужите с лицата и професионалните си биографии като като жив щит за този модел, докато огромното мнозинство български граждани искат неговото премахване“, пише Христо Иванов в своето обръщение.

Лидерът на „Демократична България“ е категоричен, че главният прокурор ще опита да влезе в ролята на Робин Худ, ще се бие в гърдите за своята лична “война с олигархията”, но за все повече хора е ясно, че това е една лъжа. „Има определен кръг лица във властта и около нея, за които е крещящо очевидно, че се ползват с имунитет от наказателно преследване, а държавното обвинение е превърнато в маша, с която те “удрят” свои конкуренти или опоненти“, смята Христо Иванов.

По същото време, когато ще се проведе Националното съвещание, се очаква протестна блокада на паркинга на резиденция „Бояна“. Акцията се организира от младежката организация МлаДа България“ от 10 ч., а до момента 150 човека са заявили, че ще участват.

В неделя Гешев участва в освещаването на възстановен параклис. За събитието съобщи самият той в профила си в Туитър.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене