Румен Томов не спази думата си да върне лъвчетата в Благоевград, зоопаркът остава с неясна съдба

Неизпълненото обещание на кмета Румен Томов да върне двете лъвчета в зоопарка предизвика недоволството на стотици благоевградчани в социалните мрежи. Днес стана ясно, че Симба и Бамби ще останат в зоологическата градина във Варна и няма да радват местните деца. Това е далеч от дадената дума на градоначалника да подобри условията в парка за животни на Благоевград и да върне двете новородени лъвчета, които бяха настанени временно в частна клиника в столицата, след като тук бяха на косъм от смъртта заради безхаберието от страна на ръководството на местния зоопарк.

Съдбата на Симба и Бамби развълнува всички благоевградчани, а кметът Томов побърза да даде обещания за кардинално решаване на проблема с бедстващите животни и да разшири клетката на лъвовете.

Днес обаче се разбра, че това ще бъде поредното неизпълнено обещание на градоначалника. Лъвчетата, незнайно как и защо, остават във варненския зоопарк, а намеренията за ремонт на зоологическата градина в Благоевград, подобряване условията там и разширяване на клетката на лъвовете, засега са само празни думи.

От Фондация „Четири лапи“ коментираха, че общинското ръководство реално не е потърсило помощта им за решаване проблема с бедстващите животни в благоевградския зоопарк. Първоначално кметът Румен Томов заявил желание да ползва експертното съдействие на „Четири лапи“, но след това се е скрил и е отказал среща с представители на сдружението. Анкета във фейсбук показа, че благоевградчани обичат зоологическата си градина и са готови дори да плащат за вход, за да се запази зоопаркът. Ясно е само едно – че апетитите от частни инвеститори към терена в тази част на Благоевград стават все по-големи. Най-вероятно местната влас изобщо няма намерение да решава ситуацията със зоопарка, а на кмета Румен Томов ще му остане само снимката със Симба и Бамби.

Днес от Обществения съвет в Благоевград, председателстван от Люси Манова, разпространиха гневно писмо до кмета Румен Томов по повод пълното бездействие по този повод, което публикуваме без редакция:

Г-н Томов, явно мълчахме прекалено дълго предвид нарастващото напрежение, бездействие и грешни действия от страна на Община Благоевград.
Поредният казус който вълнува обществото е Зоопарк-Благоевград и съдбата на малките лъвчета родени в него. С тъга научаваме от медиите, че малките обитатели на които трябва да се радваме са предоставени на друг зоопарк. Оставаме с впечатлението, че вместо да се предприемат действия по реновирането и запазването на това богатство се цели закриване и предоставянето на терен за поредната строителна площадка!
Г-н Томов, Зоопарка в комбинация с Розариума може да се превърне в страхотен парк. Да, разбираме че общината е в затруднено положение и че отнема време, но не виждаме да се предприемат елементарни стъпки за запазване на парковата среда в града. Има достатъчно проекти по които може да се кандидатства за да се превърне терена в спасителен и образователен център, място за отдих на жителите и гостите на града ни.
От разпространена анкета, стана ясно че жителите са готови да подкрепят финансово чрез заплащането на такса вход, реконструкцията на Зоопарка и създаването на по-добра среда за отдих.
Г-н Томов, в тази връзка Обществен съвет-Благоевград настоява за незабавни действия от страна на Община Благоевград, а именно:
1.Незабавна смяна на директор, управител и персонал.
2. Пълна ревизия на постъпилите и изразходвани средства.
3.Публична яснота от хода на ревизията, както и обявяване на бюджета с който разполага Зоопарка.
4. Спешен ремонт на оградните съоръжения и осветлението.
5. Поставяне на допълнителни камери за видеонаблюдение.
6. Публичност и обявяване на мерките предприети за запазването на зоопарка /план за справяне/
7. Съставяне на ПУП, определящ за паркови зоните Зоопарк, Розариум и Ловен дом.
Относно съдбата на малките лъвчета, настояваме те да се върнат в нашия Зоопарк! Отново от медиите преди няколко месеца разбрахме, че има осиновител за тях.
Г-н Томов, сключен ли е официален договор с осиновителя и ясни ли са условията, при които осиновителя ще поеме тяхната издръжка, както и срокът за който е ангажиран? Ако не, незабавно да бъде изготвен такъв!
През годините в Обществен съвет-Благоевград сме се борили и сме инициирали благотворителни акции по запазването на Зоопарк-Благоевград. Готови сме да отговорим на всички ваши въпроси свързани с казуса.
Очакваме незабавна реакция от ваша страна, както и отговори на поставените от нас въпроси!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене